kapat
25.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

İstanbul notları


Aya İrini'de görgüsüzlük... Laila-Chinawhite kapışması... Tan Sağtürk'ün minik balerinleri... Fenerli yöneticilere not... Ankara komünistleri... Özal'ı anımsamak...
Sevgili Orhan, Son günlerde olanları özet geçeyim. Aktüel'in patronu Ercan Bey, Çintay'a "mekan yaz" deyince, ben de yollara düşmek zorunda kaldım.

Üniversitede okurken İstanbul Festivali'ndeki 10 konserden 7'sine giderdim. Artık ne zaman var, ne de para. Geçenlerde nostalji yaptık, Aya İrini'de Mariella Devia ve İtalyan Virtüozları'nın konserine gittik. Boeing sponsordu. Devia en çok alkışı tabii ki 'oynak' parçalarla aldı. Merak ediyorum; acaba kimse gelen sanatçılara, "Türkler hareketli, canlı parçalardan hoşlanır; programda bunların sayısını artırabilirsiniz" demiyor mu? Haa, tabii bir de adamcağızları, "Konser bitmeden, bis sırasında otobüse yetişmek için toplu kalkışlar olabilir, moralinizi hiç bozmayın" diye uyarmak gerekiyor.

'Oynak', 'canlı' müzik talebini yabana atma. Geçen akşam Maslak'ta yeni açılan Çocuk Ormanı'nda Tan Sağtürk'ün bale okulunun yıl sonu partisi vardı. Yağmur yağdı; yüreğimiz ağzımıza geldi. Neyse, çabuk dindi, sahne kurulandı, aksaklık olmadı. Minikler şirin, büyükler heyecanlıydı. Viyana valsleri filan derken gecenin sonuna geldiğimizde bir de baktık herkes Tarkan'ın Kuzu'suyla dans ediyor. Biz ayrılırken Athena da çalıyordu: Yumruk göklerde! (Fenerbahçeli yöneticilere not: 'Bizim' gençlerden oluşan Athena grubunun bu parçasını sakın kaptırmayın. 1-1'lik Trabzon-GS maçında çalındığını duymuştum da...)

GECELER UZUN
Burada müthiş bir Laila-Chinawhite rekabeti var. Chinawhite, Ortaköy'de, geçen yılki Havana'nın yerinde açıldı. İngiliz Chinawhite'ın şubesi. Ama daha faaliyete geçmeden şaiyalar yayıldı: "Çok pahalıymış... Porsche ile gelenleri bile içeri almadıkları oluyormuş..." İş o hale geldi ki, "imajı doğrultmak" için Betül Mardin ile anlaştılar. Kenan Erçetingöz bile, 'Chinawhite gerçeği' diye "ne, kaça" yazısı yazdı. Şimdilik 'global düşün, yerel davran'cılar, 'global düşün, global davran'cılara karşı 1-0 galip ama yakında toparlarlar. Maç yeni başladı ve geceler uzun. Sen Arda Uskan'ı tanır mısın? Hani bir vakitler Nokta'nın yayın yönetmeniydi. Senaryo yazarıdır. Tiyatro ve sinema dünyasıyla içli dışlıdır. Ortaköy'deki Andon'un işletmesini almış. Millet espri yapıyor: "Laila'da, Chinawhite'ta ünlü burjuvaları göreceğimize, buraya ünlü sanatçıları görmeye geliriz."

Biraz da kitaplar... Thomas Friedman'ın yazdığı Küreselleşmenin Geleceği'ni okuyorum ve içimden ağlamak geliyor. New York Times yazarı Tayland, Rusya, Meksika, Endonezya ve benzeri ülkelerdeki ekonomik krizleri anlatıyor. Hepsi de şoku bizden önce yaşadılar ama Ankara'daki 'komünist zihniyet' oralı olmadı. Şimdi dolar 1 milyon 300 bin civarında; yüreğimiz ağzımızda.

2001 yılı Özal'ın; 5'inci, 10'uncu değil, 8'inci ölüm yıldönümü olmasına karşın iki kitap birden çıktı geçenlerde. Tonton Zamanı'nı Sabah'tan arkadaşım Hayrullah Mahmut kaleme aldı. Ben de, 'Özal neden en çok küfredilen politikacıdır' diye bir önsöz yazdım. Bir başka kitap da Mehmet Ali Birand ile Soner Yalçın'ın The Özal adlı çalışması. Yani bu aralar Özal sık sık hatırlanıyor. Normal tabii: Küreselleşme fırtınası başlayınca tutunacak bir dal ararsın kendine!

Yine yazarım. Sevgilerimle

EMRE AKÖZ

emreakoz@sabah.com.tr

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır