kapat
22.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Alokurye
 

Kaddafi'nin liretleri sahte çıktı


2 Libyalı işadamının İstanbul'da bozdurmaya çalıştığı İtalyan liretleri sahte çıktı.
İşadamları ellerindeki belgelerle liretleri, Libya Lideri'ne bağlı Libya Merkez Bankası'nın bastığını iddia ediyor

Gümüş ticareti yapmak için 8-9 yıldır İstanbul'a gelip giden, Kapalıçarşı esnafının da yakından tanıdığı Libyalı işadamları Beşir İbrahim Muhammed (36) ve Naci Muhammed Elforjani (26) Beyazıt'taki Erbaa Döviz Bürosu'nda 53 adet 100 binlik İtalyan liretini bozdurmak istedi.

TARTIŞMA ÇIKTI
Ancak döviz bürosunun sahibi Naci Çilbir, Libyalılar'ın verdiği liretlerden şüphelendi ve "Bunlar sahte, bozamam" dedi. Libyalı işadamları ise, "Paralar sahte değil. Ülkemizin Merkez Bankası'ndan aldık. Sen uzman mısın? Niçin bize sorun çıkartıyorsun?" diyerek Çilbir'e çıkıştı.

Tartışmanın büyümesi üzerine Naci Çilbir, İstanbul Mali Şube Müdürlüğü'nü aradı. Erbaa Döviz Bürosu'na gelen polis, ifadelerine başvurmak için işadamlarını gözaltına aldı. Beşir İ. Muhammed ve Naci M. Elforjani, liretleri Kaddafi'ye bağlı Libya Merkez Bankası'ndan aldıklarını belgeleyen resmi evrakı polise verdi.

RAPORA 'SAHTE' DİYOR
İstanbul Mali Şube Müdürü Ayhan Mimaroğlu'nun yürüttügü soruşturmada, 2 milyar 941 milyon lira değerindeki İtalyan Lireti, sahte olup olmadıklarının belirlenmesi için Merkez Bankası'na gönderildi. Merkez Bankası İstanbul Şubesi Başveznedarı Emin Şahinler ve Yardımcısının yaptığı inceleme sonucunda, liretlerin sahte olduğu tespit edildi.

Boyalar taklit, belgeler şüpheli
İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gönderilen rapordan sonra Libyalılar, önce İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na sevk edildi, sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. İstanbul Mali Şube Müdürlüğü, liretlere el koydu. Libya Merkez Bankası'ndan verildiği iddia edilen belgeler hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü, Interpol kanalıyla Libya'dan bilgi isteyecek.

INTERPOLDEN YARDIM
Liretlerle ilgili raporda ise paraların sahte oldukları açıkça belirtiliyor. "Banknotların kağıdı adi cinsten, kalın ve kaygan. Emniyet teli yok. Filigram, banknotun ön yüzündeki sol boşlukta boyayla taklit edilmiştir. Banknot renk armonisinden yoksundur ve mattır..."

İhsan DEMİR - Salih AYDIN

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır