kapat
22.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Meraklısına müjde! Şiraz bize de geldi


Avustralya ve Güney Fransa'nın baharatlı lezzetli, kırmızı şaraplarının üzümü Şiraz, Türkiye'de de yetiştirildi ve şarabı yapıldı
Canınız şöyle bol acılı bir Adana kebabı çekip de kebapçıya gittiğinizde, etrafa baktığınız zaman hemen herkesin rakı içtiğini görürsünüz. Bazı hanımlar da daha hafif diye bira içerler. Kebabın yanında şarap yudumlayanlar ise yok denecek kadar azdır. Zira acılı kebaba eşlik edecek kuvvette şarap bulmak zordur.

Aslında Batılılar için öteden beri böyle bir şarap var: Şiraz üzümü şarabı... İran'ın büyük şairi Şirazlı Sadi'siyle ünlü bu kentinden çıkıp dünyaya yayılmış olan bu kara üzüm, özellikle Güney Fransa ve Avustralya'da nefis şaraplar verir, yeşil, kırmızı ve arabiber çağrışımlı, güçlü karakterli bu şarap baharatlı yemeklere iyi uyar.

Ülkemizde ise böyle bir şarabın yokluğu, yerli şaraplar yelpazemizde ciddi bir eksiklikti. Bu eksiklik nihayet giderildi ve ilk Türk Şiraz şarabı geçtiğimiz hafta piyasaya sunuldu.

PAMUKKALE ŞİRAZ'I
Denizli'deki Pamukkale Şarapçılık'ın, Güney ilçesinin bol kireçli topraklarındaki bağlarda yetiştirdiği üzümlerden yapılan ilk yerli Şiraz'ımız, yabancı benzerleri gibi meşe fıçılarda bekletilmemiş, 2000 rekoltesinden yapılıp genç haliyle şişelenmiş bir şarap. Üretici Yasin Tokat, "Bu ilk şarabı fıçıya koymayı düşünmedik, çelik tankta dinlendirip üzümün lezzetini yansıtacak şekilde şişeledik" diyor.

Etiketine nedense çok iyi bildiğimiz Şiraz yerine İngilizce "Shiraz" yazılmış olan bu ilk yerli Şiraz, son derece koyu siyahi-mor bir renge sahip, damakta şaşırtıcı derecede dolgun. Tadı sert, o yüzden servis etmeden yarım saat önce şişeyi açıp biraz havalandırmakta yarar var. Henüz biraz sivri, köşeli tarafları olan bir şarap bu. Belki bir yıl bekletilip içildiğinde daha dengeli olacak. Tadı ise hafif mayhoş, böğürtlen, kara dut, kuru erik gibi lezzetleri çağrıştırıyor. Geçen hafta yapılan bir tadımda, bu genç yapısıyla beğendili tas kebabı ve mantıyla güzel gittiğini gördük.

SARAFİN ŞİRAZ DA YOLDA
Prestijli yabancı üzümleri Türkiye'de yetiştirip bunlardan dünya klasında şaraplar yapmayı hedefleyen Nilkut şirketi de sahibi olduğu Sarafin bağlarına Şiraz üzümü çubuklarını dikti. Sarafin'ciler, "Bağların olgunlaşması ve iyi şaraplar verebilir hale gelmesi birkaç yıl alacak. O yüzden ilk Sarafin Şiraz'ı tatmak ancak birkaç yıl sonra mümkün olabilecek" diyorlar. Şarapları meşe fıçılarda yıllandırma konusunda günden güne ustalaşan Nilkut'un fıçıda yıllandıracağı Şiraz'ının da ilginç olacağı kesin.

Bir zamanlar yabancı bir şarap uzmanının deyimiyle "Uyuyan bir dev" olan Türk şarapçılığı yavaş yavaş uyanıyor, kaliteli şarap denemeleri artıyor. Yine de yapılacaklar hayli çok. Yeryüzünün en kaliteli şaraplık çeşitlerinden Pinot Noir, Nebbiolo, Zinfandel gibi üzümleri de denemek, mesela...

Mehmet Yalçın

myalcin@turk.net

 
2001 yılı Türkiye 1. Futbol Liginin şampiyonu kim olacak?

Fenerbahçe
Galatasaray
Gaziantepspor
Beşiktaş

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır