kapat
19.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

iste yatirim
 

Faizde düşüşe devam


Piyasalarda tıpkı 2000 başındaki alım furyası yaşanıyor. Bonoya talep çok, ama satan olmadığı için faiz hızlı düşüyor. Bu durum kaygı yaratıyor
Niyet Mektubu'nun imzalanmasının ardından para ve sermaye piyasalarında esen bahar rüzgarı etkisini kaybetmedi. Hazine kağıdında özellikle yabancıların alıma geçtiği ancak piyasada satıcı bulunmadığı kaydediliyor. Arz eksikliği de bono faizlerindeki düşüşün devam etmesine neden oluyor. Piyasanın en aktif kağıdı olan 10 Ekim 2001 vadeli kağıtların bileşik faizi yüzde 74'e gerilerken önceki güne göre iki puan düştü. Üç günde faiz düşüşü 15 puanı aştı.

Bu arada dün borsa yüzde 2.95 oranında değer kazandı. Endeks 12 bin 738 puana tırmandı. İşlem hacminin 568 trilyona ulaştığı borsada alımların IMKB-30 hisselerinde yoğunlaştığı gözlendi.

Döviz piyasasında ise bankaların satış yönündeki hareketi sürdü. Merkez Bankası doların kapanış kurunu önceki güne göre 7 bin lira düşürerek 1 milyon 108 bin lira olarak belirledi. Fon yöneticilerine göre dövizdeki satış eğiliminin arkasında Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in Paris'te yaptığı, "TL cinsinden Hazine kağıtlarının 4-5 milyar dolarlık bir kısmını döviz cinsi bonolarla değiştireceğiz" açıklaması etkili oluyor.

Takas işleminde döviz kurunun düşük tutulmasını isteyen bankaların, borç değişimi olana kadar doları 1 milyon 50 bin seviyelerine çekmeye çalıştıkları belirtiliyor. Merkez Bankası'nın da bu seviyelere sıcak baktığı onun altındaki bir harekete izin vermeyeceği konuşuluyor.

İÇ BORÇ STOĞU ARTIYOR
Öte yandan Türkiye'nin iç borç stoku, Nisan sonu itibariyle 59 katrilyon 209 trilyona yükseldi. Stok bir ayda yaklaşık 9 katrilyon lira arttı. Bu artışta Ziraat ve Halk Bankası'ndaki görev zararları için verilen tahvillerin etkisi oldu. Başka bir değişle Hazine aslında bir iç borç olan, ancak kamu bankalarının sırtına yüklenen stoğu, bu bankalara tahvil ererek üstlendi.

2000 yılı sonunda 36 katrilyon 420 trilyon olan iç borç stoku, böylece 4 ayda, 22 katrilyon 788 trilyon lira artış gösterdi. Bir başka ifadeyle iç borç stokunda 4 ayda yüzde 62.6'yükseldi.

Mevduat faizleri aşağıya çekiliyor
Bankaların mevduat faizlerini indirme furyası sürüyor. Garanti Bankası 1 aylık faizini 4 puan düşürerek yüzde 72'den 68'e, Osmanlı da 1 aylık mevduata uyguladığı faizi yüzde 71'den yüzde 68'e indirdi. Toprakbank 1 ay vadeli mevduat faizini yüzde 78'den 72'ye çekti.

Emlak Bankası ise bir ay vadeli mevduata uyguladığı faiz oranını yüzde 64'e düşürdü. Oyak Bank ise aylık faizini yüzde 71 olarak açıkladı.

İŞ'TEN DÜZELTME
Bu arada önceki günkü sayımızda İş Bankası'nın mevduat faizleri yanlış yayınlandı. Bankadan yapılan açıklamada bankanın tüm vadelerde 2 milyara kadar yüzde 65 faiz uyguladığı belirtildi.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır