kapat
22.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Servetleri eridi


Ekonomik kriz, Türk zenginlerinin servetlerini yarı yarıya eritti. Forbes dergisinin her yıl düzenlediği "dünyanın en zenginleri" listesinde bu yıl ilk 100'e hiçbir Türk giremedi
Şubat ayında patlak veren ve hâlâ süren ekonomik kriz Türk zenginlerinin servetlerini yarı yarıya eritti. ABD dolarının Türk lirasına karşı yüzde 100'e yakın değer kazanması nedeniyle her yıl dünya zenginler listesinin üst sıralarını zorlayan Türk zenginleri bu yıl ilk 100'e bile giremedi. Forbes dergisinin araştırması büyük ölçüde insanları sahip oldukları hisse senetlerinin değerine göre yapılıyor.

Türkiye'de yaşanan yüksek oranlı devalüasyonun yanı sıra, borsa endeksinin de yarı yarıya gerilemesi, dolar bazında Türk zenginlerinin servetlerini dörtte üç oranında eritti. Örneğin gerekirse, geçen yıl borsa endeksinin 20 bin, doların da 500 bin lira olduğu dönemdeki 1 milyon dolarlık servet; endeksin 11 bin puana düşüp, doların da 1 milyon 300 bin liraya yükseldiği bugünlerde 250 bin dolara geriledi.

Amerikan Forbes Dergisi'nin bu yıl 15. kez yayınlanan geleneksel "dolar milyarderleri listesi"nde beş Türk işadamı yer aldı. Listeyi isimlere göre hazırlayan Forbes, servet rakamlarının ailelerin tüm servetlerini temsil ettiğini hatırlattı.

LİSTEDE 5 TÜRK VAR
Çukurova Holding'in sahibi 47 yaşındaki Mehmet Emin Karamehmet 3.7 milyar dolarlık servetiyle dünlanın en zengin 109. insanı olarak listeye girdi. Karamehmet 2000'de 8 milyar dolarlık servetiyle 45. sırada yer almıştı. Turkcell, Yapı ve Kredi Bankası, Pamukbank, BMC, Four Seasons otelleri, Show TV, Akşam gazetesi gibi şirketlerin sahibi olan Karamehmet'in serveti borsadaki düşüş ve devalüasyon nedeniyle yüzde 60'a yakın kayba uğradı.

SABANCI DA GERİLEDİ
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı 68 yaşındaki Sakıp Sabancı 3.5 milyar dolarlık servetiyle 116. oldu. Sabancı, geçen yıl 5.7 milyar dolarlık servetiyle 75. olmuştu.

2000'de 4.4 milyar dolarlık servetiyle 113. olan Koç Holding'in 70 yaşındaki Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç 2.5 milyar dolarlık servetiyle 182. sıraya geriledi.

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı 37 yaşındaki Ferit Şahenk ise 2 milyar dolarlık servetiyle 234. sırayı aldı. Ferit Şahenk'in vefat eden babası Doğuş Grubu kurucusu Ayhan Şahenk 2000'de 3.6 milyar dolarla 162. sırayı almıştı. Uzan Grubu'nun kurucusu 66 yaşındaki Kemal Uzan da 1.6 milyar dolarlık servetiyle 312. oldu.

Listede yer alan 538 dolar milyarderinin servetlerinin toplamı 1.7 trilyon doları buluyor. Bu rakamın Fransa'nın toplam yıllık milli üretiminin üzerinde olduğuna işaret eden dergi, listedeki 538 kişinin ortalama net servetlerinin 3.2 milyar dolar, yaş ortalamalarının ise 62 olduğunu duyurdu.

271 ABD'Lİ MİLYARDER
İk 5 sırada 4 temsilcisi olan ABD'liler, listede 271 milyarderle en kalabalık grubu oluşturuyor. ABD böylece dünya nüfusunun yüzde 4'üne sahip olmasına rağmen listede yüzde 50'nin üzerinde ağırlık sağlıyor.

İlk 50 sırada 25 ABD'li, 3 Alman, 2 Suudi, 1 Kanadalı, 3 Fransız, 3 İsveçli, 2 İsviçreli, 1 Meksikalı, 2 İtalyan, 2 Japon, 2 Hong Konglu, 1 Hintli, 1 İspanyol ve 2 İngiliz var. 37 kadın milyarder ise listenin yüzde 7'sine tekabül ediyor. ABD'li ünlü market zinciri Wal-Mart'ın sahibi Sam Walton'ın mirasçıları Alice ve Helen Walton dünyanın en zengin kadınları olurken, 2. sırayı Almanya'dan, BMW şirketinin sahiplerinden Joanna Quandt alıyor.

BILL GATES YİNE BİRİNCİ
Bilgisayar devi Microsoft'un kurucusu 45 yaşındaki Bill Gates son yedi yıldır olduğu gibi bu yıl da 58.7 milyar dolarlık servetiyle birinciliği kimseye kaptırmadı. Geçtiğimiz yıldan bu yana servetinde yaklaşık 4 milyar dolarlık bir azalma olmasına rağmen, Bill Gates'in diğer zenginlere attığı farkın kolay kolay kapanmayacağı belirtiliyor. Ünlü Amerikalı bilgisayar dahisinin daha uzun yıllar birinci sıradaki yerini korumayı sürdüreceği tahmin ediliyor.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır