kapat
06.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Sezer'den memura yargı zırhına veto


Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, memurların yargılanmasını zorlaştıran yasayı veto etti. Sezer, yasanın hukuka, kamu yararına ve Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtti.
TBMM'nin tatile girmeden önce kabul ettiği "Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması" ile ilgili kanun dün yeniden görüşülmek üzere TBMM'ye iade edildi. Sezer'in vetosuyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'un isteği yerine gelmiş oldu. Kanadoğlu'nun "geçirmeyin" diye çağrı yapmasına rağmen Meclis'te kabul edilen yasa böylece Köşk'ten dönmüş oldu.

İMZASIZ İHBARLAR
Ekonomik krizlerin ve sosyal adaletsizliğin en büyük nedeninin yolsuzluklar olduğunu belirten Sezer, yasanın memurların cezai sorumluluktan kurtarılmaları sonucunu doğuracağını belirtti. Sezer, veto kararında imzasız ihbarlara da destek verdi ve bunların işleme alınmamasının "ülke gerçekleriyle bağdaşmadığını" ifade etti. Sezer yasanın "delillerin karartılmasına, soruşturmanın geciktirilmesine, dava açılması durumunda yargılamanın yeterli ve doğru deliller üzerinden yapılamamasına" yol açacağı belirtti. Sezer, "Tüm bunlar kamu görevlileri arasında huzursuzluk ve sürtüşmeler yaratır" şeklinde görüş bildirdi. İşte veto gerekçelerinden bazıları:

VETO GEREKÇELERİ
* Kamu görevlilerinin, bir suç işlendiğini öğrendiklerinde, durumu Cumhuriyet başsavcılığına değil, izin vermeye yetkili organa iletmeleri öngörülmekte. Bu durumda, savcılığın böyle bir suçun işlendiğinden ve ön incelemeden haberi olmayacaktır.

* Cumhuriyet başsavcılıklarının yetki alanına giren konularda idare makamlarına yetki verilmesi, yürütmenin yargı erkine üstün konuma geçirilmesi anlamına gelir.

* Başsavcıların soruşturma izni isteme yetkilerinin kaldırılmasına ilişkin düzenlemeler, memurların cezai sorumluluktan kurtarılmaları sonucunu doğurur. Bu sonuç, "yolsuzluk ve saydamlık" listesinde üst sıralara yükselmemizi güçleştirecektir.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır