kapat
30.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.itsakiss.com
 

Yurt dışına çıkış parası geçti


Meclis Genel Kurulu'nun son gününde, Turgut Özal'ın 17 yıl önce uygulamaya koyduğu ve 1992'de kaldırılan yurt dışına çıkışlarda 50 dolar fon alınması uygulaması da geri geldi.
Yasa uyarınca bankalar ile özel finans kurumlarında açılacak vadeli hesaplardan ve vadeli döviz tevdiat hesaplarından özel işlem vergisi alınması hükme bağlanıyor. Her hesap için bir milyon lira olacak özel işlem vergisi 31.12.2002 sonuna kadar yürürlükte olacak. Yurt dışına çıkışlardan alınacak 50 dolarlık harç muafiyetinin belirlenmesi için Bakanlar Kurulu'na bir aylık süre verildi. Uygulama Ağustos ayında başlayacak.

HAYALİ İHRACATÇIYA AĞIR CEZA GELİYOR
Tasarının kabul edilmesiyle, kaçakçılara ve hayali ihracat yapanlara sağladıkları menfaatin 5 katına kadar para cezası getirildi. Gümrük kapıları ve yolları dışındaki yerlerden ülke dışına eşya çıkaranlar veya bunları çıkartmak için yanlış beyanda bulunanlara verilecek ceza 5 milyar liradan az olamayacak.

ÜRÜNLER AB TEKNİK ŞARTLARINA UYACAK
Ürünlerin AB teknik mevzuatına uygun olarak piyasaya sunulmasını öngören tasarı da yasalaştırıldı. AB teknik mevzuatına uygun ürünlerin piyasa sunumu ile ihraç ürünlerinin uluslararası piyasalarda rekabet gücünün yükseltilmesini amaçlayan yasa uyarınca, ihracatçılar, uygunluk değerlendirmesini AB tarafından tanınan test ve belgelendirme kuruluşlarına daha az maliyetle yaptırabilecekler. Yasa uyarınca üretici, piyasaya sadece güvenli ürünleri sunabilecek. Yasaya aykırı hareket eden üreticilere 1 ila 25 milyar lira arasında değişen idari para cezaları uygulanacak. Bakanlar Kurulu, para cezalarını yüzde 100 artırmaya veya yüzde 50 oranında azaltmaya yetkili olacak.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır