kapat
01.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Bugün 1 Eylül, Dünya Barış Günü


Her zamanki gibi neşeli bir şeyler yazacaktım ama içimden gelmedi.
Evde upuzun uzanıp kitap sayfalarına ve tavana eşit aralıklarla bakma günündeydim. Tatil yalnız deniz kenarında yapılmaz ki diye düşündüğüm bir 'off' gün. Telefonlara bakmayıp TV'yi de hayret ki açmadığım... Bari müzik dinleyeyim amacıyla tesisatı açtım, fikslediğim kanalların hiçbiri kesmedi. Digitürk'ün sırf müzik yayını yapan kanallarını açayım dedim. Bunun için önce televizyonu açmak gerekiyor biliyorsunuz. Açtım... Ben yatağımda upuzun uzanıp kitap okurken tam o sıralarda olmuş olay.

Feci canım sıkıldı, şaşırdım Üzeyir Garih öldürülmüştü. Hem de bıçakla... Bıçakla öldürmek iyice canice gelir bana. Buna rağmen yine de bir caydırıcı tarafı olur diye düşünürüm. İlk darbeyi indirdikten sonra 'N'aptım ben?' diye düşünür insan; ama 'insan' düşünür tabii.

Öldürmek ve öldürmeye teşebbüs eden insanın duygusunu anlamaya çalışmak 'insanlar' için ne boş bir çabadır.

Düşünerek yani taammüden olması da düşünenin kendi düşüncesi olmuyor günümüzün cinayetlerinde. 'Öldürtmek' diye bir şey var. Mesela bu durumda bir insan nasıl 'maşa' olmayı kabul eder? Hangi para miktarı, hangi statünün dayanılmaz cazibesi ve hangi ideoloji vicdan azabından azade kılar kişiyi? Ya da vicdanının olmaması kişinin, nasıl bir şeydir? Bir uzvu olmayanlar kendilerinde eksiklik hissediyorlar da vicdanı olmayanlar olmadığının nasıl farkında olmuyorlar? Birinin görünür diğerinin görünmez oluşu mu bu rahatlığı sağlar?

Siz yazımı okuduğunuzda katil bulunacak, umuyoruz ki her şey ortaya çıkacak. Bu süre içinde alakalı ve alakasız kişiler taziyeye gidecek. Devlet büyükleri 'menfur' cinayeti kınayacak, it üreyip kervan yürüyecek, niyetli kişiler cinayet tasarılarına belki kısa bir süre ara verecek...

Cinayetler bazen Üzeyir Bey şöhretinde, bazen sessiz sedasız ve isimsiz kahramanlarla devam edecek. İnsan ister istemez şartlı salıverme yasasını hatırlıyor.

Arkasına bakmadan bu ülkeden kaçmak da bir fikir tabii... Ama batan gemiyi ilk fareler terk edermiş. Maddi olnaksızlıklardan mı? 'Fare' damgasını yememek icin mi? Yoksa 'illa vatanım' dememek için mi buradayız? Hiçbiri ya da hepsi, ya da sadece aşk meselesi. Ama her şeyden fenası ölüm acısı; hele böylesi... Kolay unutulmaz. Unutmayalım da zaten.

Üzeyir Bey'in yakınlarına Allah'tan sabır diliyorum. Bu arada bugün Dünya Barış Günü, kutlu olsun.

Brasserie D'oeuf
Öğle ve akşamfyemeklerinizifyiyebileceğiniz, muhteşem mutfağı, harika dekorasyonu olan bu yeri şiddetle öneririm. Önerimi ciddiye alabilirsiniz zira sık yapmadığım bir şey bu.

Maçka Bronz sokak, no:5 yani eski Max'ın yerinde bugünden itibaren yenilenmiş mönüsü ve garsonlarıyla sizi bekliyor. Garson deyip geçmeyeceksiniz, yeni tipler özel hayatlarında da o müthiş yemekleri yiyip o kalitelifşarapları içen cinsinden. Mekanın sahibi Mehmet Kemal Aksel, hayatınızda tanıyabileceğiniz en mükemmeliyetçi insanlardan biri. Kendisi aynı zamanda Balkan şampiyonu bir atyarışcısı ve rallici. Neye elini atsa en iyisini yapan, buna mukabil bedelini asla konuklarından çıkartmayan bir düzgün kişi. Zaten gelen hesaptan bunu anlıyorsunuz. Bu öğle ya da akşam işiniz var mı? Yoksa sizi Bronz Sokak No:5'e davet ediyorum. 'İstemem ben kendim giderim' diyorsanız 0212 230 38 68'i çeviriyorsunuz. Bilmiyorum sizin için daha ne yapabilirim?!

Benzetme köşesi
Haninin Melih Kibar'ı ortalık toz dumanken kibar kibar oturur dururdu. 'Savulun bre mendeburlar' diyerek 'Yadigar' kılıcını çekti ve popun unutulmaz bir neferi olduğunu hatırlattı bize. Ne de iyi etti. 'Yadigar' isimli albümünü hâlâ almadıysanız ona ayıp olur. Şimdi; gelelim sorumuza. Melih Kibar, Akşam gazetesi yazarı Emin Pazarcı'ya bıyık hariç benziyor mu, benzemiyor mu?

Ayşegül ALDİNÇ aysegulaldinc@ixir.com

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır