kapat
06.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Siyaset müdahale etmemeli


Derviş, "Siyasetin ekonomiyle içiçe olması Türkiye'ye çok pahalıya maloldu. Şimdi bunu aşmaya çalışıyoruz. IMF de bunu kabul ediyor zaten" dedi
IMF'nin Niyet Mektubu'nda öngörülen tüm unsurların gerçekleşmesini beklediğini belirten Derviş, "Biz de aynı görüşteyiz. Bu program ABD Hazinesi ya da IMF için yapılmadı. Sayın Ecevit'in de bir konuşması olmuştu, Hükümet'in ikinci yılıyla ilgili, orada da programın eksiksiz uygulanacağını vurguladı. Ancak bazı konularda bilgi eksikliği var. Mevcut veriler üzerinde çalışmamız gerekiyor. Bazı bilgileri daha somut olarak vermemiz, onların da tahlillerini yapması gerekiyor" dedi.

Derviş, şöyle devam etti: "Siyasetin her an ekonomi yönetimine müdahale etmemesi önemli. Sorunların büyük kısmı bundan kaynaklanıyordu. Siyasetle ekonominin içiçe olması çok pahalıya maloldu. Bunu aşmaya çalışıyoruz. IMF de bunu kabul ediyor zaten.".

Ekonomide şu anda iki önemli konu bulunduğunu ifade eden Derviş, "Bir enflasyonun düşmesi. Hiç değilse Haziran'da ilk müspet belirtileri aldık. İkincisi büyüme ve istihdam. Program uygulanabilirse ve programa olan destek devam ederse benim ve ekonomide çalışan arkadaşların görüşü, Ağustos'tan itibaren büyümeye geçileceği yönünde. Bu büyümeyle birlikte dar gelirlinin üzerindeki yük biraz azalacak. Sonra bir düzelmeye doğru devam edecek. IMF de aynı şeyi düşünüyor" dedi.

SEÇİM BİZİ ETKİLEMEMELİ
Derviş, erken seçimle ilgili bir soruyu yanıtlarken de "Seçim olabilir, olmayabilir. O zamanki hükümet ve icraatin durumuna bağlı. Programın bundan etkilememesi gerekir.

Çünkü Türkiye'nin böyle bir lüksü yok. Ama gene olmayan bir kaynağı dağıtmaya kalkarsak olmaz. Ben bütün gücümle programın başarısı için çalıştım ve çalışıyorum. Program için destek istemekle siyaseti birbirinden ayırmak lazım. Ben bunu yapmadım. Gittiğim her yerde programı anlatmaya çalıştım" diye konuştu. IMF ve Dünya Bankası'nın vereceği kredinin Türkiye için çok önemli olduğunun altını çizen Derviş, "Dünya Bankası kredilerini IMF'den önce serbest bırakamaz. Dünya Bankası'nın da hemen toplantıyı yapması Türk ekonomisi için çok önemli. Bir kısmını Eximbank'a aktaracaktık. Ancak çalışmalarımız sürecek. Kesin bir sonuca varmış değiliz" dedi.

O'NEILL BİLGİ İSTEDİ
ABD Hazine Bakanı Paul O'Neill ile görüşen Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, bu görüşmeyle ilgili olarak "ABD Hazine Bakanı, özellikle bizden bilgi istedi, biz de bilgiyi verdik. Programın ayrıntıları konusunda soru sordu. Ama soruları IMF adına sormuyor. Müzakereleri IMF ile yürütmek zorundayız" dedi.

Ecevit farklı düşünebilir
Kemal Derviş, IMF ve Dünya Bankası'nın ardı ardına ikinci kredi dilimlerinin ertelenmesinin ardından Başbakan Bülent Ecevit'in "Diplomatik bir talebe dönüşmesinden endişeliyim" sözleriyle ilgili bir soruyu "Ben baştan beri bütün çalışmalarımda siyasi tartışmaların dışında kaldım. Sayın Başbakan'ın Başbakan olarak algılaması farklı olabilir. Ben tamamen ekonomik konulara eğildim. Karşımda da ekonomiyle ilgili kişileri buluyorum. Buradaki müzakerelerimizde de ekonomiyle ilgili olmayan siyasi hiçbir konu gündeme gelmedi. Ancak Başbakan siyasi olarak daha geniş bir çerçevede düşünebilir" şeklinde yanıtladı.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır