kapat
06.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Esas odur ki Kirille vidalaşdıq


Kiril alfabesinde direnen Azeri gazete İmpuls, 'Oxuyucular öğrenenden sonra Latin grafikasına keçeceyig' sözü verdi
Cuhurbaşkanı Haydar Aliyev tarafından 1 Ağustos'ta yayınlanan kararname ile Latin alfabesine geçilen Azerbaycan'da, tartışmalar tam gaz devam ediyor. Bakü'de yayınlanan Yeni Musavvat, Üç Nokta, İmpuls, Bakü Sun gibi gazeteler, önceki günkü sayılarında Latin alfabesine geçişle ilgili tartışmalara yer verdiler.

ORTALIĞI YATIŞTIRDI
Üç Nokta gazetesinde yayınlanan yazıda Latin alfabesine geçiş, "Bugünden başalayaraq, bütün yazışmalarımızı Latin grafikalı elifba ile aparacağıq (Bugünden başlayarak yazışmalarımızı Latin harfleriyle yapacağız.) Esas odur ki Kirille vidalaşdıp (Kirille vedalaştık.)" ifadesine yer verildi. Yayın hayatına 2 Ağustos'ta başlayan İmpuls isimli gazete ise Kiril alfabesinde yayın yapmakta direnerek, Latin alfabesinden yana olanların öfkesini çekti. Ancak 'ılımlı bir muhalif' olan Genel Yayın Yönetmeni Metanet Eliyeva, "Oxuyucular Latin grafikası ile oxumağı öğrenenden sonra biz de bu grafikaya keçeceyik (Okuyucular Latin harflerini öğrendikten sonra biz de bu alfabeye geçeceğiz.)" şeklinde bir açıklama ile ortalığı yatıştırdı.

Ruşça film Musavvat gazetesindeki bir başka yazıda ise Latin harflerine geçmeyen gazeteler eleştirilerek, bu gazetelerin alınmaması çağrısında bulunuldu.

Fatma Sibel YÜKSEL

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır