kapat
31.03.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Yeşil sahaların 3 belalı takımı


Kasımpaşa, Tophane, Karagümrük. Bu üç semt aynı hamurdan yoğrulmuş: Bir tutam kabadayılık+bir tutam delikanlılık+ha, bir de 'ayak oyunları'... Üç takım da mayasından kaynaklı; belalı...
Elinin hamuruyla erkek işine karışmak denir benim yaptığıma. Bir arkadaşımın "Ah, Tophane'de futbol oynamak vardı!" lafına kandım. Kanmakla kalmayıp saf saf "Neden?" diye sordum. "Tophane'de çaycı bile olurum" diyen arkadaşım, iştahla bana hayalindeki diğer "külhanbeyi" takımlardan bahsetti. Ama bana yetmedi. Ertesi gün gazetenin spor servisinde soluğu aldım. Yüzde 99'u erkek spor servisimiz tabii ki yardımcı oldu. Hemencecik yeşil sahalardaki en 'asi' takımların listesini verdiler. Listedeki ilk üç takımla konuşacaktım. Kasımpaşa'dan başladım. Kasımpaşaspor'la Belgrad ormanlarında kros yaparken müşerref oldum. Ormana kulüp minibüsünü müteakip, As Başkan Süha Sidan'ın arabasıyla gittik. Malum; benim kız başıma minibüse binmem hiç yakışık almazdı...

ABİNİN SÖZÜNÜ DİNLE
Yol boyunca Sidan, bize Kasımpaşa'yı ve sahalardan silemedikleri 'eli maşalı' imajını anlattı: "Kasımpaşa külhanbeylerin semtidir. Belalı diye tanınır. 'Belalılık' durumu bir dönem teşvik edilmiş. Son zamanlarda maçlar kavgasız geçiyor."

Kasımpaşa taraftarını yola getirmek kolay olmamış. Taraftarlar gelen her takımı dövermiş eskiden. Tribünde içki içerlermiş. Her türlü pislik geçmiş Kasımpaşa'nın renkli evlerle bezeli ara sokaklarından. Uyuşturucu da... Nasıl mı çare bulunmuş? Kasımpaşaspor'un yönetimi taraftarın 'abileriyle' diyaloğa girmiş. Çünkü 'delikanlı adam' abisinin sözünü dinler"miş. Abilere takımın başarısı için centilmen olmak gerektiği söylenmiş. Abiler destek vermiş ve kardeşlerine, anlayacakları dilde, "Kavga etmeyin, yoksa..." demiş. 'Abilerin' kim olduğuna gelince. Onlar semtin yaşlı ve zengin delikanlıları.

Kasımpaşaspor'un yaş ortalaması 21. Her yaz 1000 kişilik bir yaz okulu açıyorlar. Genç futbolculara yönelmişler yani. Zira futbolcu satışından para kazanıyorlar. Kulüp, Beyoğlu Belediyesi'nden de destek alıyor. Belediye Başkanı Kadir Topbaş kulübün de başkanı zaten. Gelelim parasal mevzulara... Sizce üçüncü ligdeki bir futbolcu yılda ne kazanır? Cevap: 6 ile 10 milyar lira arası.

Tophane Tayfun Türk Fiorentina'sı
Geçenlerde bir gece düzenlenmişti, hatırlarsınız; Fatih Terim'den Kadir İnanır'a, Metin Şentürk'den Galatasaraylı futbolculara, herkes oradaydı. İşte o gece Tophane Tayfunspor'un gecesiydi... Tophane Tayfun bir amatör küme takımı. Bu yıl namağlup şampiyon olmuşlar. Onları tanımak için Tophane'deki denize nazır kulüp binalarına gittik. Profesyonel Şube Başkanı Yavuz Sarsan ve diğer Tophanelilerle konuştuk.

"Nedir sizi Türkiye'nin Fiorentina'sı yapan?" diye başladık söze. Yanıtları iki kelimeydi: Fatih Terim. Terim, kulübün başkanı, tekstilci Şeref Aras'ın çocukluk arkadaşı. Zamanında Tophane'de birlikte top koşturmuşlar. Fatih Hoca "Benim bugünlere gelmemde Tophane'nin katkısı büyüktür" diyor. Tophane'nin kulüp binasını Fatih Terim'in Fiorentina'dan çektiği fakslar süslüyor. Kadir İnanır, Mehmet Ağar, Faruk Saraç ve ismini sayamadığımız pek çok ünlü Tophane'den çıkma. Semtin önde gelenleri durumu özetliyor: "Bizim dostluklarımız mezara kadardır, pazara kadar değil."

Tophaneliler kabadayılarını "haklıyı koruyan insanlar" olarak tanımlıyor. "Kültür olarak geri kaldığımız doğru, binalarımız eski, yenisini yapmayız ama insanımızı da satmayız", diyor bir taraftar. Peki bu takım, bu taraftar niye kavga eder? Çünkü "delikanlı adam yenilmeyi hazmedemez"miş.

Fatih Karagümrük Kabadayılar sizi!
Bilmeden en kabadayı, asi takımı sona bırakmışız: Fatih Karagümrük. Takımı Vefa stadında antrenman yaparken ziyaret ettik. Ama ne ziyaret! Yaş ortalamaları 28.8 olan futbolcular bizi büyük bir 'iştahla' karşıladılar. Futbolculardan hareketli poz vermelerini istedim. "Sen karşımıza geç, biz hareket ederiz" cümlesi suratımda patladı. Dakika 1, gol 1... Benimle bile kavga ettiler! Özellikle de takımın 'kart zamparası' İskender. Neymiş; Televoleler'de çok görünürmüş! Tanımıyor muymuşum! Tanımıyorum işte!

Kulüp yöneticilerinin daha aklı başında insanlar olmasını bekliyordum. Ama kulüp müdürü bir agresif bir agresif... "Sizin takım maçlarda kavga ediyormuş" diyorum. "Delil gösterin efendim!" diye püskürtüyor. İkinci gol ağır gelmişti ki, kulübe 35 yılını veren ve şu anda kaptan yardımcılığını üstlenen Neşat Evdüzen bize yardımcı oldu. Ve Karagümrükspor'u anlattı.

TANTAN BAŞKAN
Karagümrükspor'un başkanı tekstil şirketi Stil Çizgi'nin sahibi Ahmet Çelik. Fahri başkanı ise Sadettin Tantan. Karagümrüklüler 'Tantan bizim babamız' diyor. Ahmet Çelik ise herkes tarafından çok sevilen bir başkan. Karagümrük'e belediye hiç destek vermiyor. Takım 1926 yılından beri üçüncü ligde oynuyor ama hâlâ kendilerine ait bir sahaları bile yok. Kâh Vefa stadında, kâh Mimar Sinan sahasında çalışıyorlar. Aynen Tophane ve Kasımpaşa gibi külhanbeylerin, tulumbacıların, kadırgalıların, bilek kabadayılarının yetiştiği bir semt Karagümrük. Geçen yıl ölen Sadullah Abi'yi kimse unutmamış. Rahmetlinin cenazesine 30-40 milletvekili katılmış.

SİBEL ARNA

 
2001 yılı Türkiye 1. Futbol Liginin şampiyonu kim olacak?

Fenerbahçe
Galatasaray
Gaziantepspor
Beşiktaş

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır