kapat
06.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

İşte zenginlerin oyunu


Böyle olur zenginin saklambaçı... Silikon Vadisi'nin ünlü patron ve yöneticileri bugün, tehlikeli ve macera dolu bir oyuna başlıyor. Kişi başına 1 milyon doların harcandığı oyuna katılanlar ölümü dahi göze alıyor
Başrollerini Michael Douglas ile Sean Penn'in paylaştıkları 'The Game' filmini izleyenler hatırlar. Douglas zengin bir borsacıdır. Kardeşi, monoton hayatından sıkılan Douglas'a bir oyun (The Game) organize eder. Douglas da film boyunca düzenlenen bu oyun yüzünden gerçekle paranoya arasında gidip gelir... Bunların senaryoda kaldığını sanmayın. Amerika'nın en zengin işadamları ve yöneticilerinin katıldığı The Game bugün resmen başladı. İsimleri açıklanmayan zenginler, çılgınlık adına tüm dünyayı kapsayan tehlikeli bir oyuna başladı. Katılanların hepsi dünyanın teknoloji merkezi Silikon Vadisi'nde üst düzey yönetici ya da holding sahibi...

TUTUKLANDILAR
Amaçları, 30 saat içinde 30 ipucunu bulup kendileri için hazırlanan serüven dolu bu oyunu bitirmek. Her zengin, kendine bir ekip ve özel bir bilgisayar ağı kuruyor. Gece görüş dürbünleri, dalış takımları ve gerekirse bir uçak dahi satın alıyor. Bu da her takıma ortalama 714 bin dolara (950 milyar lira) mal oluyor. Diğer harcamalarla rakam 1 milyon doları geçiyor. Bu yılki oyunun içeriği sır gibi saklanıyor. Geçen yıl, takımlar ipuçlarını izleyerek casusluk yaptı ve rakip şirketlere sızmaya çalıştı. Önceki yıl bir uzaylıyı, onu öldürmek isteyen silahlı insanlardan kurtarmaya çalıştılar. Oyunun yaratıcıları, katılanların hayatından mesul değil. Örneğin bir oyunda, yarışmacılardan birinin yakınlarına büyük bir kaya düştü. Bir diğer takım da kaldıkları otel odasına yerleştirilen bomba ve radyoaktif maddeler yüzünden gözaltına alındı.

IQ'su 140'tan aşağı olanlar katılamıyor
Oyunun tek bir kuralı var: Katılanlar zengin ve IQ'su 140'ın üzerinde olmalı. IQ'su daha aşağıda olanlar, parayı bastırsa da oyuna katılamıyor. Katılanlar, giriş parası olarak 2 bin 143 dolar ödüyor.

"Şimdiden Roma'ya uçak bileti aldım"
15 yıldan bu yana Amerika'da oynanan oyun ilk kez bu yıl Avrupa'ya da taşındı. Bu da oyuna olan ilgiyi artırdı. İddiaya göre, birçok "ünlü" zengin oyuna uluslararası olması nedeniyle katıldı. Sunday Times gazetesine konuşan bir takım lideri yaşadığı heyecanı şöyle anlattı: Bazı ipuçları bizi Avrupa'ya taşıyabilir. Şimdiden Roma, Berlin ve Londra'ya uçak bileti ayırttım. İpucunu bulursam, hemen giderim. Bulamazsam, biletler yanar. Ancak zamana karşı yarışıyoruz. Hızlı olmak lazım.

Hava durumunda ipucu verdiler
Geçen yılki oyuna katılan bir kişi ise ipuçlarının detaylarda gizli olduğunu anlattı: Takımdakilerle konuşuyorduk. TV açıktı. Yerel bir kanalda hava durumunu izliyorduk. Kadının garip hareketleri dikkatimizi çekti. Elleriyle bir şey anlatıyordu. Haritada bir dükkanın resmi gözüküyordu. Dükkanı bulduk. Reyonlardaki yumurtalar arasında bir süpermarketin telefon numarası yazıyordu. Süpermarketi alt üst ettik. Bir buz içine gizlenmiş bir şifreye ulaştık. Oyun zor. Çok zor...

Egolarını tatmin ediyorlar
Oyunu bitirene yalnızca üzerinde "The Game'i kazandınız" yazan ufak bir plaket veriliyor. Bu, Silikon Vadisi'nde Oscar ödülü almak gibi bir şey... Oyunu bitirenlerin isimleri basına açıklanmıyor. Katılımcılar oyunla "Ben hepinizden zekiyim" diye egolarını tatmin ediyor. Bazen şirketler, çalışanlarını oyuna katılmak için zorluyor. Geçen yıl oyunu bitiren bir yönetici, başarısı karşısında 28 bin dolar (37 milyar lira) prim aldı.

The Game'i Microsoft buldu
John Fowles'in 1966'da yazdığı The Magus adlı kitap, The Game'in esin kaynağı oldu.

THE Game'in esin kaynağı 1966'da yazılan The Magus adlı bir kitap. Kitapta Yunan adasında çalışan ve bir milyarderin cinsel tacizinden kaçmaya çalışan bir İngiliz'in hikayesi anlatılıyor. John Fowles'in kitabını seven Paul Allen (Microsoft'un ikinci patronu) şirket çalışanı Joe Belfiore'yi görevlendirdi. Bir ekip kuran Belfiore her yıl yeni bir senaryoyla zenginleri zorluyor.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır