kapat
10.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Krize rağmen sanat...


Krize rağmen kültür ve sanat hükmünü icra eyliyor.
Geçen hafta içinde bizzat yaşadıklarım bunun kanıtı sayılmalı. Birincisi, "okuma"ya sırt çevirmiş bir toplumda Ahmet Altan'ın romanı "İsyan Günlerinde Aşk"ın "yüz bin okur" sınırını zorlaması... İkincisi, dünya tıp teknolosinin sanatla buluştuğu mekân olarak "Medica Tıp Merkezi"nin açılışı... Üçüncüsü, Türkiye Sinema ve Audiovisiuel Vakfı (TÜRSAK) tarafından düzenlenen "Uluslararası Çevre Filmleri Festivali"nin beşinci yaşını kutlaması... Dördüncüsü, Betül Mardin'in nazik himayelerinde "İmage Halka İlişkiler"in yazar ile yapıtını bir "festival"e dönüştürmesi...

Ali Akay, "Hürriyet Gösteri" dergisinin bu ay çıkan sayısında "küreselleşme" gereği, bütün sanatların birbiriyle çok yakın ilişkide bulunmalarının gereğini vurguluyor.

Çok da haklı... Bu düşüncenin bilincinde olarak "Okuyanus Yayınları", özellikle Cem Mumcu'nun editörlüğünde "tıp" ile "sanat"ı buluşturan kitaplar yayımlıyor, örneğin "Artrit ve Sanat" gibi... İşte "Medica Tıp Merkezi"nin açılışı bu düşüncenin günlük hayata yansıyışının bir tezahürü niteliğinde... Merkezde, benim pek yabancısı olduğum ve doğrusu anlamadığım "manyetik rezosans", "spiral bilgisayarlı tomografi", "kemik dansitometre", "moleküler genetik" gibi "tıp" etkinlikleri yanında her ayın ilk pazar günü, halka açık klasik müzik konserleri, resim sergileri ve müzayedeler düzenlenecek...

TÜRSAK Vakfı ise daha önceleri Bodrum'da düzenlediği "Uluslararası Çevre Filmleri Festivali"nin beşincisini, bu yıl Garanti Bankası'nın ana sponsorluğu ve WWF Türkiye'nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) danışmanlığıyla 8-15 Haziran arasında İstanbul'da gerçekleştiriyor. Dün de Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda, "Kültür Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu"nun çevre temasını işlediği bir gösterisi ve İranlı yönetmen Fahrad Mehranfar'ın "Hayat Ağacı" filmiyle fesivalin açılışı yapıldı.

"Halkla İlişkiler"in duayeni Betül Mardin ise "kitabı ve yazarı"nı tanıtım işlevini bir festivale dönüştürme çabasında... Geçen ay "Oğlak Yayınları"ndan çıkan "Doğu Doğudur" romanı ile Latife Mardin idi festivalin konuğu. Geçen hafta ise ünlü ABD'li yönetmen Elia Kazan'ın eşi Frances Kazan'ın "Sistem Yayıncılık"ın yayımladığı ve Halide Edip'in hayat hikâyesinden yola çıkarak 19. yüzyıl sonunda Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşanan kargaşa ile "münevver"lerin iki dünya arasında bocalayışlarını anlattığı romanı "Halide"...

Evet, "ekonomik kriz" her alanda hayatımızı tahakkümü altına almış bulunmakta... Kültür ve sanat ise kimi güzel insanların ve güzelliklerin himayesinde, kitap olarak, film olarak seyrine devam ediyor. İnsanı güzelleştirdikçe de devam edecek...

BU KÖŞENİN OKURLARINA...
Yılların gazetecisi Bedii Faik, "Doğan Kitap" tarafından yayımlanan "Matbuat Basın derkeen... Medya" anılarında, "gazete yöneticisi" Cihat Baban'ın "ceza" olsun diye kendisini 147 kelimeyle "köşe" yazısı yazmaya mecbur bıraktığını anlatıyor.

Sevgili Hıncal Uluç'un da geçenlerde altını çizdiği gibi bir zamanlar neredeyse tam sayfa olarak yayımlanan "Rüzgâra Alfabe" neredeyse 147 kelimelik bir "köşe"ye sıkışır oldu... Böyle giderse de üstat Bedii Faik'in hesabıyla "kelime"ye değil ama, "harf" sayısına düşerse, hiç şaşmam!

HAFTANIN KİTABI

Bir dede torun hikâyesi
Biri "Meşrutiyet"te, öteki "Cumhuriyet"te yaşamış ve aynı adı taşıyan dede-torun iki silahşor: Yakup Cemil... İkisi de farklı zaman ve mekânlarda Ermenilere karşı savaşmışlardır. Araştırmacı, gazeteci-yazar Soner Yalçın'ın tarihsel gerçeklerden yola çıkarak dede-torun iki silahşorun hayat hikâyesini anlattığı "Teşkilat'ın İki Silahşoru" başlıklı çalışması "Doğan Kitap" tarafından yayımlandı. Yalçın, bu kez de Türkiye'nin gizli teşkilatından kişileri ve birimleri ile yakın tarihe ışık tutuyor.

Yalçın'ın Mehmet Ali Birand ile ortaklaşa kaleme aldığı ve yorum yapmadan Turgut Özal'ın hikâyesini aktardığı "The Özal" kitabı da yine "Doğan Kitap"tan çıktı. Yalnız günümüze değil, geleceğimize de ayna tutacak iki önemli çalışma...

HAFTANIN VİTRİNİ
Sözlü Tarih ve Yerel Tarihçi: Stephen Caunce'den "sıradan insan"ın hayatını konu edinen "sözlü tarih"i öğrenmek için bir kılavuz... (Tarih Vakfı Yurt Yayınları)

Yeniden Yapılanma Kuralları: E.Gn. Korkmaz Tağma (Timaş Yayınları)

Nice Kaygılardan Sonra, Acılar Dönemi, Bir Yürekten Bir Yaşamdan, İhtiyar Yüzyıla: Şükran Kurdakul'un dört kitaplık toplu şiirleri. (Evrensel Basım Yayın)

Ölümsüzlük ve Pilgrim: Timothy Findley'in başkalarının bilinçaltıyla tarihin dayattıkları içine hapsolmuş bireyin kendini aramasını anlattığı romanı... (Can Yayınları)

Yol Çağrısı: Orhan Kural (Beril Yayınları)

Niso: Faruk Mercan (Zaman Kitap)

Öykü Sandığı: Johann Peter Hebel'in öyküleri... (Bilge Kültür Sanat)

Yarınım Bilinmezlere Doğru: Rabia (BRT Yayınları)

Kürklü Venüs: Leopold von Sacher-Masoch'un kaleme aldığı ve "mazoşizm"e adını veren bir klasik roman... (Çiviyazıları / Littera)

Refik Durbaş

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır