kapat
29.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Başlangıcın Sonu


"Son" aslında Levent Kırca'nın ilk filmi... Sıcağa ve krize rağmen çekimleri süren film, sinemadaki komedi boşluğunu doldurmayı hedefliyor
Öğrendik ki Levent Kırca Temmuz ve Ağustos sıcağında, bu kriz günlerinde "Son" adlı bir film çekiyor. Soluğu filmin setinde aldık. Şans bu ya, set Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaydı. Oturduk merhum Abdi İpekçi'nin mezarına ekiple röportaj yaptık. Levent Kırca film ile ilgili konuşmayı pek istemiyor. Çünkü insanları fazla uyandırmanın bir alemi yokmuş. "Özetle" diye söze başladı:

'KRİZ' FİLMİ
"Bu bir komedi filmi. Komedi bazen hafife alınabilir ama biz komedinin çok ciddi bir iş olduğuna inanıyoruz ve sinemada komedi yapabilmek için çok özel bir çaba gösterdik. Türk ve Dünya sinemasında komedi alanında ciddi bir boşluk var. Biz bu boşluğu doldurmak için yola çıktık. Film benim eski bir hikayem. Bundan 20 yıl öncesine dayanıyor. Sürekli erteliyordum. Kriz nedeniyle işler durunca biz de filmi çekmeye karar verdik. Yazar arkadaşlarla senaryo üzerinde çok uğraştık. Ama mükemmel oldu."

İyi de filmin ismi neden "Son"? Kırca yanıtladı: "Bu film sondan başlayıp başa doğru gidecek. Yani filmin en başında 'son' yazacak. Bu bir film hikayesi... Film çekmeye çalışan bir ekibin başına gelen komik olaylar anlatılıyor. Gerçekten komik. Biz çekerken de senaryoyu okurken de gülüyoruz."

Levent Kırca'nın tarzını biliyorsunuz. Komiktir ama öyle boş komedi değildir onunki. Gülerken kafanız çalışır. Düşünürsünüz. "Son"da da aynen öyle! Filmin bir mesajı var: "Sanat ekmek kadar, su kadar önemlidir." Filmde sanatın ve sinemanın kimlerin olduğu ve neden sektörleşemediği de sorgulanıyor.

Levent Kırca ise filmde dublör Selim'i canlandırıyor. Ve bu konuda "İtilen kakılan hep ayakta bekleyen herkesin hizmetine koşan adam olmak, sinemaya başka bir açıdan bakmamı sağlıyor ve figüranların neler hissettiğini daha iyi anlıyorum" diyor.

KEJE ŞERMİN
Oya Başar ile Levent Kırca bu filmde karı koca ya da sevgili değiller. Kırca'nın filmdeki sevgilisi Şener Şen'in eski eşi Şermin Hürmeriç. Daha önce Eşkıya'daki "Keje" rolüyle hatırlayacağınız Hürmeriç bu filmde Çiçek Pasajı'nda garsonluk yapan bir kadını oynuyor. Diğer oyuncuların rolleri ise şöyle: Atacan Erseven, eski bir film rejisörü; Hakan Altıner, Necla'nın parasını dolandıran sahtekar; Ali Sürmeli, sesi güzel dilenci ve Sümer Tilmaç, belediye otobüsü şoförü...

Çekimlerini Ağustos sonunda tamamlamayı planladıkları film 9 Kasım'da gösterime girecek.

Fasulye yedi, uyudu... Eee?
Son, yoğun bir emeğin ürünü. 100- 150 kişilik bir ekip var. Her taraf kamyonlarla çevrili. Kostüm kamyonu, yemek kamyonu, jenaratör kamyonu... Elimizde olmadan "Levent Kırca'ya zorunuz nedir? Neden herkes gibi tatilde değilsiniz?" diye soruyoruz ve ağzımızın payını alıyoruz: "Bir insanın yaşamını ne ile anlatırsınız? Altı defa kuru fasulye yedi, yedi defa ayağını şezlonga uzattı, sekiz defa havuza girdi. Eeeee?.. İnsan yaşamını yaptıkları oluşturuyor. İnsanlar ürettikleri ile var ve ürettikleri müddetçe yaşar. Ben de eserlerimin çokluğu ile yaşıyorum. Bu benim yapım. Film setinde nefes nefese eve gidiyorum, bahçede taştan at heykeli yapıyorum."

DEĞİRMENİN SUYU
Filmin yapımcılığını Oya Başar üstlenmiş. Zaten yıllardır Kırca-Başar evliliğinin para işlerine o bakarmış. Oya Hanım ayrıca filmde modası geçmiş, yıldızı kaymış bir sanatçıyı oynuyor. İsmi Necla. Necla'nın şöhreti yoktur ama parası vardır. Değirmenin suyu milletvekili sevgiliden gelmektedir. Film çevirmek isteyen Necla'nın sevgiliden arakladığı paraları paravan bir film şirketinin eline düşer. Oya Başar'ın Necla ile ilgili yorumları şöyle: "Hikayenin tümünü çok seviyorum. Rolümü severek oynuyorum. Çünkü ben yaşamda insanların çabuk tüketildiğine inanıyorum. Oynadığım karakterin de emeklerini heba etmişler."

Metin Serezli'nin de rolü var
* Yönetmen: Levent Kırca n Yönetmen Yrd: Selim Gül, Celal Çimen

* Görüntü Yönetmeni: Ali Utku

* Senaryo: Yaşar Arak, Müfit Can Saçıntı, Hüstü Özçetin

* Oyuncular: Oya Başar, Şermin Hürmeriç, Ali Sürmeli, Sümer Tilmaç, Dursun Ali Sarıoğlu, Hakan Altıner, Atacan Arseven, Ali Erkazan, Metin Serezli, Levent Kırca.

* Dağıtımcı firma: Warner Bros

Sibel ARNA

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır