kapat
22.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Kemal, iğne deliğinden halat geçirmeye çalışıyor


Siyasette şansı gülmeyen Boyner, "Kemal yarım yetki, tam sorumlulukla üstelik ülkeyi bu hale getirenlerle birlikte mucize yaratmaya çalışıyor" dedi
1994-1995 yıllarında Kemal Derviş ile birlikte Yeni Demokrasi Hareketi lideri olarak politikaya atılan ama büyük bir hayal kırıklığı yaşayan Cem Boyner, eski siyaset ve yol arkadaşı için ilginç değerlendirmelerde bulundu.

Kendini işlerine adayan Boyner Holding Murahhas Azası Cem Boyner, Devlet Bakanı Kemal Derviş'in bugünkü misyonu için "Mucize gibi, hiç kolay değil " yorumunu yaptı.

Boyner, "Kemal iğne deliğinden halat geçirmeye çalışıyor" diyerek, şöyle ekledi: "Türkiye'yi yalan ve yanlışlarla girdiği ekonomik krizden, yarım yetki ve tam sorumlulukla çıkarmaya çalışan bir pozisyonu var. Ve açıkçası Türkiye'nin bugün geldiği noktada payı olanlarla birlikte bu işi yapmaya çalışıyor. Mucize diye düşünüyorum. Olacak şey değil, hiç kolay değil..."

SİGORTASI AZ ATIYOR
Kemal Derviş'i "çok dikkatli" bulan ve "Bana göre sigortası çok az atıyor" diyen Boyner'in değerlendirmeleri şöyle:

"Kemal aynı zamanda bir diplomat. Yapacaklarını insanları kırmadan, kucaklayarak yapmaya çalışıyor. Ankara'ya rağmen iş yapmanın zorluğunu da düşünürsek... İşin ilginç tarafı bugünkü siyaset ekibi bu projeyi destekledikleri takdirde var olabilirler. Ama bu proje tamamen başarıya ulaştığında da varlık nedenleri tekrar tartışılacak. Çok zor diye düşünüyorum. Ama Kemal'in bir şansı var. Bugün geldiğimiz noktada o kadar önemli reformlar yapılıyor ki Ankara'da, meclis tatil edilmeden çıkıverecek kanunlar diye bakılanlar, bu ülkede Cumhuriyet'ten beri bekliyordu."

* Derviş parti kursa destekler misiniz?

Beğendiğim ve inandığım bir siyasetçi olur diye düşünüyorum. Kemal ile kendim siyaset yaptığım dönemde beraber çalıştım. Bugünkü siyasi ve ekonomik program YDH'nın programıyla o kadar paralel ki tersini söylemem olanaksız. Böyle bir programın mimarını desteklememek mümkün mü? Derviş Türkiye'nin ileri yüzü.

* YDH'nın başında çok yüreklendirilmiştiniz. Ama sonra aynı desteği bulamadınız. Kemal Derviş böyle bir tehlike yaşıyor mu?

YDH o günkü anketlerde yüzde 13-14'lere gelene kadar çok desteklenmişti. O noktada eleştirilerimiz çok ciddiye alınmaya, tehlikeli bulunmaya başladı. Çünkü insanlar cennete gitmek ama ölmeden gitmek istiyorlardı. Değişim istiyor, ama kendileri hariç herkes değişsin istiyorlardı.

TÜRKİYE'NİN YÖNÜ BELLİ
'Bunlar başaracak galiba' ihtimali çıktığında duvarların örüldüğünü gördük. Fakat biz bir reform çabası içindeydik. Bugün bu tartışma bitti. Türkiye 94-95'te bizim kabul ettirmeye çalıştığımız politikaların hepsini kabul etti. Artık Türkiye'nin yönü belli. Türkiye'yi bu noktadan kabul edilen noktaya taşıma sorumluluğu var şu anda.

Bu sorumluluğu birileri yerine getirecek. Kemal neden onlardan biri olmasın? Ama bunun yapılması Kemal'e bağlı değil. Kemal bu işe siyaseten soyunursa çok sevinirim. Başkaları soyunursa yine sevinirim. Çünkü Türkiye'nin nereden nereye geleceği belli oldu. Oraya götürecek bütün adayları ve kaptanları desteklerim. Takıntımız Kemal olmamalı, bu projeyi gerçekleştirmek olmalı.

* Bu dönemde, yani sizin yıllar önce söylediğiniz gibi bir değişim yaşanırken siyasetin içinde yer almak ister miydiniz?

Şöyle söyleyeyim: Artık bunun yapılabileceğini gördüğüm için durumdan vazife çıkarmıyorum.

"Bir bilenle ortak oldum"
Boyner, Fibank ile Advantage ortaklığı konusunda "Bizim yaptığımız işi çok iyi anlayan bir ortak bulduk. Yani bu işi bilmeyen bir grup değil" dedi

* Advantage'nin portföyünü bir banka ile güçlendirme süreci gerilimli oldu. Akbank ile tam da anlaştınız diye düşünülürken...

Bankalarla görüşmeye karar verdiğimizde en hızlı ve hevesli olan Akbank idi. Ancak tek anlaşmazlık noktası ortaklığın gerektirdiği yönetim birlikteliği şartını bizim alamamamız oldu. Hisseler 65-35 olabilir ama işi bilen biziz, ortaya koyan biziz.

* Peki 65-35 ortaklıkta böyle bir sıkıntı yaşanabileceğini öngörmemiş miydiniz?

Hayır biz bu işin çözüleceğini düşündük. Çünkü aksi bir durum bu işin büyüsünü yok ederdi. Akbank bu işe çok oldu-bitti gözüyle baktığı için bizden daha çok hayal kırıklığına uğradı. 1997'de başladığımız noktaya geldik. Fiba ile çok güzel bir gelecek kurabileceğiz. Ve de 50-50 yapacağınız bir ortaklıkta çok da fazla konuşacak bir şey olmuyor aslında. Kim işini iyi yapıyorsa onu yapacak ve kimsenin masaya elini vurması gerekmeyecek. Bu ortaklık iki grup için de çok müthiş bir kısmet.

* Bu ortaklığın ilk meyvesi ne olacak?

Mağaza içi banka şubeleri ve nakit avansları. En önemlisi taksitli satışlardaki programımızı çok büyütüyoruz. Fona kavuştukça iş büyüyüp vadeler uzayacak. Advantage Tatil devreye girdi. Onu telekom ve Advantage yatırım izleyecek.

* Fiba Galaxy ile iddialı. Hedefini Advantage'ı yakalamak olarak koyuyordu. İki ortağın iki kartı var. Sorun çıkmayacak mı?

Sanmıyorum. Galaxy doğru damarı buldu. Aynı kartın içinde Beymen ve Vakko yan yana birbirine düşmeden idare edebiliyorsa bu ortaklık da Galaxy ve Advantage'a ayrı ayrı kendilerini geliştirme imkanı verebilir. Sorun görmememin nedenlerinden birisi, bir tarafta Özyeğin, bu tarafta da Boyner olması. İki tarafta da önemli eserler var. Türkiye'de bizim yaptığımızı çok iyi anlayan bir grupla beraber olduk. Yani bu konuyu hiç anlamayan, bilmeyen, yapmayan değil.

"Gıdaya giriyoruz"
* Bir ara gıda perakendeciliğine girmek niyetinde idiniz. Herhalde artık ortağınızın zinciri Gima'yı seçersiniz...

Planımız yüzde 40'ı gıda, yüzde 40'ı bugünkü Çarşı mağazası, yüzde 20'si de elektronik olacak bir Super Çarşı modeli. Bu proje için bir perakendeci iş ortağı arıyorduk, ancak görüşmeler tamamlanamadı. Fiba ile ilişki çok hızlı geliştiği için daha o konuya gelemedik. Biz Migros ve Carrefour'a teklif götürdük Advantage kart ile ilgili. Gima'ya götüremedik Galaxy var diye. Ama sanıyorum Carrefour Sabancı, Migros da Koç'un bir parçası olduğu için görüşmeler sonuca varamadı. Ama biz de Fiba da kulüpçü değiliz. Müşteriye yarar getirebilecekse grubumuzla çelişki olup olmadığına bakmaksızın değerlendiririz.

ESEN PİŞİRİCİ

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır