kapat
22.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Roman güzeli Tülay


Colors son sayısını Romanlar'a ayırdı. Avrupa'nın dört bir yanında yaşayan Çingenelerle yapılan röportajların arasında Türkiyeli Tülay da var
Benetton'un iki ayda bir yayınladığı ve her seferinde seçtiği temayla konuşturan dergisi Colors'ın son sayısı Çingenelere ayrıldı. Dergiye göre dünyada 20, Avrupa'da toplam 12 milyon Çingene yaşıyor. Türkiye'deki rakam ise belirsiz.

Romanlar, İkinci Dünya Savaşı'nda Yahudiler'le etnik temizliğe tabi tutulan tek ırk. Tahminlere göre 500 bin ila 1.5 milyon Roman soykırıma uğramış. Günümüzde Çingenelerin kendi kendini yönetebildiği tek bir bölge var: Üsküp'te bulunan 'Şutka'nın kelime anlamı ise çöp! Ne yazık ki bu 'vaad edilmiş topraklar'da korkunç fakirlik, pislik hüküm sürüyor. Toplumun dışladığı bu insanlar kendilerine 'siyah' diyor ve onlar da kendilerini dış dünyadan kopardıkça cehaletleri, fakirlikleri artıyor. Roman olmayanlara verilen ad ise 'gaco'. Colors'a göre Hindistan'a 17 ayrı sefer düzenleyen ve binlerce esir alan Moğol Şahı Muhammed Gazni'den geliyor bu isim. Bu köleler serbest bırakıldıktan sonra Suriye, Irak ve Mısır üzerinden Avrupa'ya göç eden günümüz Romanları.

Bir Türk Roman kızı da Colors'da yer almış: Tülay Görmez. 16 yaşındaki Tülay, dergiye Türkçe'deki 'çingenelik yapmak' deyimini anlatmış: "Sürekli konuşmak, ucuz eşya toplamak ve anlamsız olacak derecede düşük fiyata pazarlık yapmak." Gelecek için büyük ümit beslemediğini söyleyen Roman kızı okumamış ve evlenmeye de pek niyetli değil. Daha doğrusu aşk olmazsa evlilik de yok! Tülay, çok çocuk doğurmayacağını çünkü onlara bakamayacağını da söylüyor.

 
2001 yılı Türkiye 1. Futbol Liginin şampiyonu kim olacak?

Fenerbahçe
Galatasaray
Gaziantepspor
Beşiktaş

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır