kapat
28.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

THY yetkiyi aldı, zam yaptı


Fiyat belirleme yetkisinin Ulaştırma Bakanlığı'ndan alınmasının hemen ardından bilet fiyatları yüzde 34 arttı
Türk Hava Yolları (THY) iç hat biletlerine 30 Nisan Pazartesi gününden geçerli olmak üzere yüzde 34 oranında zam yapıldı. THY'nin ücret çeşitlendirmesiyle ilgili çalışmalar da Haziran ayından itibaren kamuoyuna açıklanacak ve bazı hatların biletleri diğerlerinden daha farklı ücretlendirilecek.

İç hat biletlerine yapılan zammın yeterli olmadığını ancak ülkedeki ekonomik sıkıntılar nedeniyle tedbirli davranıldığını belirten THY Genel Müdür Vekili ve Uçuş İşletme Başkanı Oktay Öztekin, iç hat bilet ücretlerine yapılan ortalama yüzde 34 oranındaki zammın yeterli olmadığını, ancak ülkedeki ekonomik sıkıntılar nedeniyle tedbirli davrandıklarını söyledi.

'KOŞULLAR ZORLADI'
THY'nin ticaretten sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gürol Yüksel ve Mali Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Haybat ile birlikte düzenlediği basın toplantısıyla zam kararını açıklayan Öztekin, Türk Sivil Havacılık Yasası'nın 25. maddesinde yapılan değişiklikle iç hat bilet fiyatlarlarının tespitinin kuruluşlara bırakıldığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Diğer özel havayollarıyla birlikte THY de dış hatlarda olduğu gibi iç hatlarda ücret tarifesini ticari, mali, ekonomik koşullara uygun olarak belirleme yetkisini almıştır. THY, bu yetkisini ekonomik şartları gözönünde bulundurarak, gelir-gider dengesi içinde büyük bir sorumluluk bilinciyle belirleyecektir. THY'nin üst yönetimi, bugün için ülkenin içinde bulunduğu kriz ortamını da gözönünde bulundurarak, sadece tek tip ücret artışını kabul etmiştir."

YAKIT MALİYETİ
Geçen yılı 69.5 trilyon zararla kapatan THY'nin, yılda 850-900 bin ton jet yakıtı tükettiğini söyleyen Öztekin, yakıt fiyatlarının 1990'dan itibaren sürekli bir artış kaydettiğini söyledi. 1990'da 180 dolar olan jet yakıtı tonunun 2000'de 400 dolara çıktığını belirten Öztekin, yakıt fiyatlarındaki bu artışın 100 milyon dolar ilave bir yük getirdiğini vurguladı. THY'nin faaliyet giderlerinin yüzde 71'inin dolar bazında olduğuna dikkati çeken Öztekin, buna rağmen, THY'nin dolar bazında bir zam çalışması yapmadığını vurguladı.

THY'nin yolcu taşımacılığının yüzde 56'sını iç hat yolcularının oluşturduğunu vurgulayan Öztekin, 1990 yılında iç hatlarda 10 noktaya uçuş gerçekleştirirken, bugün iç hatlarda 30 noktaya sefer düzenlediklerini söyledi. Oktay Öztekin, 2001 yılına girerken iç hatlarda 35 noktaya sefer düzenlendiğini, ancak ticari gelişmeler nedeniyle Isparta, Uşak, Sinop, Adıyaman ve Siirt'e olan uçak seferlerinin iptal edildiğini anlattı.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır