kapat
06.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Bedenin dili çözüldü


Vücut dili uzmanı Ahmet Şerif İzgören: "Bir mesajın ancak yüzde 7'sini sözlerle veririz; kalanını bedenimiz dile getirir..."
Siz etrafınıza farklı bir izlenim vermeye çalışsanız da asıl ruh halinizi vücut diliniz ortaya koyuyor. Ahmet Şerif İzgören'in yazdığı 'Dikkat Vücudunuz Konuşuyor' adlı kitaba göre eller, bakışlar ve duruş ruhun aynası. Emniyet Genel Müdürlüğü, Genelkurmay Başkanlığı, üniversiteler ve özel sektör kuruluşlarında 'vücut dili' üzerine seminerler veren İzgören, kitabında kişilerin karşısındakine mesajı yüzde 7 oranında sözlerin, yüzde 93 oranında ise ses ve beden dilinin verdiğine dikkati çekiyor.

Kitaba göre işaret parmağını kaldırarak konuşanlar, gizli bir biçimde karşısındakini tehdit ediyor. Örnek olarak, yeni genel müdür gülümseyerek, 'Arkadaşlar burada yıllarca beraber çalışacağız' derken bu işareti yapıyorsa çalışanlara 'Ayağınızı denk alın, çalışmayanı işten atarım' mesajı gönderiyor.

ELLERE DİKKAT!
Elleri kenetli olanlar ise genel bir olumsuzluk ya da hayal kırıklığı yaşadıklarının mesajını veriyor. Ellerini önde birleştirerek 'el pençe divan' duranlar karşısındakine 'ne isterseniz yaparım' demek isterken, ellerin arkada birleşmesi ise kendine olan özgüveni, meydan okumayı anlatıyor.

Ünlü tiyatrocu Haldun Dormen'in programlarını sunarken yaptığı parmak uçları birbirine yapıştırarak duruşu 'konuya hakim' olduğuna, bir elin yüzü kapatması ise endişe içinde bulunulduğuna ait ipucu veriyor.

Elin çeneyi okşaması bir kimsenin karar verme sürecinde olduğunu gösterirken, dinleyen kişinin eli yanaktayken, başparmağı çene altındaysa karşısındakine eleştirel, hatta rekabetçi yaklaşıyor. Diğer parmakların ağzı örtmesi ise iki şeyin ipucu; 'benim de söyleyeceklerim var' veya 'sana inanmıyorum'...

Kişiler kendilerini güvende hissetmek için genelde masa, kürsü gibi bir yerin arkasında olmak istiyor; eğer bu yoksa savunma güdülerini bacak bacak üzerine atarak ya da kolları kavuşturarak gösteriyor.

Özellikle yabancı ortamlarda bulunanlar kollarını kavuşturarak savunmaya geçiyor, bu sırada başparmaklarını dışarıda bırakanlar ise 'savunmadayım ama rekabete hazırım' mesajı veriyor.

İÇİNE KAPANIK
Bacak bacak üstüne atma ise savunmanın diğer bir şekli. Daha çok kadınların tercih ettiği bu oturuş içine kapanıklık ve savunmaya geçme duygusunu göstergesi kabul ediliyor. Kişi kabuğuna çekiliyor ve fikrini açıklamaya karar verdiğinde bacak bacak üzerine atmaktan vazgeçiyor.

Bacağını dizden büküp diğerinin üzerine koyarak oturuş ise meydan okuma, hırs ve rekabetin işareti olurken, ayakları çapraz durumda olan kişilerin sakladıkları itirafları veya verebilecekleri tavizler bulunuyor.

Yalan söyleyen kişiler ise yüzüne dokunup, gözlerini kaçırıyor, erkeklerin büyük çoğunluğu yalan söylerken yakasıyla oynuyor ve gömleğini gevşetiyor.

FLÖRT İŞARETİ
Birbirine ilgi duyan kişiler, daha dik durmaya ve üstünü başını düzeltmeye başlıyor.

Karşısındakine ilgi duyan kadınlar, farkında olmadan saçlarıyla oynuyor, içgüdüsel olarak erkeğe dönüyor. Kadınların bilinçsiz olarak yaptıkları en önemli hareket ise el bileklerini içini gösterme. İki tarafın verdiği diğer mesaj ise bir fırsat bulup karşısındakine bir saniye de olsa dokunmak.

Elin bükülü olması da ilgiye işaret ediyor, özellikle eşcinsel erkekler elleri bükülü olarak karşısındakine flört mesajı veriyor.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır