kapat
22.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.itsakiss.com
 

Avrupa memnun olmaz


Schussel, FP'nin kapatılmasına AB'nin tepki göstereceğini söyledi, "Kopenhag kriterleri de devreye sokulabilir" dedi
Ecevit ise, "Nasılsa Anayasa değiştirilecek diye davanın ertelenmesini temenni ettik ama, reddedildi" diye yanıt verdi

Başbakan Bülent Ecevit'in resmi konuğu olarak Ankara'ya gelen Avusturya Başbakanı Wolfgang Schussel, FP'nin kapatılmasından Avrupa'nın memnun olmayacağını ifade etti. Ecevit ve Schussel dün ortak basın toplantısı düzenlediler. Ecevit, bir gazetecinin, "Schussel FP lideri Recai Kutan ile de görüşecek. Kapatma davsıyla ilgili olarak size bir mesaj verdi mi?" sorusu üzerine şöyle dedi:

TEMENNİ ETTİK AMA...
"Sayın Başbakan'la görüşmemizde bu konu gündeme gelmedi. Fakat anayasa değişiklikleri konusu gündeme geldi. Anayasa değişikliği önerilerinden birisi de partilerin kapatılmasını zorlaştıracak hüküm... Biz (nasıl olsa anayasa değiştirilecek, FP ile ilgili dava süreci ertelensin) temennisinde bulunduk. Tabii hiç yetkimiz yok. Fakat bu kabul edilmedi. Gündemde yeri geldiğinde partilerin kapatılması herhalde güçleştirilecektir."

KRİTERLER DEVREYE GİREBİLİR
Schüssel de, Avrupa'nın FP'nin kapatılmasını nasıl karşılayacağı sorusu üzerine, "Öncelikle mahkemenin kararını beklemek daha akıllıca olur" dedi, ancak değişik görüşlerin bulunduğu demokrasilerde siyasi partilerin yasaklanması konusunda dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Avusturya Anayasası'nda da siyasi partilerin yasaklanmasına ilişkin bir madde bulunduğuna dikkati çeken Schüssel, o partinin Neo-Nazi yaklaşımı bulunduğuna yönelik hakkında ciddi suçlamalar olması gerektiğini kaydetti. Schüssel "AB'nin bir partinin yasaklanmasını memnuniyetle karşılayacağını sanmıyorum. Bu tartışma ortamı yaratabilir ve bu çerçevede Kopenhag kriterleri de devreye sokulabilir" diye konuştu.

F TİPİ TAVSİYELER
Schüssel bir gazetecinin Türkiye'deki insan hakları durumunu görüşmelerde gündeme getirip getirmediğini sorması üzerine de şunları söyledi:

"AB'nin tavsiyelerini dile getirdim ki AB'nin çok kesin bazı ifadeleri, önerileri var. Hıristiyan ve Süryani kiliseleri, Kürtçe dili ve yayını, cezaevlerinin durumu, Türk hükümetinin çalışmaları ve güvenlik durumunun giderek iyileşmesi konularını ele aldık."

FP artık ABD'ye güvenmiyor
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Lavrence R. Silverman, dün FP'ye sürpriz bir ziyarette bulunup Grup Başkanvekili Avni Doğan'ı ziyaret etti. SABAH'ın edindiği bilgilere göre, Silverman "FP'nin sınırlı sayıda bir yasaklamayla kapatılacağı duyumlarını alıyoruz. Meclis gündemindeki Anayasa değişiklikleri ilerisi için bir umut olabilir" dedi. Avni Doğan ise "Biz ABD'ye güvenmek istiyoruz. Ancak RP'nin kapatılması, FP davasındaki gelişmeler hem Amerika'ya hem Avrupa'ya olan güvenimizi sarstı. Tabanımız artık Amerika'ya güvenmiyor" dedi. Doğan, Merve Kavakçı'nın durumunu da gündeme getirerek, "Kavakçı ABD vatandaşı olduğu için Türk vatandaşlığından çıkarıldı. Kendi vatandaşınıza da sahip çıkmadınız" dedi.

AMERİKA'NIN DERVİŞ SİTEMİ
Silverman, Doğan'a Meclis'te Devlet Bakanı Kemal Derviş için sarfettiği "müstemleke şefi" sözleri için de sitem etti şunları söyledi: "Bu yaklaşımlar bizi üzüyor. Bizim Türkiye'yi müstemleke yapmak gibi bir hedefimiz yok" dedi. Doğan da "Bu sözleri hükümet ortakları da gündeme getiriyor" dedi.

Kutan: Elbette yeni bir parti kurulur
FP lideri Kutan "Partisinin kapatılmayacağını ümit ve temenni ettiğini" söyledi. Recai Kutan dün Hilton otelinde Avusturya Başbakanı Dr. Wolfgang Schüssel tarafından kabul edildi. Schüssel görüşmede FP'nin kapatılması halinde yeni bir parti kurulmasının sözkonusu olup olmadığını sordu. Kutan, bunun üzerine "Millete malolmuş, milletle bütünleşmiş bir siyasi hareketi ortadan kaldırmak mümkün değil. Siyasi yasak getirilmiş olanların dışında aynı zihniyeti temsil eden kişiler yine bir siyasi hareket olarak Türk siyasi hayatında yerlerini alırlar" dedi. Bu arada İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in doğum günü kutlamasına katılan Kutan resepsiyonun ilgi odağı oldu. Kutan'la sohbet eden Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye Temsilcisi Karen Fogg espri yaparak "Ne mutlu size gülüyorsunuz, neşelisiniz. Oysa ben gülemiyorum. Geleceği düşünüyorum" dedi. Kutan ise Fogg'a "Boşuna endişelenmeyin. Biz umudumuzu yitirmiyoruz" yanıtını verdi.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır