kapat
22.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

İstanbul'u kebap kokutan Hacı Hüseyin


'Kebaba fıstık koymak ihanettir' diyen Hüseyin Bakar, ocakbaşı kültürünü yayan adam. İstanbul Hacı'dan sayesinde mis gibi kebap kokuyor
Yarım yamalak da olsa Urfalı sayılırız. Kebabın iyi pişmişini, içli köftenin bol cevizlisini, lahmacunun ise soğansızını severiz.

Yiğidi öldürür ama hakkını da yemeyiz. Bu kebap işini en iyi Adanalılar yapar. Çünkü etin iyisinden anlar ve ete iyi muamele ederler. Adana Kebap mı yapmak istiyorsun? İlk önce eti dinlendireceksin. Dinlendirdiğin etten iyi dinlenmiş bir dansçı kadar iyi performans alırsın. Zira kanlı et lezzetli olmaz. Sonra dinlenen etini zırhla çekeceksin. Asla makineyle değil. Sıra kıyma haline gelen ete terbiye öğretmeye geldi. Baharatın iyisini bulacaksın. Modern deyimle eti soslayacaksın. Ve kebabı mutlaka kömür ateşinde karton ile yelleyerek pişireceksin. Kebabın lezzetlisi ocakbaşından çıkar ve mutlaka ortalığa koku salar.

Önünden geçtiğinizde ağzınızın suyunu akıtmayan kebapçıyı kebapçıdan saymayınız. Önünden geçmek de ne kelime her köşe başında açılan kebapçılar yüzünden tüm İstanbul kebap kokuyor derseniz de haklısınız. Ama üzülmeyin failini bulduk. İstanbul'a ocakbaşı kültürünü yayan, sosyeteye elle kebap yedirmeyi öğreten Hacı lakaplı Hüseyin Bakar, 28 yıldır İstanbul'un çeşitli semtlerinde Hacı'dan isimli restoranlarıyla kebap yapıyor.

SOSYETEYE KEBAP
Hüseyin Bey'in lakabı sakallarından ötürü... Yoksa Hacca gitmişliği falan yok. Ocakbaşının önünde kebap yellemeye çocuk yaşta başlamış. O yıllarda tezgâha erişmek için ayaklarının altına sebze kasası koyarmış.

1975 yılında İstanbul'a gelmiş, ilk restoranını da Çağlayan'da açmış, sonra Harbiye en son ise Etiler... Etiler'e bir kebapçı açılınca sosyete zamanla portakallı ördeği terketmiş. Bir, üç, beş derken restoran ünlülerin uğrak yeri oluvermiş. Hillary Cilinton ve Maradona gibi isimler bile Hacı'dan Adanası'nı biliyor.

Hacı Hüseyin Bey'in dükkana gelen her ünlüyle fotoğraf çektirip duvara asmak gibi bir huyu var. Bu sebeple restoranın duvarları tıka basa fotoğraf dolu.

Hacı'dan'da kebaptan başka yemeniz gereken yiyecekler de var. Gavurdağı salatası, fındık lahmacun, içli köfte ağzınıza layık. Bir patlıcan seremonisi şeklinde önünüze gelen patlıcan salatası, soslu patlıcan, söğürme ve patlıcan dolmayı tatmalısınız.

Son noktayı mutlaka künefeden yana koyun. "Ay o çok şerbetli" diye mızmızlananlar ise ayva tatlısı yesin, ayva!

NE KADAR?
Adana, urfa, çöpşiş, şiş, pirzola, külbastı, tavuk şiş, kanat, kaburga, beyti, ali nazik, patlıcan kebap, iskender... İstediğinizi seçin yanına iki meze alın. İçki içmezseniz 6 içerseniz 10 milyon lira hesap ödersiniz.

Adres: Hacı'dan Ocakbaşı, Nispetiye Mah. Aytar Cad. Levent İş Hanı No:6-7 (Etiler girişi) Tel: (0212) 280 25 95

SİBEL ARNA

 
2001 yılı Türkiye 1. Futbol Liginin şampiyonu kim olacak?

Fenerbahçe
Galatasaray
Gaziantepspor
Beşiktaş

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır