kapat
28.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Ersümer vurdu gitti


Beyaz Enerji iddianamesindeki suçlamaları tek tek yanıtlayan Cumhur Ersümer bakanlıktan istifa ettiğini, milletvekili dokunulmazlığı kaldırılarak yargılanmaya da hazır olduğunu açıkladı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, Beyaz Enerji İddianamesi'ni sert bir dille yanıtlayıp, görevinden istifa etti. Ersümer, bir yanında ANAP Grup Başkanvekili İbrahim Yaşar Dedelek, diğer yanında Özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova olduğu halde ve çok sayıda ANAP'lı bakan ve milletvekilinin izlediği basın toplantısına, medyanın kendisine karşı takındığı tutumu eleştirerek başladı.

ÖNCE BASINA YÜKLENDİ
DGM Başsavcısı Cevdet Volkan'ın da, basının gizlilik ilkesi gözetmeden ve hiçbir sorumluluk taşımadan konuyu haber yaptığını söylediğini hatırlatan Ersümer, yasamanın, yürütmenin ve yargının basından şikayetçi olduğunu söyledi. Dördüncü güç olduğu söylenen basının birinci güç haline geldiğinden yakınan Ersümer, Başsavcı Volkan'ın tespitleri ve kendilerinin şikayetleri çerçevesinde diğer savcıların harekete geçeceğine inandığını söyledi. Ersümer, bunun, yapılanın hiç kimsenin yanına kar kalmadığının gösterilmesi bakımından ciddi bir ihtiyaç olduğunu ifade etti. Kendisine yönelik suçlamaların görevden aldığı bürokrat ifadeleri ve bilirkişilere dayandığını söyleyen Ersümer şöyle konuştu:

RENCİDE EDİCİ RAPORLAR
"Bilirkişilerin kim olduğu, nitelikleri, nicelikleri, katiyen tarafsız olmadıkları noktasında devam eden silsile içinde açıklama yapılacaktır. Bilirkişiler iddianamenin bir bölümünde genel olarak enerji politikalarını tartışmışlardır. Bakanlar Kurulu'nca hazırlanan tasarı, Meclis'ten geçerek kanunlaşmıştır. Denilmektedir ki 'bu kanunun bu maddesi Anayasa'ya aykırıdır', Anayasa Mahkemesi tarafından dava açılırsa iptal edilecektir. Meclis'in kabul ettiği bir yasanın Anayasa Mahkemesi'nce iptaline bağlı olarak doğacak bir zarardan bahsediliyor. İddianamede doğacağı belirtilen zararlar doğmuş değildir, ileriye matuf doğacağı iddia edilen zararlardır. Bilirkişiler, Meclis'in, Cumhurbaşkanlığı'nın, Hükümet'in yerine geçiyorlar."

Ersümer, bilirkişi raporlarının rencide edici olduğunu bildirerek, "Evraklarımız didik didik edilerek önümüze getirilen suçlamalar, hukuki mesnetten yoksundur" dedi. Ersümer, olmayan ihalelere fesat karıştırdığının iddia edildiğini söyledi. O dönemde suç işlenmiş olsa bile bunların zaman aşımına uğradığını ifade eden Ersümer, "Şu anda görevde bulunan bakanı ve yönetimi suçlayabilmenin hukuki mesnedini ben bulamadım. Hiçkimse de bulamadı" diye konuştu.

İDDİALAR VE YANITLARI
Ersümer, iddianamedeki suçlamalara da tek tek şu yanıtladı verdi:

İddia: Alaçatı rüzgar enerjisi santralındaki finansmanı imtiyaz sözleşmesine aykırı...

Yanıtı: Alaçatı RES, imtiyaz sözleşmesi Danıştay Başkanlığınca uygun görülen şekliyle bakanlığımızca 3 Ağustos 1998'de imzalanmıştır. Kanunun hiçbir yerinde leasing yöntemiyle proje finanse edilemez hükmü yer almamakta olup, sözleşmede finansman temin sorumluluğu şirkete verilmiştir. Her türlü hukuki ve mali sorumluluğun şirket tarafından üstlenileceği kabul ve beyan edildiğine dair taahhütname alınmıştır. Böylece leasing süresince sözleşme hükümlerinin uygulanması için tedbir alınmıştır.

İddia: 3096 sayılı yasa yabancı sermayeyi teşvik ederken, Vakıf Leasing A.Ş.'den finansman sağlayarak proje yerli kredi ile finanse edilmiştir.

Yanıtı: Yasada yer alan bu amir hükümde, yasanın yabancı sermayeyi teşvik edeceğine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır. Tesisler için gerekli finansman iç veya dış kredi ile sağlanmakta olup mutlaka yabancı sermaye gerekmemektedir.

İddia: Leasing metoduna onay verilerek imtiyaz sözleşmesine uygun davranılmadı.

Yanıtı: Sözleşme çerçevesinde kredi temini ve şartları şirketin sorumluluğunda olduğundan ve kanun finansal kiralama yöntemiyle kredi teminini engellemediğinden finansal kiralama için sözleşmede revizyona gerek görülmedi.

İddia: Bakan onayında makine ve teçhizatın gümrükte beklemekte olduğunun belirtildiği, bu ifadeden de şirketin teşvik almadan makine ve teçhizatı getirdiği ve onayın mutlaka alınacak olduğu anlaşıldığı ifade edilmiştir.

Yanıtı: Bu bakanlığımızın bilgisi dışında gelişmiş tam tersi durumla karşı karşıya kalınmıştı.

55'inci hükümette de Enerji Bakanı'ydı...

57. hükümette, ANAP lideri Mesut Yılmaz hakkındaki soruşturmalardan aklanıp kabineye girinceye kadar başbakan yardımcılığı görevini de Enerji Bakanlığı'yla birlikte yürüten Ersümer, 55'inci hükümette de Enerji Bakanlığı görevini yürütmüştü.

Cumhur Ersümer dün istifasını açıklarken, "İki kez bu göreve gidip geldim, üçüncü kez gidiyorum, yine gelirim" dedi.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitiren Ersümer, orta düzeyde İngilizce biliyor.

Mercedes'le geldi Renault 21'le gitti
* Ersümer, istifasını açıkladığı basın toplantısında sağına Devlet Bakanları Yüksel Yalova ve Rüştü Kazım Yücelen'i, soluna ise İbrahim Yaşar Dedelek ve Devlet Bakanı Edip Safter Gaydalı'yı aldı. Maliye Bakanı Sümer Oral ve Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan da salonda izleyiciler arasındaydı.

* Ersümer'in toplantısı Meclis'te heyecanla izlendi. Genel Kurul iki kez yoklama yapılmasına rağmen çoğunluk sağlanamadığı için toplanamadı.

* DYP ve FP'liler Genel Kurul toplantısına hiç girmedi. DSP ve MHP'liler ise, Genel Kurul toplantısı yerine kulisteki televizyonlardan Ersümer'in basın toplantısını izlemeyi tercih ettiler.

BORSA TAVAN YAPTI
* Ersümer'in uzun basın toplantısı sırasında borsa endeksi de ilginç bir seyir izledi. Borsanın ikinci seansa başladığı dakika ile aynı anda toplantıya başlayan Ersümer'in istifa beklentisi ile bütün kağıtlar tavan yaptı.

* 45 dakika süren basın toplantısında rahat görünmeye çalışan Ersümer, Meclis'ten ayrılırken kendisine destek için basın toplantısına katılan arkadaşlarını tek tek öptü ve herkes bakanlığına dönmesini beklerken, karar değiştirip yeniden ANAP grubuna gitti.

* Saat 15.35'te Meclis'ten ayrılan Ersümer, Mercedes makam aracı yerine korumalarının kullandığı sivil plakalı Renault 21 Concorde marka araca binerek, milletvekili lojmanlarının yolunu tuttu.

SAVCI ŞALK CEVAP VERMEDİ

"Artık son söz mahkemenin"
Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'in istifa ettiğini duyurmasının ardından gözler bu istifaya yol açan "Beyaz Enerji" iddianamesini hazırlayan Ankara DGM Savcısı Talak Şalk'a çevrildi. Gazetecilerin Ersümer'in, "İddianame Anayasa'ya aykırı, mesnetsiz ve afaki" şeklindeki sözlerini hatırlatmaları üzerine Şalk, "Dava açıldı ve konu mahkemeye yansıdı. İddianameye yönelik eleştiriler konusunda son sözü mahkeme söyleyecek. Bundan sonra herhangi bir açıklama yapmayacağım" dedi.

Ersümer'in bilirkişi heyetine yönelik eleştirilerini de cevapsız bırakan Şalk, önceki gün ANAP Grup Başkanvekili Beyhan Aslan'ın aynı yöndeki eleştirilerine "Bilirkişilerle ilgili bir tereddüt varsa mahkemeye itiraz edebilirler. Bilirkişi heyeti enerji, enerji santralleri ve matematik konusunda uzman kişiler" yanıtını vermişti.

Aralarında CHP'den milletvekili adayı Yavuz Selim Sarıibrahimoğlu'nun da yer aldığı 7 kişilik bilirkişi heyetindeki diğer 6 üyenin isimleri can güvenlikleri nedeniyle gizli tutuluyor. Bilirkişi heyetinde yer alan 6 üyeden 4'ünün TEAŞ bürokratı, 1'inin Maliye Bakanlığı Müfettişi, diğer üyenin ise İçişleri Bakanlığı müfettişi olduğu öğrenildi. Şalk'ın Beyaz enerji iddianamesinde yüzeysel olarak ele aldığı Nükleer enerji santral ihalesi ile iddianamede yer almayan diğer ihaleleri kapsayan soruşturması ise devam ediyor.

Ersin BAL

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır