kapat
06.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
BİLAL ÇETİN(bcetin@sabah.com.tr )

Derviş'i rahatlatma formülü...

Kemal Derviş, yaklaşık dört ay önce teknokrat bakan olarak tam yetkiyle ekonominin dümenine oturtuldu. Ancak yanındaki bazı MHP'li bakanlar hemen her kritik manevrada Derviş'e engel çıkardılar. Özellikle de Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz ile Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp'in zaman zaman direksiyona müdahaleleri, zaman zaman gereksiz yere fren pedalına basmaları, özellikle son Telekom krizinde Derviş'i istifanın eşiğine kadar getirdi.

Şimdi bu soruna, ekonominin tam yetkili kaptanını rahatlatmak için çözüm yolu aranıyor. Başından beri akıllarda olan en kolay çözüm, tabii ki Enis Öksüz ile Hüsnü Yusuf Gökalp'in kabine dışına alınması, daha uyumlu MHP'lilerin bu bakanlıklara getirilmesi. Fakat buna da Devlet Bahçeli bugüne kadar sıcak bakmadı. O nedenle de Şubat krizinden sonra birkaç defa gündeme gelen kapsamlı kabine değişikliği formülleri Bahçeli'nin katı tutumu nedeniyle hep ertelendi.

Ancak yaşanan son Telekom krizi ve bunun IMF ve Dünya Bankası ilişkilerine yansıması, 3,2 milyar dolarlık dış kredinin tehlikeye düşmesi, bu formüle yeniden güncellik kazandırmış durumda. Aralarında geçen sert tartışmalar ve inatlaşmanın ardından, Kemal Derviş'in bundan böyle Enis Öksüz'le ortak, uyumlu bir çalışma düzeni yürütebilmesi son derece güç. O nedenle muhtemelen önümüzdeki aylarda kabine revizyonu konusunda Devlet Bahçeli'ye yeni bir öneri daha götürülecek.

YILMAZ BAKAN DEĞİŞTİRİYOR
Bu öneri, 4 - 5 Ağustos tarihlerinde yapılacak olan ANAP kongresinden hemen sonra gündeme gelecek.

Çünkü bir ay sonra yapılacak olan kongrede Mesut Yılmaz partisinin üst yönetimini yeniden yapılandırmayı planlıyor. Partinin vitrininin yenilenmesinin ardından da sıra kabineye gelecek.

ANAP kurmaylarının söylediğine göre, Yılmaz dört yada beş bakanı değiştirmeyi, bir iki bakanı parti yönetimine kaydırmayı planlıyor. ANAP'lı bakanlardan sadece İçişleri Bakanı Rüştü Kâzım Yücelen, Enerji Bakanı Zeki Çakan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'ın yerlerinin sağlam olduğu söyleniyor. Diğer beş bakana ise gidici gözüyle bakılıyor ANAP kulislerinde...

İşte Mesut Yılmaz'ın yapmayı planladığı bu operasyonun her üç partiyi de kapsayacak biçimde geniş bir kabine revizyonuna dönüştürülmesiyle Derviş'in de belalılarından kurtarılabileceği düşünülüyor.

Bugün için her ne kadar DSP'li bakanları başarılı bulduğunu söyleyerek, "Bizde değişikliğe gerek yok" dese de MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin ikna olması halinde Başbakan Ecevit'in de üç dört bakanını değiştirme yoluna gitmesi ihtimali çok yüksek.

Tek sorun Bahçeli'nin Enis Öksüz'e "biraz dinlen" deyip diyemeyeceğinde. Bahçeli eğer bugünkü katı tutumunu ağustos ayında da sürdürürse o zaman Derviş'in de, hükümetin de işi zor...


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır