kapat
30.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Hoca yine güldürdü


Akşehir Nasreddin Hoca Şenliği dev bir Hoca heykeli ile şenleniyor. Elindeki kolundaki kazanlar ve poposundan çıkan eşek başıyla enteresan bir kompozisyon olan üç buçuk metrelik heykel, Cemil Güntepe tarafından dört ayda yapıldı
Demir ağlarla öremedik ama tunç heykellerle iyi kötü donattık anayurdu dört baştan. Akşehir Belediyesi bu konuda herhalde birinciliği kimseye kaptırmaz. Bu yıl 42'ncisi yapılan Akşehir Nasreddin Hoca Şenliği, biri üç buçuk metre olmak üzere 10 heykel daha kazandıracak memlekete. Akşehir Belediyesi tarafından yaptırılan "Gülmece Anıtı"nda Hoca'nın heykeliyle beraber Türk tiyatrosunun dokuz mizah ustasının büstü de bulunacak. Kavuklu Hamdi, Kel Hasan, Naşit Özcan, İsmail Dümbüllü, Münir Özkul, Erol Günaydın, Nejat Uygur, Müjdat Gezen ve Ferhan Şensoy, 5 Temmuz'dan itibaren Akşehir topraklarında -bir itiraz eden çıkana kadar- tunç heykel olarak boy gösterecek.

Akşehir Belediye Başkanı Ahmet Nuri Köksal şenliği ve anıtı "sabun köpüğü televole sanatçılarına karşı bir mesaj" amacıyla yaptırdıklarını söylüyor: "Baktık ki Türkiye'de kendini sanatın ve kültürün sahibi sanan anlı şanlı kurumlardan bir şey çıkmıyor, Türk halkının kendisi olarak gerçek sanatçılara biz sahip çıktık." Mesaj kaygılı Akşehir Belediyesi heykel sanatına katkıda bulunmakta son derece kararlı. Bu yıl Türk tiyatrosu temasıyla başlayan Gülmece Anıtı esasen beş yıllık bir proje. Her yıl bir başka tema işlenecek. Önümüzdeki yıl sinema sanatçılarının büstü eklenecek. Sadri Alışık, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Öztürk Serengil listedeki isimlerden. Sonraki yıl karikatür sanatçıları, ertesi yıl edebiyat sanatçıları, en son da televizyon ve gösteri dünyası sanatçıları katılacak. Artık neye göre seçecekler merakla bekliyoruz.

İRONİK KİŞİLİK
Bu işten en çok heykeltraş Cemil Güntepe memnun tabii. "Kriz yüzünden bütün heykelciler işsiz. Benimkinden başka hiçbir atölye çalışmıyor. Akşehir Belediyesi çok önemli bir iş yapıyor" diyor. 31 yaşındaki heykelci Mimar Sinan Üniversitesi Heykel bölümünden mezun. Geçen yıl dört ayrı Nasreddin Hoca heykeli yapmış. Hepsi de ayrı bir fıkrayı anlatıyormuş. Bu yılki heykel için dört aydır uğraşıyor. Neden kazan, neden popoda eşek başı diye sorunca Cemil Bey, "Gaye Nasreddin Hoca'nın ironik kişiliğini yansıtmak.Kazan doğurganlığı, üretkenliği ve gelişimi simgeliyor; eşek ise zıtlığı, tersliği dile getiriyor. Düşünülmeyen şeylerin algılanmasını sembolize ediyor" cevabını veriyor.

Heykellerin maliyeti 50 milyar. Konserlerin, tiyatro ve folklor gösterilerinin, yamaç paraşütü, trambolin sporlarının ve birçok serginin olacağı ve altı gün-altı gece sürecek olan şenlik ise 100 bin dolara mal olacak. Ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler http://www.aksehir-bld.gov.tr adresine bakabilir.

Mutlu Tönbekici


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır