kapat
28.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

'Adem'in oğluyum'


Görevinden istifa eden Enerji Bakanı Cumhur Ersümer, iki gün önce Başbakan Yardımcısı ve ANAP Lideri Mesut Yılmaz'a istifasını sunarken duygulu anlar yaşadı.
Aynı duygu seli, istifa kararından önce ve sonra Ersümer'le görüşen ANAP'lı vekiller arasında da devam etti. ANAP'lıları en çok etkileyen, Ersümer'in gözleri nemlenerek, "Benim babam 37 yaşında 27 Mayıs ihtilalinden sonra Demokrat Partili olduğu için tutuklandı, üç ay sonra cezaevinde işkenceyle öldü. Ben demokrat Adem'in oğluyum, boğazımdan bir tek haram lokma geçmedi" şeklindeki sözleri oldu. Yılmaz, Ersümer'i teselli ederken, "Seni çok iyi tanıyoruz, inanıyoruz" dedi. Ersümer, şöyle devam etti: "Ben milletvekili seçildiğim gün nasılsam şimdi de öyleyim. Vicdanen çok rahatım. Ben rahat uyuyacağım. Sizler de rahat uyuyun. Koltuğa yapışıp kalmadım, hemen bırakırım. Tepkim, çamur at izi kalsın anlayışınadır."

Ersümer'in ailesi çok badireler atlatmış bir aile. Anne tarafından büyük dedesi Sakız Liman reisliğinden Çanakkale Liman reisliğine, büyük dedesinin kardeşi de Gelibolu Liman reisliğine atanmış. İki büyük dedesi, Çanakkale savaşı sırasında bu görevlerinin başındaymış. Ersümer'in baba tarafı ise Arnavut göçmeni. Ersümer, Cumhur adını, Cumhuriyetten alıyor. 29 Ekim 1952 günü dünyaya geldiğinde, ebe, "Aaa Cumhur geldi" diye bağırıyor ve bu Ersümer'e isim oluyor.

Ersümer kendine güvenini gösterdi
ANAP Çanakkale Milletvekili Cumhur Ersümer'in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan istifasının kabul edildiği Başbakan Bülent Ecevit tarafından açıklandı. Ersümer'in yaptığı açıklama ile "kendine güvenini gösterdiğini" vurgulayan Ecevit "Bu konu hiçbir zaman koalisyon içinde bir soruna neden olmamıştır" dedi.

Dünkü lidirler zirvesinden sonra Başbakanlıktan ayrılan Ecevit Ersümer'in istifa kararının alınıp alınmadığının sorulması üzerine, "Bildiğim kadarı ile saat 14.00'de açıklamalar yapacak lütfen bekleyin ondan sonra da benim bir basın toplantım olacak" dedi.

Ecevit, Ersümer'in TBMM'de düzenlediği basın toplantısını televizyondan izledikten sonra beklenen açıklamasını yaptı. Ancak Ecevit basın toplantısı düzenlemek yerine yazılı açıklama yapmayı tercih etti. Bir sayfalık açıklamasında Ecevit şöyle dedi: "DGM Savcısı, Sayın Ersümer'in yargılanması için bir girişimde bulunmamıştır. Ona rağmen sayın Ersümer yalnız bakanlıktan istifa ile yetinmemiştir; aynı zamanda hakkında dava açılması istemi durumunda dokunulmazlığının kaldırılmasını isteyeceğini de açıklamıştır. Sayın Ersümer bu iki kararı ile kendine güvenini göstermiştir." Ecevit açıklamasında "Bu konu hiçbir zaman koalisyon hükümeti içinde bir soruna neden olmamıştır. Koalisyon ortakları uyum içinde çalışmaktadır" dedi ve bakanlığında verdiği hizmetler dolayısıyla Ersümer'e teşekkür etti.

Muhalefet ve iş dünyası sevindi
ANAP'lı Cumhur Ersümer'in Enerji Bakanlığı'ndan istifa etmesi hem partilerden hem de TÜSİAD'dan olumlu eleştiriler aldı. Ersümer'in istifasına yönelik değerlendirmeler şöyle:

FP: HERKES İÇİN İYİ
FP Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Esengün: Keşke bu olay tartışıldığı ilk günlerinde istifa etseydi. Ancak geç de olsa istifa etmesi kendisi için de, hükümet için de, millet için de olumlu bir harekettir. Suçlu olup olmamasına yargı karar verecektir. Gönlümüz suçsuz olmasından yanadır.

DYP: NE DEĞİŞTİ?
DYP Grup Başkanvekili Turhan Güven: Daha önce iddianameyi gayri ciddi bulduğunu ifade eden ANAP yöneticilerinin, Ersümer'i sonuna kadar korumaları gerekirdi. Ama istifasının kabul edilmiş olması, Ersümer feda mı edildi, yoksa onlar da bu işi yaptığına kani mi oldular, sorusunu akla getiriyor.

TÜSİAD: TEŞEKKÜRLER
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan: Siyasi sorumluluğu yerine getirmişlerdir. Bu anlayışa teşekkür ediyoruz. Biz, "bakan suç işlemiştir" demedik, "suçludur" da demedik. Ancak bir bakanlıkta üst yönetimden aşağıya doğru birtakım gelişmeler olduysa, tabii ki bakanın da sorumlu olduğunu söylemeye çalıştık. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önemli bir bakanlık olup, bakanlığın çalışmalarının önünün tıkanmaması gerekiyordu.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır