kapat
28.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Çapan cezaevinde


Beyaz Şahin Operasyonu'nda gözaltına alınan Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan tutuklandı. Çapan tutuklama kararını "siyasal linç" olarak değerlendirdi
Esenyurt Belediyesi'nde "usulsüz imar işleri yapıldığı" yolundaki iddialar üzerine başlatılan Beyaz Şahin Operasyonu kapsamında gözaltına alınan Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan tutuklandı. Açığa alındığı ileri sürülen Çapan, "Siyasal linç kararı devam ediyor" dedi. Zekeriyaköy Jandarma Komutanlığı'ndaki sorgusu tamamlanan Çapan, dün öğle saatlerinde İstanbul DGM Cumhuriyet Savcılığı'na sevk edildi. Savcılıkta 2 saat süren ifadesinin ardından mahkemeye sevk edilen Çapan, 4422 sayılı "çıkar amaçlı suç örgütüne üye olmak" suçlamasıyla tutuklanarak Kartal Özel Tip Kapalı Cezaevi'ne konuldu. Çapan ile birlikte İstanbul DGM'ye getirilen tekstilci Kemal Onuk ise savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

TANTAN BAŞLATTI
Beyaz Şahin Operasyonu'nun, İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'a Ekim 2000 tarihli şikayet dosyasının ulaşmasıyla başladığı ortaya çıktı. Dosyadaki iddialar üzerine Tantan'ın talimatı üzerine harekete geçen mülkiye müfettişleri, belediyeyi mercek altına aldı. Hazırlanan rapor doğrultusunda da İstanbul DGM tarafından operasyonun başlatılması talimatı verildi.

Esenyurt Belediyesi ile ilgili iddiaların bulunduğu şikayet dosyasında imar uygulamalarından imar planı tadilatlarına kadar birçok iddiaya yer verildi. Dosyada, imar uygulamaları konusundaki iddialar ise şu şekilde sıralandı:

* Beylİkdüzü bölgesinin Esenyurt Belediyesi'ne ait bölümü için yapılan ilk imar planında azami kat yüksekliği 8 iken daha sonra 14 kata kadar çıkarıldı.

* Sosyal donatı alanları planlardan çıkarılarak bölge insanının sosyal ihtiyaçları karşılanmadı. Bu alanlar belediye adına tescil edilerek 3'üncü kişilere satıldı.

* İmar durumu verilmesinde yüzde 10 pay talep edildi, konut alanına sahip olan kişilerin arazileri donatı alanına çevrildi, yasal merciler önünde hakkını arayanlara karşı belediye yetkilileri cebri ve yasa dışı güç kullanıldı. SS Esenyurt Beylikdüzü Konut Yapı Kooperatifleri Birliği'ne usülsuz ihale verildi.

Kelepçe takıldı
DGM çıkışında bahçeye kadar sokulan jandarma aracına bindirilirken ellerinin kelepçeli olduğu gözlenen Gürbüz Çapan'ın, gazetecilerin sorularına karşı sadece, "Siyasal linç kararı devam ediyor" dediği duyuldu. Çapan, daha sonra akraba ve yakınlarının alkışları arasında ve yoğun güvenlik önlemleri altında Kartal Cezaevi'ne götürüldü. Çapan'ın soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Ahmet Kelebek'e verdiği ifadede, hakkındaki suçlamaları reddettiği ve kendisine iftira atıldığını söylediği öğrenildi. Çapan'ın ifadesinde, Esenyurt'u bugünkü haline kendisinin getirdiğini anlatarak bu nedenle bazı çevrelerce kendisine düşman gözüyle bakıldığını savunduğu kaydedildi.

İstanbul DGM'de sabah saatlerinde gelen Çapan'ın kardeşi ve aynı zamanda Cumhuriyet Gazetesi'nin hissedarı olan Günay Çapan ile Metin Çapan, akşam saatlerine kadar bahçede bekledi. Ağabelerinin tutuklandığını öğrenen Günay ve Metin Çapan'ın, üzgün oldukları görüldü.

Veli SARIBOĞA - Mustafa ŞEKEROĞLU

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır