kapat
15.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

İşte Bilge Kağan'ın hazinesi


Türk arkeologlar, Göktürk hükümdarı Bilge Kağan'a ait 1300 yıllık hazineyi buldu. 2800 parçalık hazine, o döneme ait Türk kültür ve sanat hayatına ışık tutacak
Göktürk hükümdarı Bilge Kağan'a ait olan, 1890'dan bu yana Moğolistan'da yapılan sayısız kazıda aranan hazineyi Türk İşbirliği ve Kalkınma Dairesi'nin (TİKA) görevlendirdiği Türk arkeologları buldu.

ABD'den Japonya'ya, Rusya'dan Kanada'ya hatta Danimarka'ya kadar pek çok arkeolog 111 yıldır bu hazinenin peşindeydi. Uydu aracılığıyla da aranan hazine bir türlü bulunamamıştı.

MALİYETİ 350 BİN DOLAR
1995'te 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Moğolistan'a yaptığı resmi ziyaretin sonunda hayata geçirilen ve maliyeti 350 bin doları bulan Türk Anıtları Projesi kapsamında 35 Türk, 11 Moğol bilimadamı son 2 yıldır aralıksız çalıştı.

Moğolistan'ın başkenti Ulanbator'a 450 km uzaklıkta yapılan kazılarda Kanada'dan getirilen özel cihazlar kullanıldı. Sonunda Bilge Kağan'ın mezarının yeri belirlenerek gümüş hazine sandığı bulundu. HazineUlanbator Müzesi'ne teslim edildi.

'HAZİNE AVCISI DEĞİLİZ'
Ortaya çıkarılmadan UNESCO'nun Dünya Mirası listesine aldığı hazinenin bulunmasıyla ilgili dün Devlet Bakanı Abdulhaluk Mehmet Çay Ankara'da bilgi verdi. 'Biz Batılı arkeologların yaptığı gibi orada hazine avına çıkmadık" diyen Çay, envanter çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

BİLGE KAĞAN KİMDİR?
MS 683-734 yılları arasında yaşayan Göktürk hükümdarı Bilge Kağan, İlteriş Kağan'ın oğlu. Uysal ve hoşgörülü kişiliğiyle tanınan Bilge Kağan 716'da hükümdar oldu. Birçok askeri başarıya imza attı. Ülkesinin refaha çıkması için ticarete önem verdi. Türk dilinin en eski örneklerinden Orhun Yazıtları'nı diktirdi. Kardeşi ve kendi için yaptırdığı yazıtlarda Göktürkler'de oldukça kısa olan mezar yazıtı geleneğini bozdu. Yazıtları uzun tutarak Türk tarihi ve dili açısından çok değerli bilgiler bıraktı. Çin elçisi Mei-lu-ç'o tarafından zehirlenerek öldürüldü.

HAZİNEDE NELER VAR?
Bu yıl 1 Ağustos'ta başlayan kazılarda gümüş bir sandık içersinde 2800 civarında gümüş ve altın parça eşya çıkarıldı. Moğol yetkililer hazinenin tamamının 4 bin parça olduğunu tahmin ediyor.

* Anka Kuşu motifleriyle bezeli altın taç.

* Altın kemer tokaları.

* Tamamı altın elbise kopçaları.

* Giyim kuşama ait altın objeler.

* Altından yapılmış maşrapa, sürahi,tabak gibi ritüel kapları.

* Biri kırık ve erimiş, diğeri bacağı ve boynuzu dışında tamamı sağlam gümüşten iki geyik heykeli

* Gümüş tabak, maşrapa, kupa ve sürahi

* Değerli taşlar, maden objeler, kemik, kömür, tekstil kalıntıları

* Kırık ve erimiş gümüş plaka parçalar, şeritler, teller

* Bronz Çiviler

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır