kapat
28.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Mercedes yönetimi açılışa gelebilecek!


Ağır Ceza Mahkemesi, Mercedes Benz yöneticileri hakkında çıkartılan tutuklama kararını bozdu
Mercedes Yönetim Kurulu Başkanı ve 9 yöneticisi hakkında çıkartılan tutuklama kararı kaldırıldı. Konya'nın Karapınar ilçesi yakınlarında 4 yıl önce meydana gelen ve 49 kişinin yanarak ölümüyle sonuçlanan trafik kazasıyla ilgili devam eden yargılama sürecinde, Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi, Mercedes Benz Türk Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı ve 9 üyesi hakkında duruşmalara katılmadıkları gerekçesiyle gıyabi tutuklama kararı vermişti.

Bu karar Eylül'de Türkiye'de 200 milyon marklık yeni yatırım yapmaya hazırlanan Mercedes Benz yönetiminde bu karar şok etkisi yarattı. Yöneticilerin fabrikanın temel atma törenine bile katılamamaları gündeme geldi. Ancak yöneticiler, mahkeme kararı ile rahatladı.

Mercedes Benz Türk avukatlarının önceki gün tutuklama kararına yaptıkları itiraz, dün Ereğli Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüşüldü.

Mahkeme heyeti, Mercedes Benz Türk avukatlarının yaptıkları itirazı haklı bularak, "Sanıkların tutuklanmalarını gerektirecek koşulların oluşmadığına" karar verdi. Ereğli Ağır Ceza mahkemesi, şirketin 9 yöneticisi hakkındaki tutuklama kararını kaldırarak, dosyayı yeniden Karapınar Asyile Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

4.5 trilyonluk Karapınar Davası
* 24 Ekim 1997 yılında İpek Turizm'e ait Mercedes 0 403 model bir yolcu otobüsü Adana'ya giderken Konya Karapınar'da tankerle çarpıştı.

* Kazada 49 kişi öldü.

* Şoförün hatalı olduğu gerekçesiyle İpek Turizm aleyhine açılan davaya, daha sonra otobüsün hatalı olduğu iddiasıyla Mercedes Benz Türkiye de dahil oldu.

* Hayatını kaybeden 30 kişinin yakınlarının toplam 2 trilyon lira tazminat talebiyle dava açıldı. Ayrıca İpek Turizm de zarar ettiği gerekçesiyle 2.5 trilyonluk tazminat davası açtı.

* ODTÜ'den bir bilirkişi heyetinin raporuna göre araç hatalı çıkarken, Mercedes Benz'in hazırladığı raporda şirket temiz çıktı.

* Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi, Mercedes Benz Türk Yönetim Kurulu Başkanı Horst Zimmer, yönetim kurulu üyeleri Tarık Al Askari, Otto Diez, Sitting Fahr Becker, Eric Kurt, Karl Anton Jousher, Halid Al Affali, Herbert Valter Kaufmann, Dr. Kurt Joachim Lauk ve Dr. Klaus Mainer hakkında tutuklama kararı çıkardı.

* Yaşanan bu gelişmeler üzerine TÜSİAD, OSD ve YASED gibi dernekler harekete geçerek, Başbakan Bülent Ecevit'e bu olaya müdahele etmesini talep eden bir mektup gönderdiler.

Temel EREN (SHA)

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır