kapat
13.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Asıl sel gözyaşları


Antakya'da yaşanan korkunç sel felaketi sonrası canını dişine takarak çalışan Belediye Başkanı İris Şentürk, afet ve sonrası yaşadıklarını SABAH'a anlattı
Antakya'daki felaket sonrası Belediye Başkanı İris Şentürk bir kahraman haline geldi. SABAH, Türkiye'nin tek kadın il belediye başkanı Şentürk ile konuştu.

* Asi Nehri kenarında aracınız sel sularına kapılıp sürüklendi. O an her şey bitti dediniz mi?

ŞENTÜRK: O sırada canlı yayındaydım. Cep telefonu elimden suya düştü ve bağlantı kesildi. Doğrusu tüm soğukkanlılığıma rağmen korktum. Ne de olsa insanız. Sel suları bir camdan girip öbüründen çıkıyordu. Bir anda sular patladı ve araç nehre sürüklendi. Ama paniğe kapılmadık. Çünkü panzer gelip bizi itmeye başladı. O an kurtulduğumuzu anladım.

* Sel sırasında evdeydiniz. O an çocuklarınız ve göreviniz arasında bir çelişki yaşadınız mı?

ŞENTÜRK: Sabah 04.00 gibi eşim uyandırdı. Hemen itfaiyeyi aradım ve saat 06.00'da tüm evlerin boşaltılması kararını aldık. İki kız çocuğumu bakıcısına teslim edip çıktım. Herhangi bir çelişki yaşamadım. Çünkü onlar güvendeydi. Daha sonra da 56 saat onları hiç göremedim. Beni televizyondan izlemişler ve araçta mahsur kaldığımı öğrenince ürkmüşler ama çok korkmamışlar. Çünkü başımın çaresine bakacağımı bilirler.

* Gelen yardımlar yeterli mi?

ŞENTÜRK: Valimiz elinden geleni yaptı. Durumu ben de o da Maliye Bakanlığı'na bildirdi. İnanıyorum ki milletvekilleri de yardım elini uzatacak. Ülkenin içinde bulunmuş olduğu kriz ortamının farkındayız ama yardım da yeterli değil. İnsanlar perişan halde. El uzatılması lazım.

* Antakya hayata ne zaman dönecek?

ŞENTÜRK: Afeti az can kaybıyla atlattık ama daha bitmedi. İnsanlar geleceklerini kaybettiler. Bizim için yaşam afeti başlıyor. Yeniden hayata dönmemiz için yardıma ihtiyacımız var...

En çok yok olan parklara üzüldü
* Afet sırasında 56 saat hiç uyumadan kurtarma çalışmalarına katıldınız. Yoruldum, dediğiniz anlar oldu mu?

ŞENTÜRK: Zaten çok uyuyan biri değilim ve gerektiğinde uyamamayı çok iyi bilirim. Seçim dönemlerinde dört gün uyumadığımı bilirim. Zaten insanların çaresizliğini görünce böyle bir şey aklınızdan bile geçmiyor. Ayrıca bu kentin başkanı olarak benim insanlara örnek olmam lazım. Antakya'ya iki yılda 27 tane park yaptırmıştım. Hepsi de bu selde maalesef mahvoldu. Bisiklet yollarım, parklarım, alt yapım çöktü. Kentte, bunlar olurken uykuyu düşünemem. Ben Antakyalı'yım ve burası için varım, bu durumda insanı zaten nasıl uyku tutar ki?

Çok şükür kurtulduk
Antakya'ya bir yılda yağan ortalama yağışın % 5'i, iki günde yağınca; yağmur dualarıyla beklenen rahmet bir anda afete dönüştü. Halk şimdi bir yandan yaralarını sarmaya çalışıyor, bir yandan da hava raporlarının duyurduğu yeni yağışlara hazırlanıyor.

SON ANDA KAÇTILAR
Sel felaketinden en çok etkilenen bölgelerden birisi Gazi Mahallesi. Burada bodrum katta yaşayan ve kapıcılık yapan Aşkaroğlu ailesi canlarını son anda kurtarmış. Baba Aşkaroğlu felaket anını şöyle anlatıyor: "Herşey 5 dakika içinde oldu. Heryerden çamur ve sular doldu bir anda. Kapıdan çıkamadık. Çünkü arabalar kapının önüne sürüklenmişti. Allah'tan evin içinde üst kata çıkan başka bir kapı vardı. Yoksa iki çocuğum, karım ve ben ölmüştük. Herşeyimizi yitirdik. Çocuklarımızın sünnetlikleri, beyaz eşyalar, herşey. Ama canımızı kurtardık ona şükür. Hiçbir eşyaya değil de üç kanaryam vardı onlara ağlıyorum. Gecelerdir onların kafesleri içerisindeki çırpınışlarını düşünüyorum, içim yanıyor. Çünkü onlar da birer canlı."

BUKET AŞÇI

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır