kapat
22.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Reel sektör için acil durum planı


Sanayicilerle görüşen Devlet Bakanı Kemal Derviş, reel sektör için reçete hazırlıyor. Halkbank ise, sanayicilere kademeli olarak kredi kullandıracak
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, ticaret ve sanayicilerle yaptığı bir dizi görüşmenin ardından reel sektör için "acil plan" hazırlanması talimatını verdi.

Derviş, dün sabah Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, Müsteşar Yardımcısı Hakan Özyıldız, Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık ve Halkbank Genel Müdür Emel Çabukoğlu'nun katılımı ile ASO Başkanı Zafer Çağlayan, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer ve Çorum Sanayi Odası Başkanı Kenan Malatyalı'yı kabul etti.

YENİ ÖDEME PLANI
Toplantının tek gündem maddesini reel sektörün desteklenmesi oluşturdu. Her üç oda başkanının da konuştuğu mini reel sektör zirvesinde ASO Başkanı Zafer Çağlayan, şunları söyledi:

"Normal bir dönemden geçmiyoruz. Bütün ihracatını Halkbank üzerinden sürdüren ihracatçıların kredileri yenilenmiyor, teminat mektubu verilmiyor, akreditif açılmıyor. Ocak ayında taahhüde bağlanmış KOBİ teşvik kredileri kullandırılmıyor.

Bize rağmen bu iş olmaz. Daha önce açılan kredilerin yüzde 25'inin ödenmesi kaydıyla kalanının uzatmak yerine yüzde 25 istenmesin vade yenilensin, yeni ödeme planı yapılsın."

DERVİŞ'İN DİREKTİFİ
Geçen hafta sonu Ankara'daki önemli sanayi merkezlerini dolaştığını ve çok etkilendiğini belirten Derviş ise Çağlayan'ın uyarıları üzerine, Kamu Bankaları Ortak Yönetim kurulu Başkanı Vural Akışık'a dönerek, "Sayın Akışık, acil çözüm bulmak zorundayız. Yarın geç olabilir. Reel sektörü canlandıracak önlemler almalıyız" dedi.

Akışık'ın, "Ekim-Kasım'a doğru yeniden kredi kullandırabilecek duruma geleceğiz" sözü üzerine Çağlayan, "Dereye su gelinceye kadar kurbağanın gözü patlayacak. Şimdi verilecek 1 liranın etkisi ile 6 ay sonra verilecek 10 liranın etkisi bir değil" diye ikinci kez uyarıda bulundu. Bunun üzerine Akışık, kamu bankalarının nakit akış yapısına göre yeniden bir ödeme planı yapacakları sözünü verdi.

Sırada İzmirli sanayici var
Derviş'i, reel sektörle dertleşme toplantılarının dördüncüsünde zorlu bir gündem bekliyor. Gaziantep, Adana ve Ankara'dan sonra Denizli ve İzmir'e geçecek olan Derviş'e, sanayi ve ihracatın sorunları tüm çıplaklığı ile gösterilecek.

Derviş için bugün gideceği Denizli'de özel hazırlık yapıldı. Pamukkale'de kalması planlanan Derviş, Cumartesi sabahı vilayet ve belediyeyi ziyaret ettikten sonra fabrika dolaşacak ve Denizli'deki önde gelen işadamları ile bir araya gelecek. Derviş, öğleden sonra karayolu ile İzmir'e geçecek ve akşam saatlerinde Ege Bölgesi sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası ve İzmir Ticaret Borsası'nın ortak organizasyon ile düzenlenen çalışma yemeğine katılacak.

Derviş'in Denizli programı öncesi görüştüğümüz sanayiciler, meşhur Denizli Horozu'nun sesinin krizden sonra artık çıkmadığını belirtti.

"Pozitif bir toplantıydı"
Üretimin artırılması için, bilhassa KOBİ'lerin desteklenmesi gerekiyor. Halk Bankası da KOBİ'lerin arka bahçesi. Ama hükümetin enflasyon hedefi yüzde 55, KOBİ kredilerinin yıllık faizi yüzde 112. Yine de olsun, bu şartlarda bu kadar yüksek faize bile razıyız, diyoruz. Ama yine de alamıyoruz. Derviş'e bunları anlattık. O da yardımcı olmak için neler yapılacağı konusu üzerinde çalışacaklarını söyledi ve 3-4 ay süre istedi. Bunun üzerine ASO Başkanı Zafer Çağlayan, durumumuzu herkesi güldüren şu sözlerle özetledi: "İyi de Sayın Derviş, su gelinceye kadar kurbağanın gözü patlayacak". Sonuç olarak toplantıdan pozitif bir elektrikle çıktık diyebilirim... En azından içimizi döktük.

"Kurbağanın gözü çıkacak"
Toplantı bizim için moral oldu. Türkiye üretmek, ihracat yapmak mecburiyetinde, bunun için destek gerekir. Toplantıda aldığımız hava son derece olumlu, ama teknik detayları önümüzdeki günlerde değerlendirecekler. Sorunlarımızı anlattık, iyi bir noktaya önümüzdeki birkaç gün içinde geleceğiz. Sorunlarımız, kredilerin durdurulması, teminat mektuplarının verilmemesi, banka-müşteri ilişkilerinde yaşanan hadiseler...

Ancak toplantıda Ekim-Kasım'a kadar yeniden kredi kullandırabilecek hale geleceğiz diyorlar. Sayın Derviş'e de söyledim. Dereye su gelinceye kadar kurbağanın gözü patlayacak. Şimdi verilecek 1 liranın etkisiyle 6 ay sonra verilecek 10 liranın etkisi bir değil.

Okan MÜDERRİSOĞLU

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır