kapat
06.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Rekabet Kurulu'ndan Telekom'a rekabet dersi


İnternet servis sağlayıcılarına zamlı, kendi servis sağlayıcısı TTNet'e ucuz fiyat uygulayan Türk Telekom'a Rekabet Kurulu'ndan uyarı geldi
Önce özelleştirmesi sonra da yönetimi nedeniyle ülkeyi krizden krize sürükleyen Türk Telekom'un başı, şimdi de Rekabet Kurulu ile dertte. Rekabet Kurulu, Türk Telekom'un kendi internet servis sağlayıcısı TT.net'e ucuz tarife uygulayarak diğer internet servis sağlayıcılarının aleyhine haksız rekabete yol açtığına karar verdi. Kurum, tarifelerin 15 gün içinde yeniden düzenlenmesini istedi. Telekomünikasyon Kurumu da Türk Telekom'dan aynı konuda savunma istedi.

ALTYAPI SORUNU
Telekomünikasyon altyapısı konusunda tekel olduğu için tüm internet servis sağlayıcıları hatları Telekom'dan kiralıyor. Şirket, uyguladığı tarifeye devalüasyon sonrası yaklaşık yüzde 600 zam yaptı. Bu zam, daha sonra yüzde 100 seviyesine indirildi. Sorun bitmedi.

Türk Telekom'un, diğer servis sağlayıcılara uyguladığı zamlı tarifeyi kendi servis sağlayıcısı TT.net'e yansıtmayınca Rekabet Kurulu harekete geçti. Soruşturmalar sonucunda, ISDN ve ADSL gibi hızlı internet erişimi sağlayan teknolojilerin fiyatının çok arttığı ortaya çıktı. TT.net'in aynı hizmetleri daha düşük fiyata aldığının ortaya çıkması üzerine olay, dava aşamasına geldi. Kararını dün açıklayan Rekabet Kurulu, geçici tedbir kararı aldı ve Telekom'dan 15 günde yeni düzenleme istedi. Telekom, söz konusu tedbirleri almadığı takdirde günlük 1 milyar liraya yakın ceza ödemek durumunda kalacak.

İnternet servis sağlayıcılarına internet erişimi sunmaları için sadece sanal erişim noktalarını kiralamaya zorlayan Telekom'un bu eylemine son vermesi, imkânlardan ayrımcılığa yer vermeyecek şekilde internet servis sağlayıcılarının yararlandırılması gerektiği kaydedildi. Telekom'un internet erişim olanağını internet servis sağlayıcılarına ayrımcı olmayacak şekilde açması karara bağlandı.

Üst Kurul devreye girdi
Rekabet Kurulu'nun Türk Telekom hakkında internet servis sağlayıcı kuruluşların başvurusu üzerine başlattığı soruşturma sürerken, Telekomünikasyon Kurumu da aynı konuya ilişkin Türk Telekom hakkında ön soruşturma yaptı. Kurum Türk Telekom'dan savunmasını istedi. Telekom'un haksız bulunması halinde gerekli önlemlerin alınması istenecek. Türk Telekom, bu önlemleri almadığı takdirde Telekomünikasyon Kurumu'nun para ve lisans iptali gibi yaptırımlarıyla karşı karşıya kalabilecek. Bu arada Ulaştırma Bakanlığı bünyesindeki İnternet Kurulu, internetle ilgili hukuki çalışmalar yapılması amacıyla Hukuk Grubu oluşturdu. Üye sayısı 50'ye çıkarılan kurulun yeni üyelerinin de katıldığı bu ayki toplantıda, yasal düzenlemeler konusunda çalışmalar yapmak üzere, alt çalışma grubu oluşturulması kararlaştırıldı.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır