kapat
08.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Hoplaya zıplaya deprem


İngiliz bilimadamları dün saat tam 13.00'te 1 milyon öğrenciyi zıplatarak bir iddiayı sınadı
Dünyanın en geniş çaplı deneylerinden biri İngiltere'de gerçekleştirildi. "Acaba insan eliyle bir deprem yaratabilir miyiz" diyerek bu deneye giriştiler.

Dün sabah saat 11:00'da (TSİ 13:00) ülke genelinde tam 1 milyon öğrenci, 'insanın deprem yaratıp yaratamayacağını öğrenmek' amacıyla zıpladı...

ÜÇ BİN OKUL KATILDI
3 bin okulda kayıtlı bulunan öğrencilerin tümü, sabah saat tam 11:00'de bahçelerine çıkarak 1 dakika boyunca zıpladı. Deneyin amacı, zıplamanın etkisiyle oluşan manyetik akımın küçük çaplı bir depreme neden olup olamayacağını tespit etmekti.

Araştırma ekibinin lideri Dr. Steven Chapman, ortalama 50 kilogram ağırlığındaki 1 milyon öğrencinin, 20 santimetre yüksekten yere atlaması sonucu toprakta 100 milyon kilovatlık bir enerji oluşacağını belirtiyordu. Öğrenciler 20 kez tekrarladığı taktirde ise 20 milyar kilovat enerji, bunun sonucunda da Richter ölçeğine göre 3 şiddetinde bir deprem bekleniyordu.

'DEV ZIPLAYIŞ'IN SONUCU
'Dev Zıplayış' denilen deney Bilim Yılı çerçevesinde düzenlenen etkinlikler kapsamında gerçekleştirildi. İngiltere Jeoloji Derneği yöneticilerinden Dr. Ted Nield, deneyin hiçbir zarara yol açmayacağını belirterek, "3 şiddetinde depremler sık sık olur ve kimse farkına varmaz. Bu deneyin tek zararı ancak çocuklar zıplarken bir yerlerini incitirse yaşanır" diye konuştu.

Bu deneyle, yıllardır konuşulan "Çin'de 1 milyar kişi aynı anda zıplasa büyük bir deprem olur" hipotezi (ya da 'kent efsanesi') yeniden gündeme gelmiş oldu. Sonuç: Meydana gelen titreşim kayda değer değildi; yani foss!

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır