kapat
22.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Bu dalga yordu!


Dolar Merkez Bankası'nın müdahalesine rağmen 1 milyon 300 bin liraya yükselip korkulu anlar yaşattı. Gün sonunda gelen satışlarla bu psikolojik seviye aşılamadı
Dalgalı kur rejimine alışamadık. Yıllardır kontrol altında tutulan dolar, piyasalarda artan tedirginlikle füze gibi fırlayınca, herkesin kimyası bozuldu. Üç gün önce 1 milyon 220 bin lira seviyesinde dolaşan dolar, Merkez Bankası'nın müdahalesine rağmen hızla yükselerek dün 1 milyon 300 bin lirayı vurdu. Kısa sürede 70 bin liranın üzerinde değer kazananan, bu seviyeden gelen satışlara psikolojik sınırı aşamadan geri döndü.

Gün sonunda bankalararası piyasada doların satış fiyatı 1 milyon 285 lira, serbest piyasada ise 1 milyon 290 bin lira oldu.

750 MİLYON DOLAR GİTTİ
Aşırı dalgalanma olması halinde piyasaya müdahale edeceğini açıklayan Merkez Bankası dün yine dolar satış ihalesi açtı. Ortalama 1 milyon 282 bin liradan 252 milyon dolar verdi. Böylece üç günlük müdahale tutarı 750 milyon doları aştı. Merkez Bankası Salı günü günü 231 milyon dolar, önceki gün de 275 milyon dolar satış yapmıştı. Ama piyasada gerginlik o kadar arttı ki, Merkez Bankası'nın bu tutarda müdahalesi talebi doyurmaya yetmedi.

Piyasa birkaç nedenden dolayı gergin: Fazilet davası, bankaların yüklü dış borç ödemeleri ve dönem sonu döviz ihtiyacı dövize talebi artırıyor. Buna karşılık belirsizlik nedeniyle dövizini satmak isteyen yok. Tüpraş gibi büyük tutarda ithalat yapan şirketlerin döviz talebi de gelince, sığ piyasada fiyat hareketi çok aşırı olabiliyor.

Bankacılar Fazilet davası belirsizliği sona ermeden, aysonu bilanço dönemi bitmeden sıkıntılı havanın dağılabilmesinin zor olduğunu düşünüyor.

Sorun: Siyaset ve bankalar
Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, dövizdeki sıkıntının yüklü dış ödemeler siyasi gerginlik ve bilanço düzenlemelerinden kaynaklandığını söyledi

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, piyasaların birkaç nedenden dolayı sıkıntılı bir seyir izlediğini söyledi. "Merkez Bankası Kanunu ve Para Politikası" konulu bir konferansta konuşan Serdengeçti, döviz talebi konusunda şunları söyledi: "Bugünlerde borç takasından kaynaklanan birtakım sorunlar var. Bankaların bilançosunun süratli değişmesi etkiliyor. Bunun yanı sıra bankaların yoğun dış ödemeleri var. Bundan etkileniyoruz. Tabi ki hepinizin bildiği gibi siyasi istikrarsızlıktan da etkileniyoruz."

Merkez Bankası'nın herhangi bir kur taahhütü olmadığını yineleyen Serdengeçti, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Merkez Bankası'nın, döviz kurunun seviyesiyle ilgili herhangi bir taahhüdü ya da hedefi bulunmuyor. Bulunmamaya da devam edecek. Dalgalı kur rejiminin özelliği bu... Merkez Bankası'nın taahhüdü olsun ya da olmasın, Türkiye'de Hükümet bir döviz tahmini koymuştur. Bu bir taahhüt ya da hedef değildir. Bunun yanlış anlaşılmaması gerekir. Biz önceden açıklayarak örneğin (bir ay içerisinde bu kadar döviz satacağız) diyerek daha da açıklığa kavuşturacağımızı düşünmüyoruz. Bu müdahaleler çoğunlukla bugün de olduğu gibi ihaleyle yapılacak."

"Bu dönemde Merkez Bankası'nın hedefi enflasyonu kontrol altına almaya çalışmaktır" diyen Serdengeçti, "Ancak yapısal alanda aksama olursa, para politikamızın başarısını etkilenir" diye konuştu.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır