kapat
20.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Guncel Veri
 

Uzaya bir-iki...


4 milyarı gözden çıkaran her T.C vatandaşı artık tatilini uzayda geçirebilecek. Üstelik tam pansiyon! Ama illa macera diyenlere de 'uzay paket programı' var
Amerikalı işadamı Dennis Tito'nun, 'uzay macerası'ndan sonra, Türkler'i de tatlı bir heyecan sardı: "Neden biz de şöyle uzaya doğru gitmeyelim..." Türkiye'de bu hayalin öncülüğünü VIP Turizm üstlendi; uzay turistleri için bir 'paket program' hazırladı. Yani isteyenler Bodrum, Roma ya da Kıbrıs yerine 'uzay'a gidebilecek. Üstelik tam pansiyon! İşte VIP Turizm'in maceracılar için üç alternatif program...

* Bunun için önce İstanbul'dan Moskova'ya oradan da Zhurkowsky Uzay Üssü'ne gidiliyor. Kısa bir eğitimin ardından, uçuş ekibiyle Rus Özel Hava Birliği'nin en gözde araçlarından olan L 39'larla yeryüzünden 25 kilometre yüksekteki maceraya yol alınıyor... Bunun için kişi başına "konaklama bedeli" olarak 3 bin 395 dolar ödemek gerekiyor.

* Bu programa "ZERO-G" adı veriliyor. Anlamı sıfır yerçekimi ortamında yaşam. Önce Zhurkowsky Uzay Üssü'nde üç günlük sıkı bir eğitim veriliyor. Bu program için ödenecek tutar ise 6 bin 400 dolar.

* Bunun için kabarık bir banka hesabı ve sabır gerekiyor. Zira alınacak eğitim, uzaya giden kozmonot ve astronotlardan hiç de farklı değil. Eğitim süresini ise kişinin uyum süreci ve yeteneği belirliyor. Bedeli 100 bin dolar.

VIP Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ceylan Pirinççioğlu programlarını şöyle anlattı: "Türkiye'de de uzay yolculuğu yapmak için yanıp tutuşan binlerce insan var. Bunu gördüğümüz için bu hizmeti sunmaya karar verdik. Şimdilik hayal gibi gelse de fazla bekleyeceğimize inanmıyorum. Ayrıca Ağustos'a kadar müracaat eden uzay turistlerine yüzde 10 indirim uygulayacağız." Tabii ki seferlerin tarihi Rusya'nın uzay programıyla belirlenecek.

20 milyon $ harcadı
60 yaşındaki Dennis Tito "çocukluk hayalim" dediği uzay yolculuğunu gerçekleştirerek dünyanın ilk uzay turisti unvanını kazandı. 28 Nisan'da uzay yoculuğuna çıkan Tito, 7 Mayıs'ta da mutlu bir şekilde döndü. Bu macerası için de tam 20 milyon dolar harcadı. Ayrıca dünya gündeminin ilk sıralarında da yer aldı. Tito ilk uzay turisti olabilmek için 7 ay boyunca Moskova'da eğitim aldı. Fiziksel olarak bir çok teste tabi tutulan Rus asıllı Amerikalı işadamı vücudunun ve beyninin yerçekimi olmayan ortama alışması için yerçekimsiz hale getirilen uçaklarda çalıştı. Şimdiye kadar uzaya giden 415 kişi arasından masraflarını kendi cebinden karşılayarak giden ilk insan olan Tito'nun yolculuğu 10 gün sürdü. Nasa'nın son ana kadar karşı çıkmasına rağmen 2 Rus kozmonotu ile birlikte Soyuz uzay aracıyla giden Tito 6 gün kaldığı Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) günlerini "cennete gibiydim" diye anlattı.

İNTERNET DE ARACI OLUYOR
Amerikalı Dennis Tito'nun yaptığı uzay yolculuğu, uzay turizminin popüler olmasını sağladı. Birçok şirket uzaya gitmek isteyenlere internet aracılığı ile rezervasyon yapmaya başladı.

* Space Adventures: (http://www.spaceadventures.com) 2003'te uzaya ilk uçuşunu yapmayı planlayan şirkete şimdiden 150 kişi başvurdu. Şirketin aracı atmosferi geçerek belirli bir süre boşlukta gezinerek dünyaya geri dönecek. Bu yolculuğun kişi başına maliyeti 98 bin dolar.

* X Prize: (http://www.sprize.com) 10 milyon dolara 3 kişilik bir uzay aracı yapacak. Araç 100 kilometre yüksekliğe atmosferin en uç noktasına ulaşacak. Bu gezinti kişi başına 15 dolar.

* Zegrahm Space Voyages: (http://www.spacevoyages.com) 2002 Temmuzu'nda başlaması öngörülen 2 günlük uzay gezileri sunuyor. Şimdiden yoğun talep var.

Yüksel AYTUĞ

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır