kapat
06.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Onlar kapkaçtan artık korkmuyor


Kapkaç ve dayağa maruz kalan bayanlar usta dövüş hocalarından 'kick boks' öğrenip artık sokakta rahat rahat yürüyebiliyorlar...
Onlar kapkaça, cinsel tacize, saldırıya uğrayan, eşinden, sevgilisinden dayak yiyen kadınlardı. Ama, usta öğretmenlerden 'kick boks', yani Türkçe karşılığı 'tekmeli boks' olan savunma sporunu öğrendiler. Artık ojeli parmaklarıyla demir yumruk savuruyorlar...

Dövüş sporları hocası İsa Daştan'dan ders alan mağdur 25 bayan, şimdi kendilerini daha güvende hissettiklerini söylüyorlar. Kapkaça, dayağa maruz kalan tüm bayanlara kapılarının açık olduğunu söyleyen hoca Daştan ise şöyle konuşuyor:

"Avcılar, Küçükçekmece ve Bağcılar'da bu şekilde mağdur olmuş 25 bayan şu an eğitim alıyor. Mağdur bayanlara her zaman kapımız açık. Kurs ücreti olarak ayda 45 milyon lira alıyoruz.

Kurs alan bayanların eğitimi yeteneklerine göre devam ediyor. Bazı bayanlar bir ayda öğrenirken; bazılarının eğitimi daha uzun sürebiliyor. Ayrıca 'kick boks' öğrenen kursiyerlerimizden bazıları eğitimini yeterli bulup ayrılırken; bazıları eğitimini uzatabiliyor. Hatta bunu sürekli hale getirebiliyorlar."

ÖZEL METOTLAR
25 bayan öğrencisine, en ince ayrıntısına kadar kendilerini savunma tekniklerini öğreten İsa Daştan, "Bayan kapkaça uğradığı andan itibaren yaptığı teknik hareketlerle kapkaççıyı etkisiz hale getiriyor. Biz burada kendi araçlarımızla kapkaç durumunda nasıl davranacaklarını ve ne şekilde hareketler yapacaklarını uygulamalı olarak gösteriyoruz" diye konuşuyor.

MUHABiRLERE DERS
İsa Daştan bundan sonra, haberden habere koşan, bazen de saldırıya maruz kalan muhabirlere savunma dersi vereceğini söylüyor ve ekliyor: "Polis copu, olaylarda sanıkların saldırması, toplumsal olaylar ve bunun gibi muhabirlerin zor anlarında kendilerini nasıl savunacaklarını göstereceğim."

Sıkıysa gelsinler
Nurcan Çakçı: 19 yaşında. Haznedar'da 5 yıl önce bir grup erkeğin cinsel tacizine maruz kaldı. Yaşadığı kötü olay onu 'kick boks'la tanıştırdı. Nurcan Çakçı şu an Türkiye Boks Milli Takımı'nda yer alıyor.

Toray Demir: 22 yaşında. Annesiyle Bağcılar'da gezerken cinsel tacize uğradı. O sırada yoldan geçmekte olan bir karate takımı olayı gördü ve müdahale etti. Toray bu olaydan çok etkilendi ve spora başladı.

Sümeyra Kaya: 20 yaşında. 15 yaşındayken baliciler saldırdı. Uzun süre etkisinden kurtulamadı. Sonra hocası İsa Daştan elinden tuttu. 5 yıldır kick boks yapıyor. 1999'da Fransa'da Avrupa 3'üncüsü oldu.

Sefer DARICI

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır