kapat
06.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Kapkaça 5 yıl hapis


Türk Ceza Kanunu'nda yapılacak değişiklikle halen 6 aydan 3 yıla kadar hapis verilen kapkaçın cezası 5 yıla çıkacak
Yeni ceza Yasası'nı hazırlayan komisyon çalışmalarını tamamladı. Komisyon, taslağı bugün düzenlenecek bir törenle Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'e teslim edecek. Yeni Ceza Yasası'nda son günlerde gittikçe yoğunlaşan kapkaç suçu için özel bir düzenleme getiriliyor. Halen 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilen kapkaç suçunun 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını öngören taslak, mağdura karşı şiddet kullanan kapkaççının 'gasp'tan cezalandırılmasını öngörüyor. Gaspa verilen cezayı düşüren taslakta idam cezası kaldırılıyor.Özel hayatın gizliliği için de özel bir bölüm ayrılan taslakta bunu ihlal edenlere 3 yıla kadar hapis ve 1 milyar lira para cezası verilmesi öngörülüyor. Taslağın en önemli bölümlerinden biri de cezaların infazını ağırlaştırması. Halen verilen cezanın 5'te 2'si yatılırken, taslakla bu oran 3'te 2'ye çıkıyor.

KAPKAÇ AĞIRLAŞIYOR
Ceza Yasası taslağında kapkaç suçu 200. maddede ve "nitelikli hırsızlık" başlığı altında düzenleniyor. Taslakta, halen "basit hırsızlık" olarak görülen ve 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilen kapkaç suçuna 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor. Yeni yasada kapkaç suçunu düzenleyen madde şöyle: "Hırsızlık, elde veya üstte taşınan eşyayı çalmak suretiyle veya özel maharetle işlenirse, faile 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilir." Taslağa göre, kapkaç suçunun iştirak halinde işlenmesi halinde cezalar beşte bir artırılacak. Ayrıca kapkaç suçunun gece işlenmesi halinde verilecek ceza üçte bir oranında artırılacak.

GASP HAFİFLİYOR
Taslakta ilgi çeken bir nokta da gasp suçuna verilen cezanın düşürülmesi. Halen basit gaspa 10 yıldan 20 yıla kadar ağır hapis cezası verilirken, taslakla bu suçun cezası 6 yıldan 10 seneye kadar ağır hapis cezasına düşürülüyor. Hukukçular gasp suçuna getirilen bu ceza indiriminin mala karşı işlenen suçlarla, kişilerin vücut bütünlüğüne karşı işlenen suçlar arasındaki dengesizliğin giderilmesi için yapıldığını belirtiyor.

Taslaktaki, "bir malın alınmasına karşı koymamaya" cümlesi mağdura karşı şiddet kullanan kapkaççının 'gasp' suçundran cezalandırılması amacıyla konuldu. Buna göre eşyasını çalmak istediği kişinin direnmesi üzerine şiddet kullanan kapkaççı 'gasp'tan ceza alacak. Bu suç gece veya silahla işlenirse verilecek ceza yine beşte bir oranında artırılacak.

Taslak, gasp suçunun "halkın yararlanmasına sunulmuş ulaşım araçlarında veya bunlara ait belirli kalkış veya varış yerlerinde bulunan kimselere karşı" işlenmesi durumunda verilecek cezanın beşte bir oranında artırılmasını da düzenliyor.

İstanbul'da özel tim sokağa çıktı
İstanbul'da kapkaç, hırsızlık ve yankesicilik gibi suçlarla mücadele edecek polis ekibi dün düzenlenen törenle göreve başladı. Asayiş Şube Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan ve özel eğitime tabi tutulan motorize ekip, suç oranın yoğun olduğu bölgelerde görev yapacak.

İstanbul polisinin organize suçlar, yolsuzluk ve narkotik gibi büyük suçlarla mücadelede son derece başarılı olduğunu söleyen İstanbul Emniyet Müdür Vekili Hasan Özdemir, basit gibi gözükmesine karşın vatandaşları rahatsız eden kapkaç ve hırsızlık gibi suçları da şok uygulama ve yeni metotlarla önleyeceklerini kaydetti.

Daha çok suç işlenen bölgelerde görev yapacak olan 50 motorize ekip, özel eğitime tabi tutulan 1 şube müdür yardımcısı, 1 emniyet amiri, 3 komiser, 309 erkek polis memuru ve 50 bayan polis memurundan oluşuyor.

Kapkaç, hırsızlık ve yankesicilik gibi suçlarla mücadele etmek üzere görev alacaklar ekipler, sokakta meydana gelen ani olaylar, cinayet, yaralama ve gasp gibi olayların da yoğun olarak işlendiği bölgelerde suçüstü yakalamaya yönelik uygulamalar yapacak. Tim ilk uygulamasını Aksaray ve çevresinde gerçekleştirdi. Ara sokaklar, kahvehaneler ve vatandaşların yoğun olduğu yerlerde denetim yapan ekipler, şüpheli görülen kişileri aradı.

Kapkaçın okulu var
Trende kapkaç yaparken yakalanan 16 yaşındaki Ö.T.'nin açıklamaları dehşet yarattı. 3 gün önce gözaltına alınan ancak mahkeme tarafından serbest bırakılan Ö.T., "Tecrübeli ağabeylerimiz bizi Altınşehir'deki kapkaç okullarında eğitiyor" dedi. Florya Tren İstasyonu'nda bir kadının cep telefonunu ve çantasını çalarken yakalanan Ö.T. şöyle dedi: "Altınşehir'deki okullarda yetiştim. Bu işi nasıl yapmam gerektiği en ince ayrıntılarına kadar öğretildi. Şu anda trenlerde çalışıyorum. Ancak ilerde araçla kapkaç yapacağım. Bu işi yıllarca yapan kişiler öğretiyorlar. Biz oralara kapkaç okulları diyoruz. En kolay para kazanma yolumuz bu."

Kemal GÖKTAŞ-Serdar CANIPEK


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır