kapat
13.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Bahailer Hayfa'da buluşuyor


156 yıllık bir dinin mensupları olan Bahailer, Hayfa'da yeni mabedlerinin açılışı için bir araya gelecek. Bahai Terasları'nın yapımı tam 10 yıl sürdü
Türkiye'de nüfus cüzdanına "Bahai" yazılıp yazılmayacağı halen Danıştay kararını beklerken, Bahailer dünyaya seslerini duyuracak. Bu amaçla kura usulüyle belirlenen onbinlerce Bahai, önümüzdeki hafta Hayfa'ya akın ediyor. 22 Mayıs akşamı 10 yıldır yapımı süren Bahai Terasları'nın açılışı yapılacak. Türkiye'den ise 19 Bahai Hayfa'ya gidecek. Diyanet İşleri Başkanlığı kabul etmese de inançlarını yaşatan Bahailer, aslında tüm dünyada kabul görmüş bir dinin mensupları.

Peki nasıl bir din Bahailik? Bir kere ruhban sınıfı yok. İçki içmek yasak. Üç çeşit namazlarından birini seçme hakları var. Örneğin küçük namaz yalnızca elleri açıp dua ederek kılınıyor. Bahailerin kıblesi Hayfa. Her yıl Mart ayının 2-20'si arasında oruç tutuyorlar. Kadın-erkek eşitliğine inanıyorlar. Bahailerde tek eşlilik var ve özellikle kız çocuklarının eğitimine önem veriyorlar. Eğer bir ailenin maddi durumu kötüyse öncelikle kız çocuklarını okutmaları isteniyor. Çevrecilikleriyle tanınan Bahailer UNESCO'nun, BM'nin projelerinde çalışıyorlar. İsrail'de kutsal yerlere sahip olan dört dinden biri olan Bahailik, dünyaya barış getirmeyi misyon ediniyor ve "Ortadoğu'da savaşın gölgesi"nde barış mesajları vermeyi çok önemsiyorlar. Bahai sözcüsü Douglas S. Moore da terasları şöyle açıklıyor: "İnsanlığın barışçıl geleceğinden emin olduğumuz için Bahailer bu yapıları inşa ettiler. Dünyanın şiddetle ihtiyaç duyduğu şey, birleştirici güçtür." Her etnik grup ve milliyetten binlerce insanın buluşacağı Hayfa'da iki gün boyunca bahçelerde ve teraslarda etkinlikler düzenlenecek. Yeni Delhi'deki Bahai Mabedi'nin Tac Mahal'den daha çok ilgi topladığı düşünülürse, Hayfa'daki terasların bölgeye çok turist çekmesi de bekleniyor. Üç kilometre uzunluğunda bir yürüyüş yolunu da kapsayan ve yapımı sırasında tüm ağaçların ve canlıların yaşatılmasına büyük özen gösterilen projeyi, İsrail Posta Servisi dokuz santimlik özel bir pulun üzerine tasarladı...

Bab ve Bahaullah
Bahailer dünyanın 236 ülke ve bölgesinde yaşıyorlar. Dünyaya gelmiş en son din olduklarına ve tek bir Allah'ın insanlara peygamberler gönderdiğine inanıyorlar. Bahailere göre Bab ve Bahaullah da diğer peygamberler gibi Allah tarafından gönderildi... Bab, 1844 yılında Babiliği İran'da kurdu. Gerçek adı Mirza Hüseyin Ali olan Bahaullah ise Bab'dan sonra Bahailiği yayan kişi oldu. Hz. Bab 1850 yılında İran hükümdarı tarafından kurşuna dizilince Bahaullah peygamber oldu, iki yıl sonra o da hapse atıldı. Bahaullah Bağdat'a sürgün edildikten sonra beklenen Mehdi olduğunu duyurdu. İran ve Osmanlı, Bahaullah'ı sürgün etti. 40 yıl boyunca Bahaullah mesajlar vererek Bahailiği yaydı.

Terasın mimarisi de özel
Hayfa'da, Kermil Dağı'nda bulunan teraslarda birden fazla mimarın emeği var. Kanadalı William Sutherland Maxwell 1940 yılında Bahailerin merkez olarak gördükleri Hayfa'ya yerleşmiş. Anıt mezarı da o yapmış.

Bahai Dünya Merkezi'nin mimarı Hüseyin Amanat, terasların mimarı ise Farıboz Sahba. İran doğumlu, Kanada vatandaşı Sahba Yeni Delhi'deki Bahai mabedinin de mimarı.

Norveçli ünlü besteci Lassa Thoreseni ise 22 Mayıs'ta Hayfa'da verilecek konserin bestelerini Bahaullah'ın sözlerinden ilham alarak yapmış. Açılış töreninde Tacikistanlı Tolib Shahidi'nin de besteleri yer alacak.

Elif Ergu

feliselif@yahoo.com

 
2001 yılı Türkiye 1. Futbol Liginin şampiyonu kim olacak?

Fenerbahçe
Galatasaray
Gaziantepspor
Beşiktaş

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır