kapat
28.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Bu son yardım olabilir


ABD Hazine Bakanı O'Neill, Türkiye tekrar kapımızı çalarsa bu kadar cömert olamayız" dedi ve ekledi: "Para bize de gökten zembille inmiyor"
Türkiye, IMF'nin sağlamayı planladığı 10 milyar dolarlık ek mali yardımın heyecanını yaşarken, ABD Hazine Bakanı Paul O'Neill, New York Times gazetesine çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gelişmekte olan ülkelere yapılacak maddi yardımlar konusunda yeni ABD Hükümeti'nin, Clinton dönemine göre çok daha seçici davranacağını belirten O'Neill, "Türkiye yeniden böyle bir taleple geldiğinde, uluslararası kreditörler son iki defa davrandıkları kadar cömert olamayabilir" dedi. Her fırsatta, "Eğer ABD vatandaşlarının ödediği vergiler başka bir ülkeye borç olarak verilecekse, bu kaynağın iyi değerlendirilmesi gerekir" diyen O'Neill, yine de Türkiye'ye yapılacak yardımlar konusunda olumlu yönde kulis yapan liderlerin başında geldi.

Bunun nedenini Türkiye'nin, ABD açısından sahip olduğu büyük öneme bağlayan O'Neill, Kemal Derviş'ten uygulanacak programın başarıya ulaşması için özel çaba harcanmasını istedi. Paul O'Neill, programın öncekiler gibi başarısızlıkla sonuçlanması halinde uluslararası kredi çevrelerinin bugün olduğu gibi cömert davranmayabileceği yönünde uyarıda bulundu. O'Neill, sağlanan kredilerin Türkiye'nin son dönem içerisinde fonlardan aldığı üçüncü yardım paketi olduğuna dikkat çekerek, "Bu üçüncü ve son vuruşunuzdu" uyarısında bulundu.

ÇARPICI UYARI
ABD Hükümeti'nin özellikle Clinton döneminde Arjantin ve G.Kore'ye verilen yüklü yardımların beklenen sonucu vermemesi üzerine dış yardımlar konusunda dikkatli davranılması gerektiğini belirten Hazine Bakanı Paul O'Neil, sözlerini şöyle bitirdi:

"Türkiye, bu fırsatı iyi değerlendirmeli. Verilen dolarların ABD'ye de gökten zembille inmediğini bilmesi gerekiyor. Bu, çok çalışan sıradan insanların parası."

Wolfensohn: Reformları görmezsek ilerleyemeyiz
Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn, Türkiye'nin ekonomik programının çok iyi ve yeterince güçlü olduğunu söyledi. Wolfensohn, Türkiye ile görüşmelerin sürdüğünü ve yardım paketinin çok yakında açıklanacağını belirterek, "Pakete Dünya Bankası da kesin olarak katılacak" dedi. Wolfensohn, Türkiye'nin hazırladığı ekonomik programın son derece iyi düşünülmüş bir program olduğunun da altını çizdi.

Ancak önemli olan noktanın Türkiye'nin yapısal reformlar konusunda adım atması olduğunu belirten Wolfensohn, "Reformlar konusunda ikna olmazsak çok ileri gitmek mümkün olmayabilir. Avrupa ve G-7 ülkeleri, önce adımları görme konusunda istekli" dedi.

Dün bir açıklama yapan Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Johannes Linn de G-7 grubunun da destek sağlaması gerektiğini söyledi.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır