kapat
12.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.itsakiss.com
 

51 yıllık Çimentaş İtalyanlar'ın oldu


Cementir, Bedri Akgerman ve bir grup İzmirli işadamı tarafından kurulan Çimentaş'ın yüzde 56'sını 121 milyon dolara satın aldı
İkinci Dünya Savaşı sonrasında Marshall yardımları döneminde oluşturulmuş kredilerle Bedri Akgerman ve bir grup İzmirli işadamı tarafından kurulan Çimentaş, 51 yıl sonra sahip değiştirdi. İtalyan çimento şirketi Cementir, İMKB'de işlem gören Çimentaş'ın yüzde 56.1'ini 121.3 milyon dolara satın aldı.

Cementir çoğunluk hissesine Gürel, Akgerman ve Karabacak Aileleri'nin elindeki hisseleri satın alarak ulaştı. Şirketin yeni ortaklık yapısına göre, Tarman Ailesi'nin elinde yüzde 24 hisse kaldı. Diğer hisseler ise küçük yatırımcıların elinde bulunuyor. Şirketin borsa değeri 182 milyon dolar düzeyinde.

Çimbeton, Gazbeton ve Çimstone gibi yan şirketleri kanalıyla inşaat sektöründe faaliyet gösteren Çimentaş Grubu'nun yıllık cirosu 135 milyon doları buluyor.

ÇOK ORTAKLI YAPI
SPK Kanunu'na göre, şirketin yönetim hisselerini satın alan kişi ya da kurumlar geri kalan hisseler için de "satın alma" çağrısında bulunmak zorunda. Eğer SPK'ya muafiyet talebinde bulunulmazsa İtalyan şirketin geri kalan hisseleri almak için 94.9 milyon dolarlık ek kaynak ayırması gerekiyor.

Satış anlaşması içinde yer almayan Tarman, 1998'de Başkent Çimento'daki hisselerini Fransız Vicat Grubu'na sattı. Aynı dönemde uluslararası yatırım şirketi Templeton da Çimentaş hisselerinin yüzde 25 kadarını elinde bulunduruyor ve Rusya krizinin zincirleme etkisiyle Türkiye piyasasından çıkmaya çalışıyordu. Tarman Ailesi, Başkent Çimento üzerinden elde ettiği kaynak ile Türkiye'den çıkma çabasındaki Templeton'ın elindeki yüzde 25 Çimentaş hisselerini alarak şirket yönetimine girdi. Şirket hisselerinin dörtte birini sürpriz bir şekilde ele geçiren Tarman Ailesi, Çimentaş'ın yönetiminde etkin olmak isteyince diğer hissedarlar bu isteği olumlu karşıladı. Tarman'ın böyle başlayan yönetim dönemi ancak bir yıl sürdü. Çimentaş'ın Ege kökenli hissedarları Tarman'dan yönetimi bırakmasını istedi ve yeni bir değişiklikle yönetimde etkinliği yeniden ele aldı.

İTALYAN ATAĞI
Gerçekte bir inşaat şirketi olan İtalyan Caltagirone, çimento işine Cementir'i özelleştirmeden satın alarak girdi. İlk yurtdışı açılımını da Çimentaş ile Türkiye'ye yaptı. Şirket, Çimentaş hisselerini alınca, Çimentaş'ın sahip olduğu diğer tüm hisselere de sahip oldu. Buna göre, İtalyan şirket grup içindeki yüzde 15'i halka açık olan Çimbeton'un yüzde 85'ine, Gazbeton, Çimstone, Kars Çimento fabrikasının da tamamına sahip olmuş oldu.

Yıllık 1.6 ton kapasite ile Ege'nin yüzde 28, Türkiye'nin ise yüzde 4'lük ihtiyacını karşılayan Çimentaş'ın satışa konu olan hisselerinin ortaklara göre dağılımı şöyle: İlhan Gürel ile İstemi Gürel (Çimentaş'ın yüzde 18'e sahipti), 3 kardeş Öner Akgerman, Tülin Dündar ve Meral Soner (Yüzde 32'ine sahipti) ve Hikmet Karabacak (Yüzde 6'sına sahipti).

'İsterlerse ortak olarak kalabiliriz'
10 Ekim 1999 - 5 Mayıs 2000 döneminde borsadan topladığı 820 milyon 548 bin adet hisse ile Çimentaş'ın yüzde 23.4'üne sahip olan Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Tarman, İtalyanlar'ın istemesi durumunda ortak olarak kalacaklarını söyledi.

"İtalyan şirket yetkilileri bizimle hiç görüşmedi" diyen Tarman, şöyle devam etti: "Onlara sizinle ortak kalalım diye yalvaracak halimiz yok. Eğer bizimle ortak kalmak istemezlerse makul teklifte bulunmaları lazım. Bu iş 'Ben kalan hisseler için şu kadar para ayırdım' demekle olmaz." Tarman şöyle devam etti:

"Belli ki ayırdıkları fiyat, bugünkü satış bedeli üzerinden yapılmış bir hesaplamayla belirlenmiş. Ama daha sonra ne olacak belli olmaz, onun için oturup konuşmak lazım."

BORSA ÖNCE DAVRANDI
Öte yandan, fiyat hareketine bakılırsa, bu haber borsacılar tarafından önceden öğrenilmişti. Dün Çimentaş hisseleri yüzde 5.8 geriledi. Ancak son 1 haftada yüzde 30 değer kazanmıştı.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır