kapat
25.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Sanat sığınağı Venedik


Her iki yılda bir Venedik'te düzenlenen Uluslararası 49. Bienal'e bu yıl Türk sanatçıları da katıldı
Belirli bir kavrama odaklanmış sanatsal gösteri ve faaliyetler bütünü olan Bienal'in özelliği, alışılagelmiş yani sergilenen ve satılan eserler değil, sanatçının ruhsal ve dünya görüşünü yansıtan yapıtlarının halkla bütünleşmesi...

Çağdaş sanat diyebileceğimiz bu akımın öncülüğünü yapan Amerika'da açılan özel müzelerin sayısı hızla artıyor. Ve aynı hızla Avrupa'ya sıçrayan bu dinamik sanat akımından Türkiye'de de etkilenen High Fidelity müzik grubu ve Rotary kulüplerinde başkanlık yapan Mimar Can Elgiz Eylül'de kendi "özel" müzesini açıyor.

Elgiz ve ailesiyle birlikte Bienal'i gezdiğim ve bilgilendirildiğim halde çağdaş sanat etkinliklerine tam ısınamadım. Daha doğrusu, bana Bienal biraz çılgınlığın sergilenmesi gibi geliyor. Ancak Dr. Nejat Eczacıbaşı gibi yaşamı boyunca klâsik sanatların hâmisi ve İstanbul Festivali'nin kurucusu olan bir insanın yıllarca önce Eyüp'teki Feshane binasında ilk Bienal'i gerçekleştirmesi bir rastlantı değildi. Serginin hazırlanmasında katkısı olan gelini Oya Eczacıbaşı'yla birlikte jaçtığı Bienal'i gezdirirken Eczacıbaşı'nın o günkü coşkusunu unutmayacağım. Ama o coşku kısa süre sonra sona ermişti. Çünkü el değiştiren Anakent Belediyesi'nin ilk icraatlarından biri Feshane binasını bu sanatsever aileden alıp bugünkü içler acısı ve çirkinlik âbidesi pazar yerine döndürmek olmuştu.

FESHANEYİ GERİ VERİN
Venedik'e bu yıl Pirelli'nin Avrupa ve Türkiye Genel Müdürü Alberto Moggi'nin konuğu olarak katıldık.

Emirgân'ın en eski ve güzel köşklerinden birini İmece çarşısından aldığı ucuz, Türk kumaşlarıyla bembeyaz bir cennete çeviren Adrianna Moggi, eşinin desteklediği her sanat olayına katılır. Nitekim Bienal'e Türkiye'den gelen sanatçılar için Ciprianni otelinin bahçesinde verdiği ziyafette İtalyan mutfağının ilginç örneklerini ikram etti. Binlerce turistin akın ettiği Bienal'e katılan bazı ülkeler Eylül'ün 22'sinde İstanbul'da eserlerini sergileyecekler. Bu yıl Pirelli'nin yanı sıra Borusan'lar ve Nurol Matbaacılığın katkısıyla küratör (serginin düzenleyicisi) Beral Madra ufak bir ev kiralamıştı. Özellikle bizim pavyona verdiğimiz "Perfumed Garden" (Esanslı Bahçe) adı Avrupa basınının övgüsünü kazandı. Ancak Türk pavyonunun gelecek yıl diğer pavyonların bulunduğu geniş parkta açılması için şimdiden Pirelli'nin Genel Müdürü A. Moggi ve İtalya Büyükelçimiz Necati Utkan destek turlarına başladı.

LEYLA UMAR


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır