kapat
06.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Mavi Akım Projesi'nin Samsun ayağı start aldı


Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacını büyük ölçüde karşılayacak Mavi Akım'ın Karadeniz geçişi start aldı. Sağlanacak gazdan Türkiye'nin 52 ili yararlanacak
Karadeniz'in tabanına döşenecek boru hattıyla Rusya'dan Türkiye'ye doğalgaz taşıyacak Mavi Akım projesinde, Karadeniz geçişiyle ilgili çalışmalar, Samsun'da başlatıldı. Hattın yapımını üstelenen Saipem firmasının Samsun Sanayi Rıhtımı'nda oluşturduğu şantiye alanında düzenlenen törende konuşan Saipem Yönetim Kurulu Başkanı Hugh J. O'Donnell, Mavi Akım Projesi'nin önemine değinerek, projeye emeği geçenlere teşekkür etti.

DÜNYA REKORU KIRDI
"Bu proje, sayılamayacak kadar çok dünya rekorunu elinde bulunduruyor" diyen O'Donnell, "Bugün yapacağımız kaynak, projenin deniz geçiş kısmı kapsamında bundan sonra yapılacak yaklaşık 60 bin kaynağın ilkidir. Birinci hattın bu yılın sonuna kadar, ikinci hattın ise 2002'nin ortalarına kadar bitirilmesi planlanmıştır" dedi.

Botaş Genel Müdür Yardımcısı Fuat Çelepci de, Türkiye'nin artan doğalgaz ihtiyacı nedeniyle Mavi Akım Projesi'nin daha da önem kazandığını ifade ederek, uzun vadede bu hattan sağlanacak doğalgazdan 52 ilin yararlanacağını söyledi. Konuşmalardan sonra hatta kullanılacak 2 boruya ilk kaynak yapılarak, Karadeniz geçişiyle ilgili çalışmalar resmen başlatılmış oldu.

3.4 milyar $'lık proje
Toplam 3.4 milyar dolara mal olması beklenen 1.213 kilometre uzunluğundaki boru hattının 376 kilometrelik bölümü, dünyada ilk kez denizin 2 bin 100 metre derinliğine döşenecek. (x65) diye adlandırılan dış çapı 610 mm'lik çelik borulardan oluşacak. Karadeniz geçişini bu konuda dünyanın en deneyimli firmalarından İtalyan Saipem firması yürütecek. Boru hattının döşenmesinin günlük yapım hızı 7 kilometre ve günlük maliyeti yaklaşık 1 milyon dolar olacak.

Türkiye'nin gaz açığını giderecek
Türkiye ve Rusya arasında 15 Aralık 1997'de imzalanan ve TBMM tarafından 4 Nisan 1998'de onaylanarak yürürlüğe giren Rus Doğalgazının Karadeniz Altından Türkiye Cumhuriyeti'ne Sevkiyatına İlişkin Anlaşma kapsamında Mavi Akım Projesi gündeme gelmişti. Rusya'nın doğalgaz rezervlerinin bulunduğu Zapolyarnoye, Beregovoye sahalarından 396 kilometre uzunluğundaki boru hattı yardımıyla Dzhubga Limanı'na ve buradan da deniz altı boruları ile Samsun'a ulaşacak. Doğalgaz buradan da yapımı tamamlanan 501 kilometre uzunluğundaki boru hattıyla Ankara'ya sevk edilecek. 2025'e geçerli olacak Doğalgaz Alım Satım Anlaşması uyarınca, doğalgaz sevkiyatı yıllık 500 milyon metreküp ile başlayacak. Anlaşmaya göre, Rus tarafı 2007'den itibaren yıllık 16 milyar metreküp doğalgaz gönderecek.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır