kapat
22.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Türklerin sadeliği Kâşo'ların ilhamı


Mobilya tasarımcısı Metin Kâşo'nun ünü dünyaya yayıldı. En büyük desteği, eşi ve ortağı Pervin Kâşo. Başarılarının sırrı, kopya etmek yerine özümüze dönmek
Metin Kâşo, Türk ve Osmanlı mimarisini yurtdışında tanıtan bir isim. 35 yıllık meslek yaşamında bir kez bile reklam vermemesine rağmen Türkiye'nin en tanınmış tasarımcılarından. 2000'de İngiltere'de dünyanın en önemli mobilya fuarlarından Decorex London'da "mükemmeliyet" ödülü alan Metin Kâşo'nun tasarımları artık Londra'da Renwick& Clarke mağazasında da satışa sunuluyor. Tabii bu başarının ardında eşi Pervin Kaşo'nun katkısı büyük. Tasarımlar, üretim süreci ve mobilyaların dizaynı, Kâşo çiftinin yaşam biçimi haline gelmiş. Çiftin 30 yıllık öykülerini dinlemek için Levent'teki üç katlı mağazalarında buluştuk.

Pervin Kâşo mekanı gezdirirken mobilyaların kenarlarını süsleyen bir motif dikkatimi çekiyor; topu kavrayan kuş pençesi gibi. Meğer bu dizaynı yaratmak için Metin Kâşo pazara gidip tavuk, horoz pençesi alıp, bu pençeye pinpon topunu kavratarak ustalarına model olarak gösteriyormuş. Yaptığı her işin, her köşesine yansıyan bu özen nedeniyle Metin Kâşo'nun tasarımları New York'tan Londra'ya çok farklı yerlerde alıcı buluyor.

MİNİMALİZM TÜRKLERDE VAR
Metin Kâşo, tasarımlarındaki anlayışı şöyle anlatıyor: "Alman hocalardan aldığımız derslerle yetiştik. Zaman içinde üreterek ve gözlemlerimizi birleştirerek bir imza ortaya çıktı.

Osmanlı döneminde mobilya yeni yeni tanınmaya başlandı, o zamana dek Türkiye yalnızca Batı'yı takip ediyordu. Daha sonraları Ermeni, Rum, Yahudi ve Türk ustalar mobilyaların kopyalarını, kopyaların da kopyalarını yaptılar. Bir tarafta kimliğini yitirmiş mobilyalar, diğer taraftan mimarların yaptığı mobilya ve iç dekorasyonla 1960'lara gelindi. Bu yüzyılın sonunda gördük ki koskoca dünya kucağımızdaki ekrana sığıverdi.

SADELİK VE ŞIKLIK
Artık dünyayı kopya etmek yerine çok önemli kültürlerin beşiği olan Anadolu'da yaşayan medeniyetlerin kültürlerini derinlemesine yorumlamak, mevcut Türk geleneksel yaşam biçimi ile Türk tarzını dünya ölçülerinde hakettiği bir çizgiye getirmenin yollarını aramamız gerektiğini düşündüm. Bu yolda ilk adımları biz attık."

Kâşo için önemli olan "sadelikte şıklığı yakalamak". Bütün tasarımlarında üretim sürecini yaşadığını söyleyen Kâşo'ya göre onu bu noktaya getiren şey, amatör ruhu. Nihayetinde 58 yaşında yaptıkları ses getirdi: "Son zamanlarda minimalizm dünyadaki en tutulan akım haline geldi. Bu gözlükle baktığımız zaman eski Türk yaşam tarzı evlerde sadeliğin ve fonksiyonelliğin ön planda olduğunu görürüz. Herkesin evlerine dekorasyon yaptırma olanağı olmayabilir ama evlerimizde doğru mobilyayı kullanarak gelecek nesillere izler bırakabiliriz."

Pervin Kâşo ise mesleğini çok renkli buluyor: "Tasarımla tatbikat arasında geçen süreyi, içime kıpır kıpır güzel esintiler ve yaşam sevinci veren bir rüzgar olarak tarif edebilirim... 35 yıllık meslek hayatımı çok renkli yaşadım. Amatör ruhla çalışıyorum ve zaten işimiz de yaşam biçimimiz olmuş durumda. Bence başarı sevgi ile başlar; özveri, disiplin ve işine saygı ile gerçekleşir."

Hem eş hem de ortaklar
Metin Kâşo ile Pervin Kâşo okul arkadaşı. İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç mimarlık ve Mobilya Dizaynı'nı 1966 yılında bitirmişler. 1972 yılında ortak, 1975 yılında da eş olmuşlar. Yakın arkadaşlıkları onları ortak iş yapmaya, sonra da evliliğe götürmüş. Şişli'de ilk açtıkları mağazalarında kısa zamanda isim yapmayı başarmışlar. Metin Kâşo daha çok tasarım ve imalat işlerindeyken, Pervin Hanım mağazada müşteriyle ilişki içinde olan kişi olmuş hep. Pervin Hanım piyano, Metin Bey ise kanun çalıyor. Onlarla birlikte yaşayan 25 yıllık bitkileri var, kayak ve tenis onlar için spor değil, bir

ELİF ERGU

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır