kapat
06.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

IMF formül bekliyor


Kemal Derviş, Washington'da IMF'yi ikna edemedi. IMF Başkanı Köhler, İcra Direktörleri toplantısı için tarih vermedi. Kredi, Telekom yönetimi için bulunacak formülün ardından serbest bırakılacak
Washington'daki temaslarına başlayan ve yaşanan gerginliğin çözümü için dün IMF Başkanı Hörst Köhler ile biraraya gelen Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, ikinci kredi diliminin serbest bırakılması konusunda IMF'yi ikna edemedi. Köhler ile görüşmesinde İcra Direktörleri Kurulu toplantısı için herhangi bir tarih alamayan Derviş, toplantının Türk Telekom konusunda bulunacak formül sonrasında yapılacağı sinyalini verdi.

Düzenlediği basın toplantısında, IMF ile yaşanan sıkıntının ardında iki temel neden bulunduğunu belirten Derviş, şöyle devam etti: "Birincisi bankacılık sektöründeki bazı düzenlemelerin ayrıntılarının IMF'ye anlatılması. Bu konuda çok yol aldık ve sorunları aşacağımızı sanıyorum. İkincisi Telekom yönetimi. Bu konu sır değil artık, IMF'nin ciddi çekinceleri var. Bunları gidermemiz gerekiyor."

Köhler ile toplantısında Telekom yönetimi ile ilgili birtakım bilgi eksiklikleri gördüğünü belirten Derviş, "Atanan Telekom yönetimini daha iyi tanımaları için bilgi verdik. Bu isimlerin Niyet Mektubu'ndaki kriterlere uyduğunu ortaya koymak için yoğun bir bilgilendirme çalışması yaptık. Ancak henüz bir sonuca ulaşamadık" dedi.

İYİNİYETLİ GÖRÜŞME
İcra Direktörleri Kurulu'nun bir an önce toplanması konusunda Köhler ile görüş birliği içinde bulunduklarını belirten Derviş, "Kendisi bana mümkünse önümüzdeki hafta içinde toplantı yapılmasının uygun olacağını söyledi. Ancak yine de bazı şartları hâlâ yerine getirebilmiş değiliz. Görüşmelerimiz son derece iyiniyetli bir hava içinde geçiyor" dedi. Derviş, "Türk Telekom yönetimiyle ilgili herhangi bir formül arayışı var mı?" şeklindeki bir soruya ise "Üzerinde çalışıyoruz" yanıtını verdi. Derviş, görüntüyü kurtaracak bir önlemin işe yaramayacağını da vurguladı.

YÖNETİMİN ARKASINDAYIZ
Telekom Yönetim Kurulu'nun ortak atandığını belirten Derviş, "Yönetim kurulunun 4-2-1 gibi bir formülle atandığı şeklindeki haberler Türkiye'ye ciddi zarar verdi. Sonuçta 7 kişi atandı ve atanan isimlerin tamamının arkasındayız. Sanki biz Türk hükümeti olarak 4-2-1 diye hareket ediyoruz. Tamemen siyasi hareket ettiğimizi simgeleyen bir görüş çıktı. Görüş ayrılığı var, ama imzamızın da arkasındayız. Hükümetteki arkadaşlarımız da imzalarının arkasında duruyor" dedi.

Meselenin sadece IMF'yi ikna etmek değil, piyasaları da ikna etmek olduğunu belirten Derviş, "Ne yaparsanız yapın piyasaya kabul ettiremiyorsanız, başarı elde edemiyorsunuz" dedi. IMF'nin Türkiye'nin içişlerine karışıp karışmadığı yolundaki bir soruyu yanıtlayan Derviş, "IMF'nin karıştığını söylemek mümkün değil, çünkü niyet mektubunda var. Dolayısıyla programın kapsamındadır ve hükümetin bildirdiği bir olaydır. Özel sektördeki bazı insanları ikna etmek zor. Mevcut şartlar içinde bu yönetim kurulu profesyoneldir. Mutlaka arkasında duruyorum. Ama süreç ve sürecin kamuoyuna yansıması iyi olmadı. Bu tüm ekonomide böyledir" dedi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır