kapat
22.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Alokurye
 

Türk erkeği 'sert' değilmiş!


Türkiye'de 40 yaşın üzerindeki erkeklerin yüzde 69'u sertleşme sorunu yaşıyor.
6.5 milyon erkeği etkileyen bu sorun, kalp hastalarında 4 kat daha fazla

Pfiser ilaç firmasının İstanbul Plaza Otel'de düzenlediği "Hipertansiyon ve kalp hastalığı bulunan erkeklerde sertleşme sorunu" konulu konferansta konuşan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Hakan Karpuz, Türkiye'de, 40 yaşın üzerindeki erkeklerin yüzde 69'unun sertleşme sorunu yaşadığını belirterek, " 6.5 milyon erkeği etkileyen bu sorun, kalp hastalarında 4 kat fazla görülüyor" dedi.

KALP-PENİS İLİŞKİSİ
Cinsel sorunlarından dolayı kendi isteğiyle doktora başvuran erkeklerin oranının Avrupa'da yüzde 10, Türkiye'de ise yüzde 1 dolayında olduğunu belirten Doç. Karpuz, "Oysa hipertansiyon hastalarının yüzde 42'si, koroner bay-pass geçirenlerin yüzde 64'ünün ve kalp yetmezliği olanların da yüzde 70'inin sertleşme sorunu var" dedi. Doç. Karpuz ereksiyon sorunu yaşayanların bunu aşmak için ortalama 5 yıl beklediklerini, yüzde 68'inin utanacağı endişesiyle susmayı tercih ettiğini söyledi.

Doç. Dr. Karpuz, ereksiyon ile kalp ilişkisini ise şöyle açıkladı: "Penisin kan damarları vücudun başka bölgelerindeki arterlerden daha dar. Bu yüzden kalp krizine neden olan hastalık süreci ilk önce sertleşme sorunu olarak ortaya çıkabiliyor. Kalp hastalığı cinsel aktiviteyi azaltıyor. Ama sorunun büyük kısmı psikolojik. Kalp hastaları tedavilerinin ardından normal cinsel yaşamlarını sürdürebilirler.

Kaçamak ilişki efor ister
Doç. Dr. Karpuz cinsel ilişkinin kalp hastaları için risk oluşturmadığını anlatmak için ilginç bir örnek verdi. "Normalde dakikada ortalama 60 olan kalp atış hızı, cinsel aktivitede 120-130'a çıkar. Bu da sanıldığı kadar fazla bir efor değildir. Uzun bir süredir beraber olunan eşle yapılan cinsel ilişkide harcanan efor ütü yaparken harcanan efor kadardır. Bu da kalp hastaları için bir risk oluşturmaz. Ancak kaçamak yapıyorsanız o zaman efor fazlalaşır, yerleri süpürmekle eşdeğer efor harcarsınız."

SEYHAN SEVİNÇ

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır