kapat
11.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Afgan lidere tele-suikast


Köktendinci Taliban'a karşı savaşan Şah Mesud ile röportaj bahanesiyle buluşan iki kişi, ellerindeki kameranın içine gizledikleri bombayı patlattı. ABD ve Rusya, Mesud'un Tacikistan'daki bir hastanede öldüğünü iddia etti
Afganistan'da iktidarı elinde bulunduran Taliban yönetimine karşı savaşan Ahmed Şah Mesud'a Pazar gecesi suikast girişiminde bulunuldu. Röportaj bahanesiyle Mesud'la buluşan Arap gazeteci kılığındaki 2 kişi, görüşme sırasında yanlarında getirdikleri kameranın içine yerleştirdikleri bombayı patlattı. Odada bulunan intihar komandoları ile Mesut'un sözcüsü Azim Süheyl oracıkta ölürken, Mesud büyük bir şans eseri saldırıdan yaralı olarak kurtuldu. İlginç suikast şöyle gerçekleşti:

GAZETECİ KILIĞIYLA HERKESİ ALDATTILAR
Arap News International haber ajansından olduklarını belirten 2 kişi, Mesud'un adamlarıyla kontak kurup, röportaj teklifi yaptı. Mesud bu isteği kabul etti. Kimlikleri bilinmeyen bu kişiler başkent Kabil'de birkaç gün geçirdikten sonra Mesud'un adamlarıyla birlikte ülkenin kuzeyindeki Tahar eyaletine bağlı Hoca Bahaeddin kentine geçti. Teröristleri ofisinde karşılayan Mesud röportajın başlaması için özel olarak hazırlanan odaya geçerken, adamları da gazetecilerin çantalarını tek tek kontrol etti.

BAZILARINA GÖRE AĞIR YARALI BAZILARINA GÖRE ÖLDÜ
Kameralar tek tek arandı ancak şüpheli bir durum bulunamadı. Aramadan sonra gazetecilerin odaya girişlerine izin verildi. Odada intihar komandoları, Mesud ve iki sözcüsü bulunuyordu. Mesud, "Başlayalım" dedikten sonra teröristler kamerayı çalıştırdı. İşte o an büyük bir patlama meydana geldi. İki terörist ile Mesud'un bir sözcüsü paramparça oldu. Ayak ve göğsüne şarapnel parçaları isabet eden Mesud, adamları tarafından acilen Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'deki bir hastaneye kaldırıldı. Rus Haber Ajansı Itar-Tass, ilk haberinde Mesud'un öldüğünü öne sürdü. Tacik asıllı Mesud'un Fransa'daki elçisi ise "Saldırıyı hafif sıyrıklarla atlattı. Durumu iyi" diyerek Rus kaynakları yalanladı. ABD de Mesut'un öldüğünü öne sürdü. Saldırının arkasında Suudi terörist Usame bin Ladin'in de olduğu iddiaları da ortaya atıldı. Ladin'in, kendisini ABD'ye karşı gizleyen Taliban'a teşekkür etmek için suikasti düzenlediği belirtiliyor.

TALİBAN'A TEK BAŞINA KAFA TUTUYOR
Taliban'a karşı savaşan Mesud'un ismi ilk kez, Sovyetler Birliği'nin Afganistan işgalinde duyuldu. Penşir Vadisi'ni işgalden kurtaran Şah Mesud "Penşir Aslanı" lakabını aldı. Sovyetler'in ülkeden 1989'da çıkmasından sonra, ülkesini Batı'ya yakınlaştırmak için uğraştı. 1992-1996 arası Burhaneddin Rabbani hükümetinde Savunma Bakanlığı görevini üstlendi. Taliban, ülkeyi ele geçirince mücadeleye girişti. Taliban, Talokan kentinde mevzilenen Rabbani güçlerini devirince, mücadelede yalnız kaldı. Türkiye dahil birçok ülke Rabbani hükümetini tanıyor.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır