kapat
28.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Boru değil, dünya rekoru


Fırat Plastik'in patronu Nevzat Demir, krizde bile yatırım yapmanın gururunu taşıyor. Üstelik Alman devi Kraht'la birlikte. İki ortak Sincan'daki fabrikada dünyanın en geniş borularını üretecek
Kriz yüzünden fabrikalar zora giriyor, hesapsız yatırım yapanlar kapanıyor, işsizler artıyor. Sağlam olanlar, verimli yatırım yapmış olanlar ise ayakta kalıyor, krizden büyüyerek çıkıyor. Hatta bu kötü günlerde yüzleri güldüren yabancı ortaklıklara imza atanlar bile var.

Onlardan biri de Fırat Plastik. İlk yerli hortumu üreten şirket, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye adım bile atmadığı bir dönemde dünya plastik devi Alman Kraht'la ortaklığı başardı. 30 milyon marklık yatırım için el sıkışan iki dev, 3.2 metre çaplı dünyanın en geniş plastik borularını üretecek. İşte Fırat Plastik'in patronu Nevzat Demir'in sorularımıza verdiği yanıtlar:

* En başından başlayabilir miyiz konuşmaya. Fırat Plastik nasıl doğdu?

Erzincanlı'yız. Babam esnaftı. İstanbul'a gelince Perşembe Pazarı'nda plastik hortum satmaya başladı. O yıllarda bahçe hortumu bile ithal ediliyordu. Önceleri biz de ithal edip sattık. Sonraları küçük bir atölyede üretime başladık.

* İlk yerli üretici siz misiniz?

Evet. 1973'te önce LPG hortumu üretmeye başladık. İlk müşterimiz de Aygaz oldu. Ardından hortum üretimine geçtik. Biz üretimi ulusal bir görev olarak gördük. 1980'li yılların başında da fabrikalaştık. Şimdi 1.800 çeşit boru ve plastik üretiyoruz.

* Birkaç örnek verir misiniz?

Şu anda 1 mm'den 1.6 metre genişliğe kadar her tür plastik borunun üretimini yapıyoruz. Geyikli'den Bozcaada'ya 6.5 kilometre boyunca denizin altından giden su boru tesisatını biz döşedik. Yabancı rakipler 'yapamazsınız' demişti. Çok zor bir prosestir. Ama başardık. Sultanbeyli'nin 4 kilometrelik su isale hattını da, İzmir'in tüm kanalizasyon altyapısını da biz döşedik.

"Almanlar'ı 1.5 yılda ikna ettim"
* Kriz işlerinizi nasıl etkiledi?

Maalesef Türkiye ekonomisi iki ileri bir geri gidiyor. Dış rakipler hızla yol alıyor. Bizimse elimiz kolumuz bağlı. İki yıl önce Almanlar'ın ünlü plastik boru üreticisi Kraht'a teknolojik ortaklık teklif ettim. Onlar için bu yatırımı yapmanın bir cazibesi yoktu. Önceleri hiç ilgilenmediler. 1.5 yılda ikna edebildim. Şimdi Ankara Sincan'da 30 milyon marklık yatırımı yüzde 50-50 ortak yapıyoruz. 6 ay içinde üretime geçmeyi planlıyoruz.

* Onları korkutan neydi?

Türkiye'nin kötü imajı. Ülke imajını değiştirmeye gücüm yetmez. Ama bine yakın çalışanımız, yurtiçinde binin üzerinde bayimiz var. Türkiye'nin en büyük 200 şirketi arasındayız. 30 ülkeye ihracat yapıyoruz. Pazarın iyi olduğunu da gördüler. Kraht, Amerika'dan Çin'e 16 ülkeye teknoloji götürmüş bir dev. Türkiye'deki ortaklığın önemi ise hem sermayenin hem de teknolojinin geliyor olması.

Orta Asya'nın altyapısına talibiz
* Ortaklığın başka hedefleri var mı?

Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetleri'ne ihracatı da buradan yapacağız. Örneğin Azerbaycan'ın tüm altyapısı değişiyor. Birlikte talip olacağız.

* Peki krizden sonra yatırımı erteleyelim demediler mi?

Tam tersine son hızla ilerliyoruz. Krizde hiçbir elemanımı işten çıkartmadım. Krizden çıkmak için daha çok üretmemiz lazım. Tabii Türkiye'nin kötü imajını kırmalıyız. Bunu da Ankara'ya bırakamayız. Bu bir tek Vestel'in, Beko'nun, Fırat Plastik'in boynunun borcu değil. Bütün üreticilerin boynunun borcu.

* Önümüzdeki yıllar için ne kadar ihracat hedefliyorsunuz?

Uçmak istemiyorum. Ama geçen yıl 9 milyon dolar ihracat yaptık. Bu yılsa 16 milyon dolar olacak. 2002 hedefimiz ise 30 milyon dolar. Kriz bana şunu öğretti. Artık iç pazara kapalı kalamayız. Madem üretiyoruz dünyada 6.5 milyar insan var. Ve her biri de müşteri. Türkiye ile sınırlı kalamayız. Bunun yolu da marka ve imaj. Türkiye'nin imajıyla birlikte üreticinin imajı da değişecek. Bu süreci biz başlattık. Üstelik en zor adamla Alman'la başlattık.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır