kapat
06.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Türkbank tasfiyesine rötar


Türkbank'ın bankacılık sisteminden çıkarılması tam bir hukuk savaşına döndü. Bankanın büyük ortağı TSMF'nin olağanüstü genel kurula gitmesi şimdilik yargıya takıldı
3 bin 200 çalışanı, 7 bine yakın emeklisi bulunan Türkbank'ın tasfiye işleminin hızını mahkemeler belirleyecek. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bankayı sistemden çıkarmak için yaptığı çalışmalar, bankanın yüzde 6 ortağı olan Türkbank Munzam Sandığı'nın girişimiyle yeni bir mahkeme engeliyle karşılaştı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) 15 Haziran tarihinde Türkbank'ın 2 Temmuz'dan itibaren bankacılık yapma iznini kaldırmıştı. Danıştay 10. Dairesi ise, sandığın başvurusu üzerine yürütmeyi durdurarak BDDK'dan savunma istemişti.

Bunun üzerine bankanın büyük ortağı olan TMSF, olağanüstü genel kurulu toplayıp bankayı tasfiyeye götürmek üzere harekete geçti. Ancak Munzam Sandık İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvurarak, "Danıştay'ın kararı sonuçlanıncaya kadar olağanüstü genel kurul yapılmaması ve yapılma girişimlerine karşı da ihtiyati tedbir konulmasını" istendi. Mahkeme ise 19 Temmuz tarihinde bu başvuruyu görüşme kararı aldı.

ALTERNATİF VAR
Böylece bankanın en azından bu tarihe kadar olağanüstü genel kurulu yaparak tasfiye kararı alması engellenmiş oldu. BDDK kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Fon başka alternatifleri devreye sokmadan önce mahkeme kararlarını bekleyecek . Aynı kaynaklar mahkemenin olağanüstü genel kurulu toplantısını ertelemeyeceği görüşünde.

FON 18'İNCİ MADDEYİ İŞLETECEK
TSMF; genel kurul kararı çıkarsa bankayı tasfiye etmek için Bankalar Kanunu 18/2 maddesini devreye sokacak. Madde şöyle: "Bankalar faaliyetlerine son vermek istedikleri takdirde, durumu Türkiye çapında basımı yapılan en az iki gazete ile ilan ve mevduat sahipleri ile alacaklılarına tebliğ ederek ellerinde bulunan ayni ve nakdi her türlü mevduat ile hesap bakiyelerini, vadeli olsalar bile vadelerini beklemeksizin iki ay içinde iadeye ve bu süre içerisinde sahibi başvurmayan ayni ve nakdi her türlü mevduat Kuruma tevdi etmeye mecburdur. Kurum, tasfiye işlemlerini denetlemeye ve her türlü bilgiyi istemeye yetkilidir."

Fona devredilebilir
BİR başka senaryoya göre BDDK devreye girecek. Türkbank'ın bozuk mali bünyesi dikkate alınarak Türkbank Fon'a devredecek. Böylece diğer bankalara uygulanan doğrudan tasfiye Türkbank'a da uygulanacak. Konuya yakın bir kaynak "Danıştay'dan kesin iptal çıkacak diye bir şey yok. Ancak mahkemelerin seyri ne olursa olsun, artık süreç geriye işlemez. Devletin 1 milyar dolarlık kaynak aktarıma rağmen ayakta duramayan bu banka için durum değişmez" yorumunu yaptı.

Türkbank Munzam Sandık Başkan Vekili Ali Rıza Adaş ise eğer tasfiyeyi önleyemezlerse olayı uluslararası mahkemeye taşıyacaklarını açıkladı.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır