kapat
30.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Yetişkinler de okuyabilir


30'un üzerinde dile çevrilen Harry Potter'ların, dünyada 30 milyonu geçen satışları da gösterdi ki çocuk kitaplarının büyülü dünyası, hayal kurmayı unutan 'büyükleri' de etkiliyor
Bazı kitaplar vardır; büyülü dünyaları ile çocuk kitabı olmalarına karşın 'büyük'lerin de en değerli varlıklarıdır. Derinine indikçe bir felsefeyle karşılaşırsınız. Bu; büyümeye olan dirençtir. Çünkü büyümek biraz da hayal kurmayı unutmak demektir. Yetişkinlerin dünyası ise rasyoneldir. Ne üçgen kanepeler vardır, ne de şekerden heykeller. Harry Potter'ların tüm dünyayı kasıp kavurmasının bir nedeni de bu monotonluğa isyanımız olabilir mi?

Harry Potter (J.K. Rowling)
Time'ın 20 Eylül 1999 sayısına kapak olan Harry Potter'ın ilk üç kitabı 30'un üzerinde dile çevrildi, 30 milyondan fazla sattı. Dördüncüsünün çıkacağı günün gecesinde kitapçı önleri görülmeye değerdi. Çılgınlık Avrupa ölçekli olmasa da yavaş yavaş Türkiye'yi de sardı. Harry annesi ve babasını daha bir yaşındayken kaybeden garip bir çocuktur. 11 yaşındayken bir baykuşun getirdiği mektupla tüm hayatı değişir. Harry Potter'ın tuttuğunu gören yayıncısı 'Bloomsburry Press' şimdi de kahramanı kız olan Witch Child (Cadı Çocuk) isimli bir kitap çıkardı. (Kitap Dost Kitabevi'nden sonra şimdi de Yapı Kredi Yayınları ile piyasada.)

Peter Pan (J.M. Barrie)
Peter Pan'ı kim tanımaz, çarığa benzeyen sivri uçlu ayakkabıları ile uçma yeteneği olan bu sevimli kahramanın maceralarını okumadıysak bile en azından çizgifilmlerini izlemişizdir. Peter Pan ise hepimizin gözü önünde duran ama bir türlü göremediğimiz 'Olmadıklar Ülkesi'nin vatandaşıdır. Bir gece ansızın Darling ailesinin çocukları Wendy, John ve Michael'in yatak odasına gelir ve onlara uçmayı öğrettikten sonra onları 'Olmadıklar ya da Düşler Ülkesi'ne götürür. Çocuklar orada Kızılderililer, kurtlar, denizkızları ve korsanlarla karşılaşır. Korsanların lideri Kanca Kaptan'dır ve bir elini timsah yemiştir. Kaptan bu durumu şöyle izah eder: "Timsah elimi o kadar beğendi ki, geri kalanını da yutmak için o günden beri beni izliyor." Serüvenden serüvene koşan Peter Pan ve çocuklar Kanca Kaptan ve tayfalarıyla savaşırken öykünün heyecanı da doruk noktasına ulaşır.

"Peter Pan" daha önce YKY'den Bilge Karasu'nun çevirisiyle yayımlanmıştı. İthaki Yayınları "Peter Pan"ı tekrar bastı.

(İthaki, Erdem, Doğan Egmont, Altın, Erdem, İnkılap, Nurdan ve YKY yayımlamakta. Önerimiz İthaki'nin yeni baskısı.)

Pinokyo (Carlo Collodi)
Pinokyo'nun öyküsü mucizeler barındırmasına rağmen biraz hüzünlüdür. Çünkü bugün 'öteki' olarak tanımlananlardandır. Canlıdır ama tahtadandır. Babası hep bir çocuğu olsun ister ama olmaz ve bir gün bir kukla yapar, canlanır. Artık marangozun oğlu, ağacın da canı vardır. Pinokyo'nun bir özelliği daha vardır, yalan söyleyince burnu uzar. Onun da birbirinden ilginç maceraları 1881'den beri okunuyor. (Can, Altın, Aksoy, Remzi, Nurdan, Epsilon, Nehir ve İnkılap basmakta. Önerimiz Can Yayınları baskısı.)

Küçük Prens (Antoine da Saint-Exupery)
Hem çocuklara hem büyüklere hitap eden kitapların en ünlüsü. Antoine de Saint-Exupery'ın dünya edebiyatına armağan ettiği 'Küçük Prens' gençliğin idolü James Dean'in de kült kitabıydı. 'Küçük Prens', anlatıcının (pilot) uçağıyla Sahra Çölü'ne zorunlu iniş yapmasıyla başlar. Yazar bu kitabı büyük bir insana adadığı için çocuklardan özür diler: "Bu büyük insan, yeryüzündeki en iyi arkadaşımdır. Zaten bütün büyük insanlar başlangıçta çocuk değil miydiler?" (Mavi Bulut, Yaba, Bilgi, YKY, Nehir, İnkılap, Oda ve Can yayınlarınca yayımlanmaktadır. Önerimiz Can Yayınları'ndan basılan Tomris Uyar çevirisi.)

Gulliver'in Seyahatleri (Jonathan Swift)
O kâh devlerin, kâh cücelerin ülkesine giden bir denizci. Swift aristokrasiyi ti'ye almış. Hem cüceler hem de devler ülkesindeki saray gelenek ve göreneklerini anlatırken kullandığı 'hiciv' aristokrasiye olan eleştirisidir.(İnkılap, Can, Oda, Engin, Gendaş, Şule basıyor. Önerimiz İnkılap Yayınları)

"Çizmeli Kedi", "Külkedisi" (Aşk romanlarının temel izleğidir), "Pamuk Prenses", "Sinbad", "Heidi","David Copperfield", "Oliver Twist"i de saymadan olmaz.

Alice Harikalar Diyarında (Lewis Caroll)
Alice Harikalar Ülkesinde ya da Can Yücel'in uyarlamasıyla "Alice ve Düşistan" 135 yıl önce yazıldı. Yazar aslında başarılı bir matematikçi, bir dostunun Alice adındaki kızını oyalamak için anlattığı öyküleri bir kitapta toplayınca ortaya gelmiş geçmiş en güzel çocuk romanı çıktı. Alice normal bir kızdır, ta ki bir gün tuhaf giyimli bir tavşanla karşılaşana dek. Tavşan randevusuna geç kalmamak için durmadan saatine bakmaktadır. Alice tavşanın peşinden deliğe atlar ve kendini büyülü bir dünyada bulur. Burası budala ve korkunç Kupa Kraliçe'nin yönettiği 'Harikalar Ülkesi'dir. İçtiğinde kendisini küçücük ya da dev yapan iksir sayesinde bu ülkede dolanmaya başlar. Filozof tırtılı dinler, Vankara Kedisi'ne yol sorar, Deli Şapkacı ile Mart Tavşanı'nın verdiği çay partisine katılır, tarla faresi ile sohbet eder. Carrol'un bir diğer öyküsünün adı da "Aynanın İçinden" adını taşır. Alice bu kitapta ise evin içindeki aynadan geçerek ayna eve girer. Evindeki her şey burada da vardır, tek farkla, her şey terstir. Ayna-Dünya'ya açıldığında ise her yer satranç tahtasına benzemektedir. Herkes geriye doğru yaşamaktadır. Carrol'un bu öyküsündeki 'ayna'dan geçme imgesi yazar ve şairlere ilham olmuştur. Bizde bu imgeyi Murathan Mungan da "Üç Aynalı Kırk Oda" kitabında kullandı. (Epsilon, Altın, Gendaş, Şule ve Can yayınları basıyor. Önerimiz Can Yayınları baskısı.)

Buket Aşçı


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır