kapat
28.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Gelirken meteor getir


Uzaya gitmek için 20 milyon dolar harcayan uzay turisti Tito bugün yola çıkıyor. Tito'yu uğurlayacaklar arasında oğulları ve sevgilisinin yanı sıra eski eşi bile var
Aylardır beklenen tarihi gün geldi çattı. İlk uzay turisti Denis Tito, kendisine 20 milyon dolara malolan 10 günlük uzay yolculuğuna bugün çıkıyor. Tito'nun ardından birçok milyarder, uzaya gitmek için sırada. Ancak uzaya gitmek için sıkı bir eğitimden geçmek gerekiyor.

Endeavour'un robot kollarından birinde arıza çıktığını belirten NASA, Soyuz TM-32 mekiğinin dönüşünün 2 gün ertelenebileceğini belirtiyor. Bu nedenle de mekiğin fırlatılmasının 2 gün ertelenmesini istiyor. NASA'nın bu talebi kabul görmezse, Tito ve diğer kozmonotlar Talgat Musabayev ve Yuri Baturin'i taşıyan mekik Türkiye saatiyle 10.37'de fırlatılacak.

YALNIZ BIRAKMADILAR
Kazakİstan topraklarında bulunan Baykonur uzay üssünden yapılacak fırlatma için geri sayım başladı. Tito'nun akrabaları ve yakın arkadaşları bu tarihi ana tanık olmak için Rusya'ya geldi. Dün bir açıklama yapan Tito da "Hayatım boyunca kendimi bu kadar mutlu hissetmemişim" dedi.

Her gün basında haberleri yayınlanan ABD'li işadamı, turizm alanında yeni bir çığır açtı. Rus yetkililer ve turizm şirketleri, birçok zenginin şimdiden uzay yolculuğu yapabilmek için başvurduğunu ve sıraya girdiğini açıkladı.

'BÜYÜMEYEN BEBEK'
Los Angeles Belediye Başkanı Richard J. Riordan, Tito'nun uzun yıllardır yakın arkadaşı. Riordan, "Dennis'i 30 yıldır tanıyorum. O hiç büyümüyor, bir bebek gibi. Her zaman yeni keşifler, heyecan verici bir şeyler arar. Bu yıl herkes ondan söz edecek" diye konuşuyor. Eski ortağı Wayne Wagner ise, "O kafasına koyduğu şeyi yapar. Tüm enerjisini bu işi gerçekleştirmek için yoğunlaştırır. Çok güçlü birisidir. Önüne çıkan her engeli aşmasını bilir" dedi.

Sürati sevmeyen emekli mühendis
Gelmiş geçmiş en pahalı tatili gerçekleştirecek olan Denis Tito, 60 yaşında bir mühendis. 1.63 metre boyunda ve 70 kilo. Dul. Kaliforniya'da 2 bin 700 metrekarelik arazi üzerindeki muhteşem malikanesinde tek başına yaşıyor. Odalarından birini kendi üretimi olan, gazla çalışan model uçaklar süslüyor.

Yelkenli sporu, opera ve otomobil yarışları hobileri arasında başı çekiyor. Ancak hızlı otomobil kullanmayı sevmiyor. Kariyerine NASA için roket fırlatma sistemleri geliştiren bir uzay mühendisi olarak başladı. 30 yıl önce bilgisayar ve yatırım alanında kendi şirketi Wilshire Associates'i kurdu. 10 milyar dolarlık fonu yöneten Tito, çocukluk hayali olduğunu söylediği uzay yolculuğu için şöyle konuşuyor: "Yaşacak bir hayatımız var. Ve ben onu, sağlıklı ve yasal tüm hayallerimi gerçekleştirerek geçirmek istiyorum."

BEATLES DİNLEYECEK
Tito, Amerikan televizyon kanalı CNN ile yaptığı bir röportajda ise, uzay yolculuğunda yanına neler alacağını anlattı. Turist Tito beraberinde, son teknoloji ürünü bir video kamera, yaklaşık 30 makara film, ses kayıt teybi ve çok sayıda kaset, birkaç özel fotoğraf, CD çalar ve 8 adet CD götürecek. Tito, binlerce kilometre uzaktaki Soyuz kapsülünden dünyayı seyrederken Beatles dinleyecek.

7 ayda hazırlandı
Tito, ilk uzay turisti olabilmek için 7 aydır Rusya'nın başkenti Moskova dışındaki Star City kozmonot eğitim merkezinde çalıştı.

Tito, ilk olarak baştan aşağı tam bir check-up'tan geçirildi. Ardından fiziksel testlere tabi tutuldu. 5 kilometreyi 25 dakikada koşan Tito, testleri geçtikten sonra "ilk uzay turisti" olacağı yolculuğu için biletini onaylatmış oldu. Ardından kozmonot eğitimine geçildi.

Sabah erken kalkıp akşam da erken saatlerde yattı. Tito, vücudu ve beyninin yerçekimi olmayan ortama alışması ve normal işlevlerini yerine getirebilmesi için uzun saatler yerçekimsiz hale getirilen KC-135 tipi uçakta çalıştı.

SES HIZINI AŞTI
Rusya uzay enstitüsü Space Adventures'a ait MİG-25 tipi uçakla ses hızını aşan uçuş denemeleri yapıldı. Tito, bu deneme uçuşunda diğer iki kozmonotla ses hızının 2 buçuk katına ulaştı ve dünyayı atmosferin üst katmanlarından gördü.

Kırarsa ödeyecek
Tito, uzay istasyonunda bir cihazı kırması ya da zarar vermesi durumunda hasarı karşılayacağına; herhangi bir nedenden ötürü NASA ya da Rus yetkililere tazminat davası açmayacağına dair anlaşma imzaladı. Tito, toplam 10 gün sürecek yolculuğunun 6 gününü istasyonda, 4 gününü ise yolda geçirecek.

Tito, uzaya giden ilk sivil değil. Daha önce de İngiliz bilimadamı Helen Sharman, Japon bir gazeteci ve bir Suudi Prens geçtiğimiz ay okyanusa düşürülen uzay istasyonu MIR'in konukları arasındaydı. Tito, uzaya giden ve masraflarını kendi cebinden karşılayan yani "turist" ilk kişi olacak.

6 santim uzayacak
Yerçekimsiz ortamda bir astronotun vücudunda meydana gelen değişiklikler şunlar:

Kan dolaşımı: Vücuttaki sıvı miktarı azalınca alyuvar hücrelerinin üretimi de düşüyor.

Kalp: Kan dolaşımının düzeni değişiyor. Kalpte büyüme gerçekleşiyor.

Böbrek: Kemiklerde erime meydana geldiği için açığa çıkan kalsiyum, böbreklerde taş oluşmasına neden oluyor.

Omurilik: Omurilikte gerilme meydana geliyor. Bu nedenle kişinin boyu 3-6 santimetre arasında uzuyor.

Yüz: Yüzde, özellikle de gözkapaklarında şişlikler oluşuyor.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır