kapat
19.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

SABAH, 24 saat önce düşen uçaktaydı


Malatya'daki kaza üzerine önceki gün TAI'de çekimler yapan Orkun Yazgan, aslında dün düşecek uçağı görüntülediğinden habersizdi...
Ocak ayında Kayseri'de düşen CASA uçağı ve önceki gün Malatya'dan gelen "CASA uçağı düştü" haberi üzerine gözler CASA CN-235 uçaklarını üreten TAİ firmasını çevrilmişti. Önceki gün CASA uçaklarının hangi şartlarda, nasıl üretildiğini, yerinde gözleyebilmek için TAİ'nin Ankara'da, Akıncılar bölgesindeki fabrikasına gittik. Ve, dün düşen uçağı bir gün önce test uçuşunu beklerken görme ve görüntüleme fırsatı bulduk.

DENEME UÇUŞU DÜNDÜ
Önce TAİ'nin 130 bin metrekarelik montaj hattına girdim. Bir CASA nakliye uçağının montaj hattına girmesi ile teslim edilecek hale gelmesinde geçen süre ise 1 yıl. Uçak teslim edilmeden önce de test pilotları tarafından düzenli aralıklarla deneme uçuşu yapılıyor. İmalatı yeni tamamlanmış bir CASA uçağı vardı bu uçak Temmuz ayında Deniz Kuvvetlerine teslim edilecek uçaklardan biriydi ve üzerinde Sahil Güvenlik Komutanlığı yazısı da yeni yazılmıştı. Uçak çekici tarafından pistin ortasına getirildi. Biz de bu uçağın görüntülerini kaydettik. Ancak, TAİ yetkililerinde ve pist etrafında bir hazırlık göze çarpıyordu. Bir süre sonra bu hazırlıkların nedeni ortaya çıktı. TAİ Genel Müdürü Kaya Ergenç, Sahil Güvenlik Komutanı Oramiral Yalçın Erturan ile birlikte piste geldi ve Oramiral Erturan yapımı yeni bitmiş CASA uçağının son durumunu inceledi. Uçağın kokpitinde ve özellikle iki kişinin yere çakılma sırasında açarak atladığı belirtilen arka kapıda çekim ve incelemeler yaptık. Son olarak da bizi gezdiren TAİ yetkilisine "Sahil Güvenlik Komutanlığına teslim edilmek üzere bekleyen uçağın hangi pistten test uçuşu yaptığını sorduk.

NERDEN BİLEBİLİRDİK?
Eğer aynı saatlerde bir deneme uçuşu yapılacak ise bizim de çekim yapmak için uçağa binip binemeyeceğimizi sorduk ve uçağın ilk test uçuşunun ertesi sabah yapılacağını öğrendik. İşte ertesi gün (dün) deneme uçuşu sırasında düşen uçak bizim görüntülediğimiz bu uçaktı. Genel Müdür Ergenç'le birlikte, incelediğimiz uçağın ertesi gün düşerek 4 kişinin ölümüne yol açacağından habersiz uzun uzun konuştuk.

Orkun YAZGAN

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır