kapat
30.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Alokurye
 

Kapkaç aldı yürüdü


İstanbul'da son 5 ayda, 1999 yılının tamamında işlenen kapkaç suçundan daha fazlası gerçekleşti. Polis sokaklarda devriye geziyor. Yakında özel tim de kurulacak
Son günlerde kapkaç olaylarında hissedilen artış polis istatistikleriyle de ispatlandı. İstanbul'da son 5 ayında yaşanan kapkaç olayları 1999'un tamamında olanları aştı. İstanbul Emniyeti'nin rakamlarına göre Ocak'tan bu yana ilin 32 ilçesinde toplam 3 bin 125 kapkaç olayı meydana gelirken, bu olaylardan 360'ı aydınlatıldı, yakalanan 455 kişi hakkında yasal işlem yapıldı. İstanbul'da 1999 yılında 3 bin 22, geçtiğimiz yıl ise 2 bin 324 kapkaç yaşanmış, polis, bu olaylardan toplam bin 696'sının failini yakalamıştı.

Son 5 ayda olan kapkaç olaylarından 2 bin 765'inin faili meçhul kalırken, en fazla kapkaç olayının 383 ile Kadıköy ve 356 ile Kartal ilçelerinde meydana geldiği gözlendi.

POLİS ALARMDA
"Mala karşı işlenen suçları önlemek namus borcumuzdur" diyen ve 150 kişilik özel bir ekip kuracaklarını söyleyen İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir; "Günde ortalama 30-38 oto hırsızlığı, 28-30 kapkaç yaşanıyor. Bunu önlemek amacıyla bütün ilçelerde asayiş ekiplerini çoğaltıyoruz" diye konuştu. İstanbul'da polisler, yaya olarak devriye gezmeye ve kontrol yapmaya başladı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü de kapkaç ve yankesicilik suçlarına verilecek cezaların caydırıcılığının ön plana çıkarılması amacıyla İçişleri Bakanlığı ve diğer yetkili makamlarla yasal düzenlemelere gidilmesi için başvurdu.

Mala karşı işlenen suçların önlenebilmesi amacıyla Asayiş Şube Müdürlüğü'nde mevcut 10 motorize ekibe, 40 otomobil takviyesi yapılacağı belirtilirken, bu ekiplerin, suçların yoğun işlendiği bölgelerde görevlendirilerek sokak hakimiyetinin sağlanacağı bildirildi.

NİŞANTAŞI'NDA KUŞ UÇMADI
"Kapkaç", "yankesicilik" ve "kaldırımcılık" diye tabir edilen suçların işlendiği bölgelerde görevlendirilmek üzere konusunda uzman 100 personelden oluşan sivil bir ekip "yaya devriye" olarak hizmete sokulacak. Bu uygulama, dün pilot bölgelerde başlatıldı. Nişantaşı'nda, polis ekipleri ve Yunuslar, yaya olarak dolaştı ve kimlik kontrolü yaptı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, kapkaç ve yankesicilik olaylarına karşı halkı bilinçlendirmek için broşürler ve posterler hazırlandığını, bu suçlardan nasıl korunacağının uygulamalı olarak televizyonlarda gösterileceğini de hatırlattı.

Kapkaç canavarları yakalandı
İstanbul Beylikdüzü'ndeki Tatilya Eğlence Merkezi'nin önünde çantasını çaldıkları Gülşen Çalışkan ve 5.5 yaşındaki kızı Bilge'yi yaralayan Fikret Kalkan ve Lütfü Çetinkaya isimli kapkaççılar Esenyurt'ta yakalandı.

Lacivert Megan marka bir arabadaki iki kapkaççı, Tatilya çıkışı yolda yürüyen Gülşen Çalışkan'ın kolundaki çantayı kapmış, ancak kaçarken çıkmaz bir yola girmiş ve geri geri gelirken hiç tereddüt etmeden anne ve kızına çarparak yaralamıştı. Korkunç olay üzerine harekete geçen İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, ilk önce kapkaç sırasında kullanılan ve çalıntı olduğu belirlenen otomobili terk edilmiş halde buldu. Ardından, görgü tanıkların ifadelerini değerlendiren ve teknik takip gerçekleştiren jandarma, dün Esenyurt'ta gerçekleştirdiği bir operasyonla 4 kapkaççıdan 2'sini yakaladı.

Fikret Kalkan ile Lütfi Çetinkaya isimli kapkaççılar sorguya alınırken, firarda olan 2 kişinin peşine düşüldü. Bu arada, kapkaçı Fikret Kalkan'ın yaptığı tespit edildi. Birçok kapkaç olayına karıştığı belirlenen Kalkan'ın şimdiye kadar hiç yakalanmadığı belirtildi.

İstanbul'da kapkaç patladı
Yıl19992000 2001(5 ay)
Olay302223243125
Aydınlanan1016680360

Mustafa KAYA- Mustafa ŞEKEROĞLU

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır